Romania, sa fii sanatoasa! Exodul medicilor: 10.000 vor sa plece din tara

×
Codul embed a fost copiat

Fara fonduri si fara solutii pentru dezvoltarea retelei de medicina teritoriala, suntem la pamant. Campania "Romania sa fii sanatoasa" atinge inca un subiect sensibil: exodul medicilor.

 

In timp ce statele civilizate pun accentul pe acest segment al sistemului sanitar, tocmai pentru ca populatia sa fie sanatoasa, romanii isi pierd increderea in medici. Sunt constienti ca nu mai au cu ce sa ii ajute.

Doctorii de familie fug de sate si comune pentru ca nu sunt motivati sa faca naveta ori sa-si echipeze cabinetele, iar specialistii s-au saturat de conditiile din spitale, unde bolnavii dau navala. Cu alte cuvinte, isi fac bagajele si se muta la privat sau chiar din tara. In ultimii trei ani, aproape 10.000 de medici si-au scos acte ca sa profeseze in strainatate.

De ce pleaca medicii din Romania

Citește și
medic
Medicina rurala, piatra de moara pentru sistem
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In ultimii 20 de ani, medicina teritoriala din sate, comune si orase a fost distrusa de masurile haotice luate de cei 17 ministri care au condus pana acum sistemul sanitar.

A fost multilat exact sectorul care in alte tari sustine sistemul sanitar prin masuri de preventie si prin filtrarea pacientilor trimisi la spital. La noi, salariile mici si lipsa de dotari au facut ca doctorii sa fuga de aceasta specializare. Majoritatea medicilor de familie au peste 45 de ani si multi dintre ei se pregatesc sa iasa la pensie. Din pacate, n-are cine sa le ia locul.

Amelia Timpau a venit cu repartitie intr-un oras de langa Braila in urma cu 30 de ani si acolo a ramas. "Eu am 2.800 de asigurati si colega mea, 2.000", povesteste doctorita care se lupta si cu vremurile, si cu vremea.

Peste 70% din medicii de familie care lucreaza in provincie fac naveta, iar asta ii tine departe pe tinerii doctori care ies de pe bancile scolii. Inainte, un absolvent de facultate putea sa devina medic de familie, acum trebuie sa fac un rezidentiat de cinci ani. Tinerii medici prefera sa emigreze decat sa lucreze intr-un sector pe care autoritatile nu dau doi bani.

Medicii de familie sunt obligati sa faca ore suplimentare de Casa de Asigurari, fara sa fie platiti. Sa tina evidenta pacientilor cuprinsi in programele nationale si sa adune date statistice, de exemplu. Si asta in conditiile in care fondurile alocate medicinei de familie au scazut in fiecare an.

La noi, in cel mai bun an, medicina de familie a primit 9% din fondul de sanatate, in timp ce alte tari europene aloca 15%. In medie, un medic cu 2.000 de pacienti castiga lunar intre 3.500 si 4.000 de lei. Din suma primita lunar, medicul isi plateste una sau doua asistente, evantual o femeie de serviciu, achita apoi darile catre stat si utilitatile.

Privatizarea medicinei de familie a dus la haos

Statul a permis cumpararea cabinetelor, iar medicii s-au imprumutat de la banca pentru a le plati. Multi doctori se plang ca dupa ce platesc rate si facturi raman cu echivalentul a 300 de euro, o suma prea putin multumitoare, asa ca nu-si permit cabinete moderne.

Statul i-a permis insa medicului de familie sa-si sporeasca veniturile. El poate obtine competente pentru a desfasura si alte activitati. Pentru ca majoritatea au trecut de prima tinerete, putini au fost interesati sa se supraspecializeze. Privatizarea medicinei de familie a dus si la haos in sistem. Nimeni nu controleaza programul medicilor, au destul de putine obligatii, iar pacientii trebuie sa se multumeasca cu ce primesc. Adica mai nimic.

Medicul de familie ar trebui sa fie cel care filtreaza bolnavii. Cel care decide trimiterea la spital a pacientilor, cel care prescrie tratamente si face investigatii. In lipsa acestor servicii, oamenii iau cu asalt spitalele.

Pentru ca nu exista informatizare in sistem, medicii de familie nu pot sa tina legatatura cu specialistii, iar acestia nu cunosc istoricul pacientilor.

Medicina de familie in America

In America, de exemplu, pe baza unui numar personal, fiecare doctor are acces la fisa medicala a oricarui pacient. Un medic roman din Manhattan are in cabinetul lui aparat de masurat ritmul cardiac la efort si face electrocardiograme, radiografii de plamani si, mai nou, trateaza varice cu un aparat cumparat in rate.

Medicul stie ca societatile de asigurari dau calificative doctorilor, ajutandu-i pe pacientii asigurati sa se informeze mai bine.

Doctorii americani stiu ca numarul mare de pacienti inseamna profit sigur, asa ca fac totul pentru a-si mentine asiguratii pe liste. In baza cardului de asigurare privata, pacientul isi alege un medic de familie si un specialist. La fel de adevarat e ca, in America, unii medici de familie si specialisti sunt angajati ai spitalelor, care ii trimit si spre zone defavorizate de unde sa le furnizeze pacienti. Doctorul ii directioneaza catre unitatea medicala, care in schimb ii achita toate facturile si ii plateste salariul. Prin intermediul asigurarilor, in Statele Unite un cabinet e finantat in proportie de 80% din privat si de 20% de la stat, prin politele cazurilor sociale.

In Romania medicina teritoriala, baza sistemului, se distruge pe zi ce trece, iar medicul de prim contact, cel care ar trebui sa fie alaturi de pacientul sau in preventia bolilor, pare tot mai neputincios. In timp ce reteaua de dispensare s-a micsorat, nivelul de servicii medicale e neschimbat de 20 de ani. O situatie in dezavantajul bolnavilor, pusi pe drumuri si obligati in fiecare zi sa lupte pentru dreptul lor la sanatate.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Care este cea mai grava dintre problemele sanatatii romanesti?
Care este cea mai grava dintre problemele sanatatii romanesti?

Echipele de jurnalisti ai ProTV au demonstrat cum banii publici, platiti de contribuabili, sunt furati legal din spitale pe diverse cai.

Medicina rurala, piatra de moara pentru sistem
Medicina rurala, piatra de moara pentru sistem

Romanii s-au dezobisnuit sa mearga la un consult anual, multi nu-si cunosc medicul de familie sau apeleaza la el doar pentru o reteta si un concediu.

Romania sa fii sanatoasa: Afla cum s-a ales praful de medicina rurala
Romania sa fii sanatoasa: Afla cum s-a ales praful de medicina rurala

Cum sa cladesti un sistem de sanatate viguros cand ii distrugi fundatia? Campania "Romania sa fii Sanatoasa", continua cu segmentul dedicat medicinei teritoriale.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.