Romania sa fii sanatoasa: Afla cum s-a ales praful de medicina rurala

×
Codul embed a fost copiat

Cum sa cladesti un sistem de sanatate viguros cand ii distrugi fundatia? Campania "Romania sa fii Sanatoasa", continua cu segmentul dedicat medicinei teritoriale.

In timp ce strainii pun ambulatoriul pe primul plan, la noi autoritatile au distrus aproape integral reteaua de cabinete din comune si orase mici, existenta pana in 1989.

Astfel, sistemul ii impinge pe romani catre spitale universitare, unde multi ajung prea tarziu. Lipsa de viziune si de reactie a celor care au condus in ultimii 20 de ani sistemul sanitar ne costa acum: romanii, care pe timpuri erau consultati si tratati preventiv, in dispensare si policlinici, aglomereaza astazi spitalele unde gasesc personal depasit de situatie si conditii rudimentare. Tratamentele sunt mai scumpe si, in timp ce numarul zilelor de internare a crescut, specialistii sunt fortati sa vada cazuri care puteau fi rezolvate cu mult inainte de medicul de familie.

Indiferenta si umilire

Asta inseamna tratament medical pentru multi romani din mediul rural. La tara, oamenii simpli nu-si cunosc drepturile, iar medicii ii trateaza cu o superioritate care, dusa la extrem, inseamna neglijenta. Intr-un sistem in care medicina teritoriala a fost ucisa, un consult la domiciliu e vazut ca un favor. Pentru ca nu are cine sa-i vada, bolnavii dau navala spre spitale, desi multi si-ar putea rezolva problemele la medicul de familie.

Citește și
medicamente
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

Nu stim daca in Romania medicina s-a nascut la tara, dar cu siguranta a cam disparut de prin satele si comunele romanesti. Un vechi proverb spune "Cu jumatate de preot iti pierzi credinta, cu o jumatate de medic, sanatatea". Dar ce se intampla cand nu ai medic deloc? In satul Izvoarele, din nordul Galatiului, aproape de granita cu Ucraina, oamenii se gasesc in aceeasi situatie ca strabunicii lor, sute de ani in urma: fara cabinet medical sau farmacie.

Satul apartine de comuna Slobozia-Conachi, aflata la 5 km distanta. Acolo sunt doua cabinete, unul langa celalalt, unde oamenii pot gasi doi medici care dau consultatii cu programare si care au un program prea scurt pentru a-si vedea toti pacientii. Un medic are de acoperit o suprafata de cel putin 25 de km patrati, si i-ar fi imposibil sa viziteze toti pacientii, asa ca ii asteapta pe ei la cabinet. Cand nu-l gasesc, oamenii tintesc direct Spitalul din Galati.

Costache Pintilie a fost operat de doua ori de hernie, iar medicul lui n-a fost niciodata sa-l vada de cand s-a externat.

Legea este foarte permisiva in Romania, asistenta medicului trebuie sa "asigure continuitatea ingrijirilor determinate de nevoile pacientilor" (art 63 L 95/2006), iar furnizorul de servicii medicale este obligat "sa acorde servicii de profilaxie, preventie, urgenta si de suport," insa nu e prevazut in mod expres cat si cum. Medicina in teritoriu a fost demonetizata, doctorii s-au dezobisnuit sa faca vizite la domiciliu. Nimeni nu contorizeaza la noi unde e nepasarea medicilor si unde dezinteresul oamenilor. Ramane certitudinea ca spitalele sunt pline de batrani care puteau fi tratati si in ambulatoriu.

Cum au disparut cabinetele medicale de la tara

Policlinicile si dispensarele au disparut dupa ce, in 2002, un ordin al ministrului sanatatii la acea vreme, Daniela Bartos, reorganiza medicina de ambulatoriu, trecand aceste unitati la Directiile de Sanatate Publica.

Policlinicile se divizau in cabinete, insa cand s-au vazut nevoiti sa investeasca, unii specialisti au ales sa plece in alte zone cu vad mai bun, iar cei care au ramas s-au unit in cabinete mai mici, cu servicii mai putine. Un alt ministru, Haidu Gabor, a reorganizat medicina de familie si dispensarul de la tara, cu doi medici generalisti, un pediatru si un stomatolog, a fost inlocuit cu doua cabinete de familie, un medic dimineata, altul dupa-amiaza. De cele mai multe ori, intai a plecat un medic, satul de naveta si lipsa de oportunitati, iar al doilea, daca n-a plecat mai tarziu, a ramas cu prea multi pacienti arondati si nu-i poate diagnostica pe toti.

Cum e in Occident

Occidentalii au invatat in timp ca preventie inseamna nu numai sanatate pentru pacienti, ci si costuri mai mici pentru sistem.

Georgeta Popa a venit in Spania in urma cu trei ani ca sa-si creasca nepoata. Avea pe atunci 99 de kilograme si lua medicamente pentru diabet, colesterol si edem pulmonar. Doctorita de la centrul medical din satul unde locuieste a scapat-o de toate aceste tratamente doar prescriindu-i regim alimentar. Acum are 73 de kilograme si se simte mai bine ca niciodata

In satele din Spania, centrele medicale au doi medici de familie, pediatru si moasa. Cabinetul e dotat si cu doua salvari pentru ca medicii sa poata sa faca vizite la domiciliu. Exista, de asemenea, si o camera de garda unde pot primi urgente.

Nici la ei lucrurile nu sunt perfecte. Pentru ca medicii nu sunt platiti in functie de numarul de pacienti sau de consultatii, nu sunt incurajati sa vada foarte multi pacienti pe zi. Bolnavii sunt programati la medic chiar si peste trei luni. Un lucrur e singur, insa: nici un spaniol nu e lasat in voia sortii.

Romanii din mediul rural doar in aparenta primesc ingrijire in ambulatoriu. In realitate, daca nu ajung la spital, asteapta neputinciosi o minune cereasca si zilele cand vor avea medic care sa-i asiste oricand au probleme de sanatate.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului
Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va arata cum, sub paravanul unor legi permisive, oficialii nostri ajung sa faca averi exact de pe urma institutiilor pe care ar trebui sa le reprezinte si sa le protejeze de escroci.

Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.