Lectia predata de un oras cu 20.000 de locuitori. Cum se pregateste sa primeasca de peste 3 ori mai multi turisti
CAUTAM PRIMAR, EP. 8. Pregatim intai orasul si apoi demaram parteneriate in turism cu entitati private. Asa procedeaza autoritatile locale din Germania.
Sunt alesi care demonstreaza ca nu pun carul inaintea boilor si nu fac proiecte fanteziste pana cand nevoile oamenilor nu sunt rezolvate. Campania "Cautam primar, model european" ajunge luni intr-o mica asezare, unde au inceput ample lucrari la infrastructura rutiera pentru ca langa oras se dezvolta un centru turistic.
Plimbari prin padure, dar nu la sol, ci prin frunzisul arborilor. Asa suna un nou proiect inceput la inaltime intr-o padure de langa un orasel german. Investitia prevede si cazare in sistem camping, iar autoritatile se asteapta la peste 60.000 de vizitatori anual, asa ca nu stau cu mainile in san in asteptarea turistilor, ci s-au apucat sa refaca orasul: amenajeaza parcari si sensuri giratorii si refac vechile drumuri. Nemtii nu concep ca vreun turist sa isi faca aparitia in zona si sa se planga de conditiile oferite de comunitate, asa cum din pacate se intampla des pe la noi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un oras mic, de dimensiunea unei comune de la noi, si 64 de satuce, toate unite sub aceeasi tutela. Asa arata orasul german Waldbrol, aflat la doar 50 de kilometri de Koln, dar in tinuturi cu multa padure. Orasul propriu-zis se intinde pe 63 de kilometri patrati, dar intreaga unitate administrativa Waldbrol are de aproape patru ori mai mult, adunand o populatie de 20.000 de locuitori. In perimetrul localitatii intra multe dealuri forestiere printre care gasesti ascunse satele mici si disparate.
Desi la prima vedere par niste sate izolate, nu e deloc asa. Ele fac parte din orasul Waldbrol, iar primaria investeste periodic in repararea drumurilor. In plus, fiecare casa de aici e racordata la utilitati. Avem energie electrica, dar si apa si canalizare. In plus, desi de jur imprejur e plin de padure, fiecare casa e racordata la reteaua de gaze.
Oamenii au gaze pentru ca nu poti taia la intamplare lemn din padure pentru foc. Padurea e pastrata frumos si fiecare satuc pare desprins din cartile postale. Nu sunt niste biete catune rupte de civilizatie, cum se intampla in Romania, unde ambulantele se impotmolesc in noroi si oamenii isi cara mortii la cimitir pe drumuri impracticabile.
La Waldbrol autobuzele ajung in fiecare catun pentru ca fiecare sat este din punct de vedere administrativ un mic cartier, iar ulitele si drumurile sunt strazi cu asfalt ca in palma.
Si in orice sat ai intra oamenii au reguli speciale de constructie, nu se pot abate prea mult de la specificul locului. Renovarile, de exemplu, nu se fac dupa bunul plac al fiecaruia. Nu sunt permise culori stridente si nici mult beton si sticla in aceste sate.
Localnic: "Facem inca o camera, un spatiu nou. Refacem si fatada, punem lemn vopsit in negru si apoi facem peretele alb."
Autoritatile vor sa conserve frumos aceste sate, tocmai ca sa dea impresia unor mici statiuni rurale si sa atraga turisti. Orasul principal, de unde sunt dictate regulile, e in plin santier la strazi.
In intersecti vor aparea noi sensuri giratorii, la intrarile in localitate vor fi amenajate doua parcari mari, pentru ca tot orasul se pregateste ca incepand din aceasta toamna sa primeasca valuri de turisti. Modernizarea infrastructurii e impusa de un parteneriat pe care primaria il are cu o asociatie hoteliera din Germania, pentru un megaproiect amenajat la inaltime.
Se numeste Panarbora si va fi un traseu intins pe 2 kilometri prin padure, dar nu la sol, ci prin frunzisul copacilor, la 5 sau chiar 10 metri de pamant. Aleile la inaltime se unesc intr-un turn de observatie, care te duce la 70 de metri de sol si de unde se vede si satul turistic de la baza, care va include mai multe cabane, la care se lucreaza intens. Primaria a pus la dispozitie terenul pentru noua zona turistica, dar a demarat si proiecte noi in localitate pentru ca orasul sa faca fata rundelor de turisti asteptati aici in viitor. Reprezentantul primariei sustine ca fara pregatirea intregului oras, cu facilitati de acces si oportunitati de cazare in viitor, nu poti cere prea mult de la o investitie in turism.
Primar: "Proiectul Panarbora si cel de modernizare a orasului sunt proiecte diferite, cu surse de finantare si planuri diferite, dar amandoua trebuie puse in corelare, pentru ca daca aici vor veni 50.000, 60.000 sau 70.000 de vizitatori pe an si orasul si proiectul vor profita."
Adica e o dezvoltare moderna cu o abordare complexa prin care Waldbrol sa devina in timp o zona de atractie care sa fie inclusa intr-un circuit turistic national. Acest interes se vede si din harta afisata la intrarea in noul parc de aventura.
E promovata toata zona pe o raza de mai bine de 100 de kilometri. Cascade, locuri de joaca, piste de kart si manastiri, pesteri aici.
Proiectul nu a fost dat inca in folosinta, dar primaria invita saptamanal profesori de la scolile din land sa vina sa vada parcul pentru a organiza ulterior excursii in zona. Sa aduca elevi care sa studieze de aproape cuiburile de pasari din copaci, sa simta cum bate vantul prin frunzisuri si sa invete in sanu naturii cum se formeaza norii cumulus. Si apoi sa vina in vacante si la sfarsit de saptamana cu parintii. Campingul poate primi si turisti cu cortul si reprezentantii parcului deja au pogramari facute pentru lunile de vara.
Steffen Muller, reprezentant parc de aventura: "Sunt anuntati multi vizitatori din Koln, Essen, din Dusseldorf, din toate orasele mari, sunt copii care vin sa vada ce inseamna natura si padurea, aici."
Parcul de aventura nu e un simplu ansamblu ridicat pe camp, ci beneficiaza de toate facilitatile moderne, de la restaurant si spatii de cazare, la cai de acces cu turnicheti, cu monitorizare atenta a volumului de turisti. Din motive de securitate nu poti avea mai mult de 500 de persoane pe structura turnului. Asa au cerut pompierii si dezvoltatorul s-a conformat. Autoritatile nu dau avizul final daca nu sunt intrunite toate cerintele, nu cum se intampla in orasele romanesti, unde avizul se ia pe spagi si controlul se face din birou, nu pe teren.
Nimeni nu spune ca de asta au nevoie primariile din Romania, un astfel de proiect e promovat.
Promovarea e si la radio si in hotelurile din zona si in unitatile de invatamant. Orasul Waldbrol si-a pus la punct mai intai toate nevoile si-a rezolvat problemele de utilitati, scoli, spital sau transport in comun. Abia ulterior alesii s-au implicat in noi parteneriate din turism. Nemtii demonstreaza ca nu pun carul inaintea boilor, nu fac investitii fanteziste cand localnicii au alte necesitati. E o viziune coerenta prin care o comunitate se dezvolta corect, fara derapaje, abuzuri sau risipa. Waldbrol se extinde frumos, fara riscul unor investitii care zac fara succes, ci se pregateste si mizeaza pe proiecte care ii aduc prosperitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, turism, campanie, infrastructura, cautam primar, model european,
Dată publicare:
16-05-2016 19:19