Gradinitele unde copiii descopera la ce se pricep cel mai bine. Ce trebuie sa faca parintii atunci cand cei mici gresesc

Dată publicare: 01-08-2015 17:57
Dată actualizare: 04-08-2015 08:10


Indrumati copiii catre activitatile care ii atrag si lasati-i sa invete din greseli, spun specialistii. Doar asa cei mici vor veni cu placere la scoala si vor face performanta.
 

Bazandu-se pe aceste lucruri. tot mai multe gradinite private le ofera copiiilor posibilitatea sa-si dezvolte talentul si creativitatea. Asa s-au format, de pilda, gradinitele cu program sportiv, sau cele care pun accentul pe tehnologie.

Intr-o gradinita privata de la marginea Capitalei, programul incepe in fiecare zi cu activitati sportive. Si chiar daca nu au mai mult de 5 ani, copiii stiu deja ce le place sa faca: tenis, judo, fotbal. Asa se face ca in timp ce unii invata cum sa tina racheta de tenis sau sa dea mingea peste fileu, altii au inteles tehnicile judo. In acest fel, cand isi incheie activitatea la gradinita si urmeaza scoala, copilul deja este directionat spre o ramura de sport.

In acelasi timp in alta gradinita, copiii care au inclinatii artistice invata tehnici noi de pictura: cu paiul si prin amprentare. Astfel de activitati dezvolta imaginatia si creativitatea, iar educatoarele au inceput sa observe deja spre ce latura au inclinatie.

Inclinatiile copiilor catre un anumit domeniu se pot vedea inca de la gradinita. Cand sunt lasati sa faca ceea ce le place sunt mai atenti la activitati si retin mai usor cunostintele care li se transmit. Astfel, o joaca de copil se poate transforma in timp in performanta.

Si la fel de important este sa-i lasam pe copii sa inteleaga atunci cand fac greseli, pentru ca acest lucru le da incredere in fortele proprii.

Profesorul american de psihologia educatiei Mark Alter spune ca ''copilul trebuie sa creasca crezand ca poate sa invete si e OK sa faca greseli. Am 3 copiii si nu sunt la fel ca elevi. Unuia ii plac stiintele, altuia literatura. Copiii trebuie indrumati catre ce le place, nu fortati sa invete ce vrem noi''.

Asadar, secretul unei educatii reusite nu este sa-l invatati pe copil, ci sa-i aratati cum sa invete.


VIDEO PROTVPLUS.RO