Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"
ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EPISODUL 4. Pozeaza in saracii Europei, cersesc cat este ziua de lunga pe marile bulevarde, iar noaptea sfideaza normele elementare ale bunului simt atunci cand dorm in zonele cu staif, din marea metropola.
Campania "Romania din Regatul Unit" vi-i prezinta pe romanii de sub cerul Londrei. Dintre toti saracii, ai nostri sunt singurii care stau prin parcuri, pe scarile unor hoteluri de lux, ori in fata vitrinelor cu produse exclusiviste. Ii vede o lume intreaga si se fereste de ei.
In vitrina unui showroom auto, sunt masini de sute de mii de lire, insa dincolo de geam gasesti ghemuiti, zeci de romani fara adapost. Isi fac culcus aici in fiecare noapte, pentru ca a doua zi sa aiba cel mai bun loc pentru cersit. De aceasta data, e un grup din Botosani. Au mai fost la Londra si s-au intors. Vara se muta in parcurile mari, din centru. Din pacate, pentru ei, capitala cu cei mai multi miliardari din lume nu reprezinta decat un trotuar rece si o mana intinsa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Piata Marble Arch, zona zero a Londrei, ora 3 dimineata. Un loc cu hoteluri de 5 stele si magazine cu marfa de lux. In acelasi loc isi gasesc adapostul multi barbati si femei, toti plecati din Romania. Un politist detasat de la Suceava in marea metropola stie bine zona.
Politist: "Ia uite ca sunt si sub geam aici!"
Sub vitrina unui magazin cu pretentii, e un urias dormitor. Sunt 3 grade peste zero afara si granitul de pe jos pare sa-I incomodeze pe cei care dorm inveliti din cap pana in picioare. Toti sunt romani. In zona nu gasesti niciun alt immigrant. Sunt ziua pe strazi la cersit, dar noaptea se retrag si nu deranjeaza vizual, asa cum fac alti conationali. Majoritatea sunt rromi plecati din zona Moldovei.
Grup de rromi: "Cautam de munca si nu vor sa ne dea. Am fost la centru de caritate si nu ne da. Am fost si nu mai sunt locuri."
Dorm pe cartoane, cu hainele cu cap si incaltamintea la uscat pe balustrade. In adaposturi pot locui doar pentru cateva zile si unele ONG-uri nu ii mai primesc pentru ca fura de la ceilalti imigranti.
Cersetor: "Eu nu mai pot de foame, te rog sa ma crezi. Nu am mancat nimic."
Spun ca deocamdata cersesc, pentru ca nu au gasit de lucru. Nu cunosc limba si nici nu au documente care sa ateste vreo pregatire. Si totusi viseaza sa aiba o slujba la …Curtea Reginei.
Cersetor: "Orice meserie cunoastem. Intelegi? Aici sunt cai, daca noi facem niste potcoave aici, nu ne mai lasa sa dormim, dar nu ne inteleg, nu vrea sa vorbim, a zis ca daca nu stim limba, noi suntem. Am venit aici pentru ca am auzit ca aici se plateste bine."
Spera sa fie platiti bine si dorm langa magazine din care stralucesc masini de sute de mii de lire sterline. Vara sunt de cinci ori mai multi, se imprastie prin pasajele subterane si prin parcuri. Politistii ii identifica si ii trimit inapoi in Romania. Raziile matinale sunt prezentate pe toate canalele de televiziune din Regatul Unit. Ii vad la televizor britanicii din toata tara, nu numai londonezii care trec zilnic pe langa Parcul Lane.
Cersetor: "Ce sa fac in Romania? Nu am nimic acolo. Aici macar am lire sterline si mancare."
Politistii de la Scotland Yard spun ca 90% dintre cei care dorm la Marble Arch sunt rromi si aproape toti se intorc in acelasi loc, dupa ce sunt trimisi in tara. Cei mai multi spera ca vor beneficia de ajutoare sociale. Sunt cel putin 15 in Marea Britanie, insa conditiile s-au inasprit in ultimii ani.
Wilkinson, sef operatiuni Scotland Yard: "Numarul este atat de mare, cei pe care ii trimitem sunt inlocuiti de alte persoane care vad oportuintatea pentru ca ramane o bresa."
Pe strazi laturalnice, ii gasesti dormind in fata garajelor unor vile cochete, unde chiriile depasesc 12 mii de lire pe luna. Nu-i deranjeaza nimic. Pentru ei Londra inseamna trotuarul pe care ziua cersesc si noaptea se cuibaresc sub cuverturi oferite de oameni milostivi.
Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, imaginea Romaniei la Londra e clar conturata si de acesti romani. Sunt ai nostri, si nu toti cei care dorm pe jos sunt romi, ci si oameni fara carte, de la tara. De aici si pecetea pusa de englezi pe o intreaga natiune. Avem la Londra varfuri - avocati, oameni de afaceri, sportivi, sau manageri peste imperii imobiliare si financiare. Nomazii nu pot intra in sistemul de munca britanic, sunt blamati si britanicii ii pun in aceeasi oala cu toti ceilalti romani, care muncesc cinstit in Regat.
Londra este orasul in care traiesc cei mai multi miliardari. Metropola cosmopolita le ofera lux, iar bogatii Europei sunt concitadini cu …acesti romani. Se stie ca Londra are cersetori din toata Europa, inclusiv multi englezi. In pietele centrale insa, dorm pe jos numai romanii, iar astfel de imagini au atras reactii vehemente in presa. Postul de televiziune Channel Four a difuzat o campanie in care a pus accent pe modul degradant in care traiesc la Londra unii dintre conationalii nostri.
Iar problema migratiei romanilor si a altor est-europeni e de ani buni motiv de disputa pe scena politica britanica. Rromii din Londra au determinat numeroase declaratii xenofobe. Politicianul Nigel Farage, liderul UKIP, a declarat public ca i-ar fi teama sa locuiasca langa o familie de romani. Ministrul Apararii din Marea Britanie a fost luna trecuta in tara noastra. E politician de cariera si a avut numeroase interventii publice la Londra, pe tema migratiei.
Michael Fallon ministrul apararii al Marii Britanii: Michael Fallon: "Vrem sa limitam acea migratie care are unic scop cererea de beneficii sociale. Si se va aplica tuturor tarilor Europei. E usor sa vii in Marea Britanie sis a ceri ajutor social imediat. In alte tari trebuie sa contribui la sistemul social inainte, si apoi sa ceri bani."
Dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra: "Romanii nu sunt interesati de acele beneficii. Hai s-o spunem pe aia dreapta. Dintr-un numar de 5-6 milioane de persoane care accesau beneficii sociale in UK, erau 1740 de romani. 1740 din 5,6 milioane. E nesemnificativ."
Ambasadorul Romaniei la Londra spune ca legislatia se schimba treptat in Regat, ca urmare a venirii romanilor.
Dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra: "Legislatia britanica s-a modificat usor in ultimii ani, tocmai pentru a se acomoda noilor realitati. De axemplu aveau o lege de pe la 1600 care spunea ca o locuinta abandonata poate fi ocupata de cel care are nevoie de o casa si nu o are. Au fost oameni care au plecat in concedii in Franta, Italia Spania si cand s-au intors si-au gasit casele ocupate de persoane fara adapost, sa nu credeti ca e simplu sa dai pe cineva afara care ti-a intrat astfel in casa. Sau nu in Marea Britanie. Politia nu se baga Consiliul Local nu poate intervene si se merge in proces, care poate sa dureze ani de zile."
Pentru autoritatile din Marea Britanie este foarte usor sa arate cu degetul asupra Romaniei, atata timp cat avem aici conationali de-ai nostri care sunt extrem de vizibili.
Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: "Vorbim de cei fara adapost de pe strada: legea prevede ca trebuie sa ii dai 3 avertismente la domiciliu pana la indepartarea administraiva de pe teritoriu. Ori daca domiciliul tau e la Marble Arch, e cam dificil sa primesti 3 avertismente la locuinta si atunci trebuie sa te gaseasca de 3 ori la rand, in perioade diferite de timp un politist britanic si inca odata, legea are poate si ciudateniile ei."
In Marea Britanie sunt imigranti din 270 de natiuni. Sunt cate un million si jumatate de indieni si pakistanezi, dar si cate 500 de mii de spanioli si francezi. Romanii sunt, neoficial, in jur de 300 de mii, din care aproape doua treimi traiesc la Londra. Realitatea trista e ca cei mai vizibili dintre ei sunt cei care aduc saracia si lipsa de educatie pe bulevardele cu staif si stralucire.
In inima culturii si civilizatiei britanice, se vorbeste romaneste. De jos, de langa bordura, de pe pavajul rece