Avem viata in sange: Primul roman care a primit celule stem de la un donator din Polonia
Dupa ani de tergiversari, registrul national al donatorilor de celule stem infiintat in urma campaniei Stirilor ProTV "Avem viata in sange" da rezultate mult peste asteptarile medicilor. Spre bucuria sutelor de pacienti cu leucemie.
Timpul de asteptare pentru un transplant s-a redus la jumatate. Astazi au fost 10 de ore de mari emotii pentru hematologii de la Targu Mures care au facut prima interventiie cu celule de la un donator neinrudit din Polonia. Urmeaza noi interventii la Fundeni in Bucuresti.
Cum poti privi viitorul cand primesti la 18 ani vestea ca ai de luptat cu o boala grava a sangelui? Testele au aratat ca, pentru transplantul de celule stem indicat de medici, Lorand nu era compatibil cu niciun membru al familiei.
"- Ati asteptat mult donator?
- Da, mult.
- Am sora de 15 ani si e jumate-jumate"
O potrivire de 50% nu e nici pe departe suficienta. In schimb, la 1200 de kilometri distanta, in Polonia, un strain perfect compatibil s-a aratat dispus sa-l ajute pe tanar. Mostra de maduva donata de el a ajuns dimineata cu avionul. Prelucrarea, extrem de dificila, a fost o premiera la Mures.
500 de romani primesc, anual, verdictul "leucemie". Si multi au o singura sansa reala la vindecare - acceptul unui necunoscut de a-i da sange care regenereaza.
Salvarea lui Lucian va veni, peste cateva zile, din Germania. Si, pentru ca registrul nostru este in sfarsit integrat celor internationale, mostra va fi trimisa gratuit. Mai mult, in scurt timp, la Fundeni se va face si primul transplant de la donator roman neinrudit pentru un pacient roman. N-ar fi fost posibil, fara contributia celor aproape 500 de voluntari care s-au inscris in ultima luna in registru.
22 de milioane de voluntari din aproape toata Europa pot deveni oricand salvatori pentru un bolnav roman. Pe site-ul www.registru-celule-stem.ro sunt trecuti pasii pe care ii aveti de facut, daca vreti sa va inscrieti ca donator de celule stem.