Anxietatea scade sansele de reusita ale terapiilor antifumat
Vreti sa renunti la fumat si nu reusiti? De vina ar putea fi prezenta episoadelor de anxietate. Medicii americani au observat ca aceasta scade sansele de reusita ale terapiilor antifumat.
Medicii catalogheaza fumatul drept o afectiune cu un impact major asupra functionarii multor organe din corp. In topul problemelor create de fumat este si dependenta psihica.
Fumatorul simte nevoia sa consume tigari pentru ca receptorii solicita permanent nicotina. In aceste conditii, anihilarea lor se poate face doar prin medicatie.
In anumite cazuri, terapia medicamentoasa antifumat nu este de ajuns. Aceasta mai ales daca decizia de a renunta la fumat este luata de persoane predispuse catre anxietate si depresii. In lipsa consilierii psihologice riscul de recidiva a fumatului este de 80%.
Interventia psihologului ar trebui sa preceada tratamentul medicamentos. Aceasta pentru a rezolva doua tipuri de dependente. Prima se refera la asocierea fumatului cu alte activitati.
Astfel, psihologul va face tot posibilul sa elimine asocierea dintre gestul fumatului si activitatile curente. A doua parte a terapiei presupune identificarea acelor momente de relaxare care pot inlocui fumatul.
Solutia este sa consumati o bomboana, un pahar cu apa sau un morcov, in alt mediu decat biroul. Aceasta terapie va va ajuta sa asociati relaxarea cu altceva decat fumatul. Si atentie maxima: pofta de tigara poate reaparea si dupa 10 sau 20 de ani de la renuntare.