Spitalele din Romania unde programul de transplanturi merge mai eficient decat in Vestul Europei
In Romania, programul pentru transplanturi functioneaza, in anumite spitale, mai eficient ca in Vest. Dar in altele, medicii trateaza subiectul in bataie de joc, iar banii publici sunt irositi.
Acestea au fost concluziile delegatiei de la Strasbourg, care a vizitat 3 spitale ce primesc fonduri pentru prelevari si transplant. Proiectul "Black Sea Area", finantat cu 500.000 de euro, isi propune sa-i ajute pe doctorii nostri sa salveze vieti, mai eficient. Practic, orice potential donator pierdut pentru ca nimeni nu a mers la familie ca sa-i ceara consimtamantul, inseamna 5 bolnavi terminali cu sanse de salvare ratate.
Pe un tanar de 31 de ani, care astepta un rinichi de la un pacient decedat, l-au salvat daruirea si interesul medicilor din Oradea. Fapt constatat si de echipa de specialisti trimisa cu cateva zile in urma de Consiliul Europei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Anul trecut, in spitalul din Oradea au fost reperati 60 de bolnavi in moarte cerebrala, adica potentiali donatori de organe. Pe langa Oradea, au fost auditate alte doua spitale: cel din Constanta si Bagdasar Arseni, din Bucuresti. La Constanta, delegatia a fost socata sa afle ca neurochirurgul nu stia diferenta intre moarte clinica - din care pacientul isi poate reveni - si moarte cerebrala, echivalenta cu decesul. Raportul arata ca este inacceptabil ca intr-un spital mamut, cu toate resursele, medicii sa fie nepregatiti si dezinteresati.
Victor Zota, coordonator national: "Vom vedea si de ce este o asa mare diferenta intre spitalul din Oradea, care este cap de lista, si spitalul din Constanta, de pilda, care pana acum nu a reusit sa se integreze. Culmea este ca primesc si fonduri pentru acest lucru."
Dan Capatana, managerul spitalului Constanta: "Noi primim bani de la Ministerul Sanatatii. Ceea ce trebuie sa facem noi ca spital este sa declaram pacientii in moarte cerebrala si sa anuntam Agentia Nationala de Transplant."
La Spitalul Bagdasar Arseni, managerul nici macar n-a fost anuntat de vizita medicilor straini. Unele zone n-au putut fi vizitate, pentru ca lipseau oamenii care aveau cheile. Iar directorul medical a fost mai preocupat sa-i intrebe pe experti daca au fost dezinfectati la intrare, ca sa nu-i aduca microbi in spital.
Delegatia Consiliului Europei se va intoarce, pentru o noua evaluare, in luna septembrie. Va fi insa problema statului roman sa opreasca hemoragia de fonduri a spitalelor ineficiente, si sa dea banii acelora care chiar merita.