Cum vă monitorizați când stați acasă cu simptome ușoare COVID-19?

12-02-2021 11:36


Doctor de bine

Odată ce descoperiți că sunteți SARS COV 2 pozitiv și simptomele sunt ușoare, protocolul spune să vorbiți cu medicul, să stați acasă, să tratați simptomele.

Ne explică medicul primar de boli infecțioase Adriana Moțoc.

Andreea Groza: Care sunt simptomele care apar prima oară în infecția cu SARS COV 2?

Dr. Adriana Moțoc: După perioada de incubație, care durează 4-5 zile, dar poate dura și 14 zile (de aceea s-a instituit măsura izolării de14 zile) apar: oboseala, somnolența, frisoane și apoi febra. Specifice sunt durerile de spate în această boală, poate să apară tuse, dar și tulburări în respirație, jenă în faringe, când înghițim. Senzația de nas înfundat sau curge nasul și tulburări digestive (la copii și bătrâni în principal) - grețuri, vărsături, diaree.

Andreea Groza: Odată ce ajungem la medic și medicul decide că este o formă ușoară, vom sta acasă, vom trata simptmele.

Dr. Adriana Moțoc: Cuvântul cheie, când stăm acasă, după diagnostic, este monitorizarea simptomelor.

La ce trebuie să fiți atenți?

• la scurtarea respirației
• la senzația de rău general
• la tuse frecvent chinuitoare
• amețeli, dureri mari de cap
• stare generală sever alterată – nu vă puteți alimenta ori nu puteți să mergeți

Aceste simptome necesită internarea în spital.

Dacă simptomele sunt ușoare, ținem legătura cu medicul de familie și le tratăm pentru că e importantă calitatea vieții pe perioada cât ne izolăm la domiciliu.

Andreea Groza: Paracetamolul se găsește în protocolul de tratament pentru simptomele COVID 19, reduce febra. Și alte posibile simptome?

Dr. Adriana Moțoc: Are două efecte importante. Primul - de care știe toate lumea - reduce febra. Se consideră a fi unul dintre medicamentele cel mai frecvent întâlnite pentru tratamentul temperaturii mari. 

În același timp, este antialgic. În terapia durerii, se dau la intervale regulate, de pâna la 4 ore - 1-2 tablete. Oamenii nu știu că se poate ajunge pâna la 8 tablete pe zi la un adult care nu are probleme severe cu ficatul, adică insuficiență hepatică.

Paracetamolul are avantajul că nu irită stomacul! Se poate folosi în asociere cu antiinflamatoare nesteriodiene. Nu e contraindicat, dacă ai luat paracetamol, să iei și altceva sau invers. Dacă ai luat un antiinflamator, poți să iei paracetamol sau să alternezi.

Andreea Groza: Dar vorbim cu medicul, îl întrebăm cât avem voie în funcție de condiția noastră de sănătate.

Dr. Adriana Moțoc: Da, cu medicul de familie, care ne cunoaște. Și, pentru orice medicament, inclusiv pentru paracetamol, e important să citim prospectul. Se găsește pe internet, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului. Se prescurtează RCP - rezultatul caracteristicilor produsului. Fiecare om este obligat să citească prospectul. Dacă aveți întrebări suplimentare, din nou, vorbiți cu medicul de familie.

Medicii de familie se implică, vorbesc acum din propria experiență. Eu am fost internată și, după externare, medicul de familie m-a sunat și m-a monitorizat.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO