Taranul roman e sarac lipit si fara alternative. Lectia din Vest pe care nimeni nu o preda si la noi
In Vest, lumea de la sat s-a emancipat muncind pamantul. Taranul roman e sarac lipit. Se impiedica in norme UE si galeti, branduite diferit la fiecare alegeri. Fiindca nici n-are unde sa se angajeze, nici nu reuseste sa castige de pe urma pamantului.
Taran german - vila cu gazon, helesteu, si o bijuterie de ferma. Hendrick are peste 2000 de porci, dar se extinde.
Taranul roman e jalnic. S-au trezit dupa revolutie aruncati intr-o lume straina: cu piata libera, cu concurenta si importuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Singuri, fara bani, fara idei, taranii romani n-au stiut sa construiasca afaceri proprii. Nici n-au apucat sa invete cum e cu capitalismul, in care nimeni nu gandeste pentru tine, ci tu singur faci si vinzi sa castigi, ca am intrat intr-o noua era mondiala: cea a globalizarii, in care pana si marile concerne industriale se inghit unele pe altele, fuzinoneaza - fiindca doar ce-i mare e eficient.
Multi tarani nemti au parasit agricultura. Ca aceasta femeie: vinde cele 20 de vaci si arendeaza pamantul.
Iar europarlamentarul proroceste ca, in 10 ani, vor mai pieri 10 mii de ferme germane. Dar nemtii au pensii private, tinerii se angajeaza in industrie.
Mii de sate sunt pline de copii chinuiti si analfabeti, traiesc doar din ajutoare sociale - au ajuns o povara pentru societate. N-au nici un viitor.
Dar sunt sate cu oameni harnici care n-au asteptat ajutor de la stat si se descurca. Multi muncesc in strainatate, banii ii investesc in vite si pamant.
Taranul se teme ca politicienilor le-a convenit saracia de la tara, fiindca omul nevoias e usor de manipulat.
Acum, micul taran isi da seama ca ar fi fost bine sa aiba un cuvant in politica. In Franta, micii fermieri au votat cu Segolene Royal, dupa ce i-a ajutat sa fondeze magazine satesti in care sa vanda fara intermediari si cu taxe mai mici. La noi, alesii par sa fie mai atenti cu marii investitori.
Nimic de zis, investitorii au bani si pot pune repede pe roate economia. Mega-fermele computerizate dau mai mult lapte decat 10 sate la un loc - cu angajati putini. Iar miile de tarani nu au incotro s-o apuce.
Domnul Moldovan a inteles. Isi face fabrica de lactate si incearca de unul singur ce a reusit vesteuropeanul cu sustinere politica. Dar el e o exceptie. Majoritatea taranimii romanesti ramane personajul tragic din societatea romaneasca: nu produce, nu consuma, nu misca economia - ci ingroasa randurile asistatilor social.