"Tu stii ce mai fac parintii tai?" Batranii asteapta sa moara cineva ca sa prinda un pat in caminele existente doar pe hartie

×
Codul embed a fost copiat

In urma cu doi ani guvernantii s-au gandit sa faca o economie si o fapta buna in acelasi timp.

Pe 1 aprilie, fix de ziua pacalelilor, au reziliat contractele cu casa de sanatate pentru 70 de spitale si au fortat primariile sa le inchida sau sa le transforme in camine de batrani. Un plan care pe hartie poate ca suna bine, dar care in practica s-a dovedit un esec.

In Romania, batranii sunt lasati sa moara singuri in casele lor, pentru ca nicio institutie a statului nu-si asuma ingrijirea lor. Putem schimba asta semnand PETITIA catre autoritati prin care cerem schimbarea legislatiei.

Dupa ce au inchis spitalele, cei mai multi dintre primari le-au lasat in paragina. Nu le-au transformat in camine pentru ca n-au facut rost de bani, dar nici nu si-au dat interesul.

Vizitam un fost spital din Botosani, devenit camin. Doar pe hartie. In realitate este o cladire insalubra, care adaposteste si batrani si cazuri sociale fara sa ofere nimic, din ceea ce ar presupune standardele europene.

Citește și
Neculai Cazacu
"Tu stii ce mai fac parintii tai?". Statul isi bate joc de generatia ai carei copii trimit in tara 3 miliarde de euro pe an
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Statul finanteaza un astfel de loc in conditiile in care nevoia de asezaminte civilizate este atat de mare, incat in unele orase batranii asteapta sa moara cineva, pentru a se elibera cate un pat.

Caminul de batrani Trusesti. Un spital comunal ponosit, care dupa ce si-a trimis bolnavii acasa, a pastrat 25 de angajati si a cazat in saloanele mizere pensionari. Criteriul nu a fost varsta, nici nevoia de ingrijire, ci culmea: "sa fie cat de cat sanatos, sa poata fi independent", spune Mihai Puruhniuc, primar Trusesti.

Cui ii pasa ca batranii bolnavi din zona Bacaului se chinuie in singuratate si neputinta. Functionarii serviciului social nu-i cauta, fiindca nici n-ar avea ce sa le ofere. In caminul incropit dupa inchiderea spitalului n-au sala de fizioterapie, n-au medicamente, n-au medici care sa-i vada zilnic, n-au mai nimic.

Standardele europene cer in caminele de batrani, in camere, bai in care sa incapa un om in scaunul cu rotile alaturi de infirmierul care il spala. La Trusesti, nu exista bai in camere. Locatarii se multumesc cu chiuveta si noptiera de tabla mostenite de la vechiul spital.

"Mancare, caldurica...frumos!" povesteste o batrana. "Ce sa fac? De la foarte bine in sus", spune un alt batran.

Ingrijirea batranilor pe banii statului, de ochii lumii. Nu exista pic de aparatura medicala, cea veche, a spitalului, a ajuns la gunoi. Medicamente, fiecare pe barba lui. Batranii habar n-au ca intr-un azil civilizat exista sala de recreere sau salon de fizioterapie, cu aparate de sport. Isi omoara vremea intr-o incapere pardosita cu ciment si tapetata cu faianta, in care pe vremuri se facea triajul urgentelor. Nu exista psiholog care sa discute cu ei despre problemele sufletesti.

"Copiii sunt in strainatate. Vorbim la tel, nevasta mi-a murit", ne spune in lacrimi Ioan Federovici. "Nu i-am mai vazut de 3 ani. Copiii mei! Ce sa facem? Noi am tinut la parinti, pana au murit am stat langa ei! Da' copiii acuma. Si-am avut serviciu. Am lasat serviciul si am venit acasa sa am in grija parintii, si eu si nevasta mea, Da acum, in ziua de azi, copiii nu, ii lasa saracii batrani ca pe niste caini."

Omul povesteste ca asezamantul este mai degraba un adapost pentru alcoolici si ca se simte umilit. "Sunt care consuma alcool pe aici. Fac galagie. E nenorocire mai ales cand iau pensia", spune Ioan.

"Mai sunt dintre ei care au probleme. Se mai duc la carciuma, beau un rachiu."

Dar, cata vreme petrecaretii cotizeaza cu jumatate din pensie, primarul are cofinantarea de la stat asigurata. Nimeni nu verifica pe ce se duc banii nostri. Pentru conditiile mizere de la Trusesti, statul plateste pentru un singur om banii cu care ar achita ingrijirea la domiciliu a zece batrani.

"1957 de lei, din care statul a contribuit cu 1411 lei, partea de contributie"

Duminica, la "Romania, Te iubesc!" dezbatem pe larg probleme legislative si vedem solutiile gasite de italieni la problemele batranilor lor.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Tu stii ce mai fac parintii tai?". Mos Ion spune cu lacrimi in ochi povestea singura si trista a sute de mii de batrani

In teorie, avem legi care ne protejeaza batranii. In practica, sunt paravanele dupa care se ascund autoritatile, pentru a evita un subiect dureros: dezinteresul pentru cei ramasi singuri acasa.

"Tu stii ce mai fac parintii tai?". Statul isi bate joc de generatia ai carei copii trimit in tara 3 miliarde de euro pe an

TU STII CE MAI FAC PARINTII TAI? La 82 de ani, Neculai Cazacu, traieste singur, imobilizat la pat, intr-o casa batraneasca. Are copii, dar sunt plecati departe. Ii trimit bani, si-l viziteaza uneori, dar nu se pot muta cu el.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.