Monturile sunt afecțiuni supărătoare care pot fi tratate doar chirurgical. Riscurile, explicate de dr. Marius Uscatu

28-01-2021 09:18


Deformaţiile antepiciorului, hallux valgus sau monturile - aşa cum sunt cunoscute de toată lumea, sunt o afecţiune specifică femeilor, spune medicul Marius Uscatu, medic ortoped, specializat în chirurgia piciorului.

În emisiunea ''Doctor de bine'' vorbeşte despre apariţia acestor deformaţii, metode de tratament şi, mai ales, ce înseamnă recuperarea după o astfel de intervenţie chirurgicală.

Monturile sunt cauzate în principal de factori de natură hormonală. Hormonii estrogeni feminini determină o relaxare a ligamentelor, care în timp duc la o relaxare a oaselor şi evident la apariţia deformaţiei.

Dr. Marius Uscatu: „Montul este proeminența unui os normal, osul din spatele degetului mare, care şi-a schimbat poziţia în decursul anilor, ca urmare a relaxării ligamentului. Există o anumită conformaţie care duce la deplasarea acestui os. Monturile nu pot fi evitate, nu există nicio modalitate de a le preveni sau de a le combate. Pot apărea chiar la vârsta copilăriei, însă cele care apar mai târziu evoluează mult mai rapid'', spune specialistul.

Greutatea excesivă este însă un factor favorizant, ca şi sporturile de anduranţă: alergarea, tenisul, fotbalul. Rolul încălţămintei este aproape neglijabil, pentru că încălţămintea doar agravează situaţia.

Monturile nu au legătură cu genetica, iar platfusul nu duce la apariţia acestora.

Dr. Marius Uscatu: „Dacă facem o statistică, peste 30-40% din femeile de peste 50 de ani au piciorul deformat de monturi. Nu este o problemă vitală, ține mai mult de un aspect estetic, de greutatea de a găsi încălţăminte potrivită. Dar operaţia, într-o astfel de situaţie nu este o urgenţă care să pună viaţa în pericol''.

În plus, subliniază specialistul Marius Uscatu, decizia unei persoane de a face o astfel de intervenţie chirurgicală trebuie cântărită extrem de bine. Şi asta pentru că perioada de recuperare este una îndelungată. Viaţa normală se poate relua abia după luni bune sau chiar un an.

Dr. Marius Uscatu: „Recuperarea tine de înţelegerea procesului de sudare a osului, care durează 2-3 luni. Piciorul este fragil şi trebuie protejat. Mersul este interzis pe acel os cel puţin 6-7 săptămâni şi este mediat printr-un pantof special terapeutic. Un singur pas greşit poate compromite definitiv orice încercare de a repara acel picior. În primele 2-3 săptămâni mergem doar prin casă pentru necesități fiziologice. În săptămâna 4-5 abia putem merge într-o vizită scurtă la magazinul din proximitate. După cele 6-7 săptămâni cu acel pantof urmează o perioadă de adaptare, fără să suprasolicităm acel picior. Nu putem să sperăm la o cvasi-normalizare  mai devreme de 3-4 luni de la intervenţie. Eforturile foarte solicitante de genul activităţilor sportive nu pot fi reluate mai devreme de 6 luni, 1 an.''

Operaţia pentru monturi nu este indicată în cazul fumătorilor. Medicul Marius Uscatu spune că fumatul duce la stragularea circulaţiei periferice şi în urma intervenţiei pot apărea complicaţii grave. Din această cauză impune pacientelor o abstinență tabagica de 6 luni, 3 înainte de operaţie, 3 după.

Care sunt costurile şi alte informaţii despre această problemă sâcâitoare care afectează extrem de multe femei, în emisiunea ''Doctor de bine'' care începe la ora 11 pe www.stirileprotv.ro.


VIDEO PROTVPLUS.RO