SMURD pune la dispozitia Agentiei Romane pentru Transplant un avion pentru transportul de organe
Un avion SMURD, nou nout, ai carui 6 piloti sunt in antrenamente, va putea fi folosit si pentru transportul organelor umane.
Secretarul de stat Raed Arafat spune ca aparatul, extrem de performant, poate asigura zboruri rapide, atunci cand Agentia Romana pentru Transplant va solicita acest lucru.
Scopul este ca niciun organ sa nu se piarda, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta, cu un ficat la Oradea.
Alegeri 2024
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
Insa pe langa infrastructura necesara transportului, mai multe echipe de prelevare ar trebui inzestrate si cu aparatura moderna.
Avioanele sunt vitale pe distante lungi. De dotari esentiale e nevoie insa si pe distante scurte.
Din majoritatea spitalelor lipsesc pana si cutiile necesare pentru transportul organelor umane.
In prezent, centrul pentru transplant renal de la Institutul Fundeni are performante similare clinicilor din Europa de Vest si Statele Unite.
Dar, fata de acum 16 ani, cand s-a facut prima interventie, tehnica a progresat mult. Exista in prezent recipiente si substante care pot prelungi viabilitatea rinichiului pana la 24 de ore, dublu fata de acum cativa ani.
Fiecare aparat costa cateva mii de euro. El practic perfuzeaza in mod pulsatil rinichiul. Imita oarecum bataile inimii si fluxul sanguin, doar ca este perfuzat in solutie speciala.
In prezent, echipele de prelevare trebuie sa aduca de la spitalul-mama si cutii si solutii, care nu sunt de gasit nici macar in spitalele mari.
Timp pierdut se poate traduce in grefa pierduta si asta inseamna inca un bolnav ramas pe lista de asteptare. In cazul lui Marian, dupa 4 ani de dializa, a venit si transplantul. Prioritatea lui e acum familia.
Alaturi de pacienti ar trebui sa fie si oficialii ministerului de profil, pusi sa dirijeze banii publici spre un singur scop - sanatatea oamenilor.