Alimentele imbogatite cu fier, calciu si iod pot fi daunatoare!
Zeci de ani, americanii au imbogatit faina alba cu fier, pentru a combate anemia copiilor. Rezultatul? Persoane de peste 40 de ani, care nu mai pot elimina eficient fierul, au dezvoltat afectiuni hepatice grave.
Si in Romania exista alimente imbogatite cu fier, calciu si iod. Sunt benefice mai ales daca exista carente. In exces, insa, pot declansa probleme de sanatate.
Alimentele imbogatite cu vitamine sau minerale au aparut ca urmare a faptului ca anumite materii prime nu contineau indeajuns calciu, fier sau iod. In plus, ele au fost oferite spre vanzare pentru a compensa carentele cu care se confrunta omul modern.
Aceasta pentru ca organismul tanar poate elimina corect excesele. Dupa varsta de 40 de ani, insa, functiile organelor vitale nu mai sunt la fel de performante. Astfel, fierul in exces se poate acumula si poate declansa incarcarea de grasimi a ficatului. Lucrurile se complica daca persoanele care sufera de diverse afectiuni consuma alimente imbogatite cu fier.
In plus, alimentele fortifiate cu fier nu trebuie asociate cu cele care abunda in vitamina A. Si sarea imbogatita cu iod, care reprezinta 99% din sortimentele de pe piata, trebuie consumata cu precautie.
Iar excesul inseamna peste 5 grame de sare cu iod pe zi. In cazul copiilor, excesul de calciu este cel care poate declansa probleme de sanatate. Aceasta mai ales daca micutii mananca zilnic lapte sau diverse sucuri care au calciu adaugat.
Asimilarea optima a vitaminelor si mineralelor se face doar din alimente naturale.