Batranii Romaniei nu mai asteapta nimic. Primarii cunosc legea care ar putea ajuta peste 640.000 de varstnici, dar o ignora
Ingrijirea la domiciliu e o notiune care le scapa primarilor cand vine vorba despre batranii Romaniei. Doar 8000 beneficiaza de un astfel de serviciu, asigurat de organizatii non-guvernamentale.
Un studiu arata ca peste 640.000 de varstnici sunt neajutorati.
Autoritatile locale invoca lipsa banilor, desi au la indemna numeroase solutii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Intr-un sat din Buzau sta o bunica de 73 de ani, imobilizata la pat, care nu mai are pe nimeni.
Primarul ii stie situatia si stie si legea. Insa nu o aplica. Desi are dreptul la ingrijire la domiciliu, femeia nu primeste nici un sprijin. Si asta pentru ca cei raspunzatori nu patesc nimic daca un varstnic sfarseste in uitare. Impreuna putem schimba situatia, daca semnam online petitia.
Nu astepta oaspeti. Nu mai astepta de mult nimic.
In sase metri patrati si-a adunat unele peste altele ultimele obiecte care o mai tin ancorata la trecut. La viata-i de dinainte. S-a inconjurat de amintiri ca sa nu se piarda in prezentul care nu-i mai ofera nimic.
Nu poate iesi afara, nu poate sa-si faca de mancare, nu poate sa faca mai nimic.
Un consatean s-a oferit sa-i duca de mancare in schimbul casei. N-au facut actele inca. El nu-i cere, ea se teme. Uneori preotul mai trimite oamenii la ea sa o viziteze. Nu se prea duc. Ajutor a mai primit si de la Crucea Rosie, lucru care a starnit invidia vecinilor.
N-are bani la CEC. Are doar o pensie de 350 de lei cu care abia isi cumpara cate ceva de mancare.
Legea i-ar da dreptul la un insotitor pe care sa-l plateasca primaria locala.
Anica Nica n-are copii. N-are nici rude. Nu are de toate si nici nu se poate descurca. N-are pensie de handicap, n-are insotitor, n-are ingrijitor la domiciliu. N-are niciunul din serviciile prevazute in legea asistentei sociale. Pentru ca primarii decid dupa bunul plac daca au sau nu grija de batranii lor.
Un studiu recent realizat de Fundatia Principesa Margareta arata ca peste 640 de mii de batrani au nevoie de ajutor. Nu-l vor primi cata vreme autoritatile locale nu sunt trase la raspundere pentru lipsa de implicare.
Exista legi care-i protejeaza, insa n-au norme de aplicare si nici nu prevad sanctiuni. Considerati o povara bugetara, batranii isi traiesc ultimii ani in uitare.
Duminica, la "Romania, te iubesc" va spunem pe larg cine sunt vinovatii si cum poate fi schimbata soarta parintilor si bunicilor nostri.