Jos palaria pentru Caroline Fernolend, care nu vrea sa renunte la traditie!
In ultimii 20 de ani am dat jos totul, mai putin naravul! E timpul sa aratam respect celor care stiu ce inseamna adevaratele valori.
Pe unii dintre ei i-am prezentat in ultimele luni, pentru ca propunem instaurarea respectului si a tolerantei in Romania.
Vom continua sa va prezentam oameni deosebiti, care merita toata admiratia noastra. Mai mult, pe www.jospalaria.protv.ro gasiti povestile impresionante ale unor romani care merita respectul nostru, al tuturor. Urmariti acest site si, in cateva zile, daca va fotografiati langa simbolul campaniei noastre puteti castiga o palarie de la ProTV.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Caroline Fernolend este vicepresedintele Fundatiei Mihai Eminescu. Cu ajutorul unor iubitori de cultura din Anglia, printre care se numara, atentie, si Printul Charles, ea incearca sa salveze ce se mai poate din traditia noastra, in satele din Transilvania.
Se lupta cu iubitorii de progres, care ne intampina cu termopane, mult beton si culori care ne zgarie retina. In fata ei spunem "Jos Palaria".
De ani de zile, Caroline se zbate sa le explice satenilor, dar si autoritatilor ca refacerea in stil traditional a satelor romanesti nu reprezinta numai un act de cultura si respect fata de stramosi, ci si un mod prin care actualii locuitori pot sa castige o paine buna fara sa mai plece departe, la oras. Turismul cultural este in toata lumea un business de success.
Oamenii de afaceri si nu numai, satui de poluarea si aglomeratia din marile metropole, cauta pentru vacante locuri pierdute in natura.
Cei care nu dau doi bani pe cea mai de pret valoare a unei tari, traditia, o acuza pe Caroline ca sta in calea progresului. Asta deoarece prin progres ei inteleg sa renunte la lucrurile invechite, adica traditionale, si sa inlocuiasca tot cu ce n-au avut: mult beton, termopane, gresie si faianta pana in tavan si un pic de... ciclam, pentru fatada.
Exista insa si oameni care au inteles care e gandirea Fundatiei si care acum au numai de castigat. Anul trecut, in zona Viscri au fost 11.000 de turisti, fara ca asta sa presupuna mari eforturi pentru gazde. Doar un pat curat, o mancare din produse cultivate in gradina si o plimbare cu caruta.
Si romii, atat de blamati ca au invadat casele sasilor care au plecat din Transilvania, au fost atrasi de programele Fundatiei, iar acum impletesc sosete pentru vizitatori si-si pun caii la bataie pentru plimbari.
Caroline a recuperat si prima casa nationalizata din sat, ajunsa la CAP si devenita o ruina. Acum, se mandreste cu ea.
Majoritatea celor interesati de tara noastra sunt straini si nicidecum autoritatile noastre. Printul Charles, de exemplu, nu numai ca sprijina material Fundatia, dar si-a si cumparat o casa aici, unde vine cam de doua ori pe an.
25 de sate din Transilvania au beneficiat de ajutorul Fundatiei Mihai Eminescu.