Paradoxul transplanturilor din Romania: Avem mai multi donatori, dar mai putini bani pentru operatii
Sa declari ca nu mai sunt bani pentru transplanturi decat pentru 3 luni este un act iresponsabil.
Asta spun specialistii aflati acum in fata unui paradox romanesc - in ultima luna a crescut simtitor numarul de donatori, asadar avem mai multe organe cu care-i putem ajuta pe bolnavi.
Doar ca oficialii din Ministerul Sanatatii nu s-au gandit cum vor suplimenta bugetul pentru aceste interventii care salveaza vieti. Ar fi de neinteles sa existe o inima un rinichi sau un ficat, dar sa nu avem bani pentru aparate sau medicamente.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
16 ani au trecut de cand acest pacient munceste si isi creste copiii, fara teama ca ziua pe care o traieste ar putea fi ultima.
"Puteam fi mort sau un asistat permanent. Pe langa procesul de dializa, era salvarea, erau alte medicamente pe care trebuia sa le consum. Plus ca tu nu erai util fata de nimeni. Nu mai vorbesc de familie, dar nici fata de restul societatii.", a spus Nae Radu, un barbat care are 3 rinichi. Cei cu care s-a nascut dar care nu functioneaza plus cel primit prin transplant.
"Am vazut aproape toata Europa. Am fost de la Moscova la New York, dupa transplant. Pana la a deveni un om platitor de taxe, de impozite si de toate cele.", mai spune acesta.
Si Anisoara, operata la doar 9 ani, este un adolescent normal si va deveni medic.
In Romania sunt in peste 5000 de pacienti dependenti de dializa, pe care personalul medical ii conecteaza la aceste aparate de 3 ori pe saptamana, timp de 4 ore. Intreaga lor existenta graviteaza in jurul terapiei, si oricum e doar o chestiune de timp pana ce nevoia unui transplant de rinichi sa devina stringenta. Inmultiti, asadar, cu 5000 sansa ca un om aparent pierdut pentru societate sa fie recuperat in decurs de cateva luni.
Un transplant in Romania costa in medie 50.000. Cu doua saptamani in urma, reprezentantul Ministerului Sanatatii anunta, in fata a doua sute de pacienti, ca programul national mai are fonduri doar pana la sfarsitul lunii iunie.
"Din pacate, e o problema legata de finantare si trebuie sa o stiti si dumneavoastra. Sunt necesare fonduri suplimentare, realitatea asta este si trebuie sa o cunoastem si sa o recunoastem.", a declarat Calin Alexandru, subsecretar de stat al Ministerului Sanatatii.
"Mi se pare, sincer sa fiu, iresponsabil sa spui ca avem fonduri pentru sase luni, pentru ca nu inteleg ce facem dupa aceea.", a declarat medicul Irinel Popescu.
Secretarul de stat Raed Arafat a promis ca va pleda pentru suplimentarea fondurilor.