Intai ne facem de ras in fata Europei si abia dupa aceea dovedim ca avem medici buni si devotati
Este cazul spitalului Bagdasar Arseni din Bucuresti, vizitat de curand de o echipa de specialisti in transplant de la Consiliul Europei.
Dupa ce delegatia a aratat ca problema nu era lipsa aparaturii, ci a interesului, coordonatorul de transplant si seful sectiei de terapie intensiva au fost inlocuiti. Astazi, s-a facut in spital prima prelevare de organe dupa o jumatate de an. Cele cinci operatii de transplant care au urmat s-au incheiat cu succes.
A trecut o luna de cand o delegatie a Consiliului Europei a evaluat 3 mari spitale - din Oradea, Constanta si Bucuresti.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
La Spitalul Bagdasar Arseni, managerul nici macar n-a fost anuntat de vizita medicilor straini. Unele zone n-au putut fi vizitate, pentru ca lipseau oamenii care aveau cheile. Iar directorul medical a fost mai preocupat sa-i intrebe pe experti daca au fost dezinfectati la intrare.
In urma raportului deloc magulitor formulat de trimisii Consiliului Europei, intreaga echipa care se ocupa de reperarea donatorilor a fost schimbata. In mai putin de trei saptamani se vad si rezultatele.
Cinci oameni simt, de astazi, ca viata le surade din nou: au primit un transplant de ficat, rinichi sau cornee. Familia unei femei care s-a stins la spital, dupa un anevrism cerebral, a acceptat prelevarea organelor.
O dovada in plus ca, aflati in grea suferinta, romanii accepta ideea de a salva alti semeni indurerati. La 43 de ani, acest barbat spune ca abia acum, dupa zeci de ani de dializa, simte ca traieste cu adevarat.
Esential este ca oamenii pusi sa propuna, atunci cand e cazul, consimtamantul de prelevare a organelor, sa fie buni psihologi. Sa explice cu multa rabdare ca e pacat ca omul drag sa nu ajute, de dincolo de moarte, pe altii, care altfel, risca sa piara.
Cu 5 ani in urma, spitalul Bagdasar Arseni era pe primul lor in tara, la identificarea potentialilor donatori si prelevari reale. Si ar putea reveni la acest statut. Principalul argumente este cazuistica - aici ajung cei mai numerosi pacienti cu afectiuni vasculare grave, care pot ajunge - fapt dovedit de encefalograma - la moarte cerebrala.
Peste 5 luni, mesagerii Consiliului Europei se vor intoarce si vom vedea, dintr-o sursa impartiala, daca spitalul este intr-adevar pe calea cea buna. Eficienta crescuta va aduce si fonduri mai mari de la Ministerul Sanatatii si va intoarce din drumul spre moarte, zeci de oameni in stare critica.