Un primar european si zona in care nici cei mai influenti oameni din Germania nu isi pot construi case. "Aici, legea e clara"

×
Codul embed a fost copiat

CAUTAM PRIMAR, EP. 10. Nemtii sunt atat de ordonati incat si-au pus la punct si legile pentru amenajarile de langa orase si comune. Campania "Cautam primar, model european" vorbeste despre regulile in constructii din Germania, din zonele limitrofe.

Nemtii nu fac dezvoltari imobiliare haotic, nici nu ridica blocuri pe camp, in zone fara utilitati, si fac tot ce le sta in putinta sa transforme localitatile mici, cu populatie imbatranita, in destinatii turistice cochete.

A fost avocat inainte sa ajunga primar si cunoaste legile. Este edil intr-un orasel aflat in estul Germaniei si ne-a explicat in detaliu cum se poate construi la el in localitate. Sunt multe interdictii impuse prin norme la nivel national si nici un primar zelos sau rau intentionat nu le poate modifica pe plan local. Nu pot fi construite blocuri pe camp, fara utilitati si nu pot fi ridicate turnulete, daca schimba aspectul zonei. Alesii din Romania ar trebui sa fie atenti si sa urmeze modelul.

Turingia este un land din inima Germaniei. Are printre cele mai intinse paduri din tara, zone forestiere care sunt protejate prin lege, fiind considerate parcuri nationale. Turingia face parte din fosta RDG si include 21 de orase si 17 districte rurale, adica zone in care comune mai mari si mai mici sunt unite pentru a accesa fonduri mai usor si pentru o mai buna coordonare a investitiilor. Tambach-Dietharz e un orasel in mijlocul landului, are 4200 de locuitori pe 41 de kilometri patrati, in care intra si o mare zona cu padure. A fost infiintat in 1990, prin unirea a doua comune vecine, iar Marco Schutz e primarul localitatii. "Aici esti primar cu toata familia, sotia mea merge cu mine la toate evenimentele."

Citește și
Waldbrol, Germania
Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

A fost avocat inainte sa fie primar si sotia este din localitate. Aici venea si el des la pescuit, pasiune pe care o are si astazi. "Chiar si eu am nevoie de doua permise, unul pentru pescuit si unul de la proprietarii padurii."

De pe un platou catre un lac urias, primarul sustine ca nu poti construi oricum si oricat in orasul sau. Exista un plan urbanistic general, stabilit la nivel national, nu local cum este la noi, pentru toate orasele Germaniei. Nu te poti abate cu niciun metru mai mult decat prevad planurile, atunci cand ceri autorizatie de constructie.

Avem legislatie in constructii si in Romania. Si planuri urbanistice generale in orase si comune. Doar ca pot fi modificate rapid, prin zeci si sute de planuri zonale. E la indemana edililor care fac ce vor, cand au consiliile locale de partea lor. In Germania sunt prevederi clare, care te impiedica sa modifici restrictiile la nivel local, decat cu studii prealabile care dureaza mai multi ani, iar aprobarile sunt luate de la judet si de la guvern, nu sunt permise doar aprobari locale.

Marco Schutz mai spune ca nu e loc de spagi si interese, pentru noi dezvoltari imobiliare. Da exemplu acest mal de lac, unde cererea e uriasa pentru case de vacanta. Nici cei care detin composesoratul in zona, oameni influenti, cu multi bani si relatii in land si la Berlin, nu au reusit sa ridice aici o constructie mica, pentru barci.

Primaria functioneaza in cateva clase si in cancelaria unei foste scoli, iar Tambach poate fi comparat ca dimensiune, cu oraselul Anina, din Vestul Romaniei. Si de la Anina au venit in Tambach peste 250 de romani. I-am gasit pe cativa dintre ei, intr-o pauza de la serviciu, pentru ca lucreaza la o companie care face instalatii de climatizare pentru industria auto.

Unul dintre banatenii din Tambach ne arata o casa cumparata recent de familia sa. Imobilul va fi reabilitat, la fel cum s-a intamplat si cu alte casa cumparate de romani in localitatea germana. Sunt case foarte vechi, in care au locuit batrani, dar care au in fata trotuare si piatete ingrijite, refacute de primarie.

Iar la Tambach, gasesti toate utilitatile trase pana la limita localitatii. Romanii spun ca Tambach intinereste odata cu venirea lor. In localitate sunt 2 companii mari, cu linii de productie, iar asta il bucura pe edilul orasului. In Germania e descentralizare totala, si fiecare localitate primeste o cota parte din impozitul pe afacere, si pe veniturile firmei. Contributiile nu merg la centru, la bugetul tarii, cum se intampla in Romania, ca ulterior, de la centru sa fie redirectionate, ci cotele parti trec direct in bugetul local. Iar alesii pot modifica in fiecare an cat sa fie rata impozitelor. Marco Schutz sustine ca politica fiscala locala e cea mai mare provocare: daca ceri impozite prea mici, stimulezi investitiile private dar nu aduni mult la buget, iar daca ai impozite prea mari, investitorii bat in retragere.

La Tambach, cu banii din impozitele pe un an ale celor doua societati, primarul a facut o parcare si toate podetele peste raul care traverseaza orasul. Adica a pregatit localitatea pentru un concurs de rafting, care are loc in fiecare vara prin oras, si la care vin mii de paticipanti.

Si a accesat fonduri pentru cladirea veche a primariei, un imobil monument, de care autoritatile au mare grija. L-am intrebat pe primar cu ce s-a ales dupa 2 mandate la primarie. "Nu castig mai mult decat castigam ca avocat. Dar pot dormi bine noaptea, fara probleme."

Sustine ca si in Germania RDG-ista s-a vorbit la un moment dat de influenta si interese, dar legile si mai ales controlul si aplicarea lor ar fi scos comisioanele si mita din primariile nemtesti.

“- Exista lege nu poti primi bunuri de mai mult de 12 euro, sau ceva.
- Dar daca va trimit intr-o vacanta?
- Catuse, nici asta nu e voie…"

Marco Schutz ne arata si fostele blocuri comuniste in care si azi locuiesc parintii lui. Iar el sta in casa mostenita de sotie la Tambach. In afara de masina de teren cumparata in leasing, nu are alte proprietati sau bunuri, nu si-a ridicat vreun palat in oras, nu are resedinte de vacanta si apartamente pentru el sau copii, in alte orase mari din Germania. La primarie a candidat ca independent, si spune ca abilitatile de bun orator dar si cunostintele juridice, dobandite pe cand era avocat, l-au ajutat sa faca bine documentatiile pentru contractele municipalitatii.

Ramane un om modest, care s-a pus in slujba comunitatii. Face un orasel mai primitor pentru cetateni si vrea sa atraga intr-un mod corect, investitori si turism. E reteta coerenta prin care calitatea vietii se dezvolta sistematic in localitatile germane, iar comunitatea simte ca alesii fac tot posibilul ca oamenilor sa le fie bine.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Orasul din Germania care si-a extins albia raului pana au aparut cafenelele, dar si mana intinsa a cersetorului roman
Orasul din Germania care si-a extins albia raului pana au aparut cafenelele, dar si mana intinsa a cersetorului roman

CAUTAM PRIMAR, EP. 9. Campania "Cautam primar, model european" merge in orasul Siegen, acolo unde se lucreaza la un proiect care urmeaza sa transforme centrul localitatii.

Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti
Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti

CAUTAM PRIMAR, EP. 8. Pregatim intai orasul si apoi demaram parteneriate in turism cu entitati private. Asa procedeaza autoritatile locale din Germania.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.