Câini de sanie care par că merg pe apă în Groenlanda. Poza face înconjurul lumii


Ultimul update: Vineri 28 Iunie 2019 14:33
Data publicarii: Marti 18 Iunie 2019 22:52
Categorie: Photo of the day
Câini de sanie care par că merg pe apă în Groenlanda. Poza face înconjurul lumii

Mai mulţi câini par să păşească pe apă în timp trag o sanie de-a lungul unei mări de gheaţă topită din nord-vestul Groenlandei într-o fotografie publicată de o echipă de climatologi danezi, relatează marţi Press Association.

Imaginea a fost surprinsă la 13 iunie de un specialist în climatologie de la Institutul de Meteorologie din Danemarca (DMI), Steffen Olsen, în timp ce echipa sa efectua o misiune de recuperare a echipamentelor ştiinţifice amplasate în regiunile îngheţate din Golful Inglefield pentru monitorizarea condiţiilor meteorologice.

Specialiştii au folosit imagini satelitare pentru planificarea călătoriei, însă în momentul în care câinii de sanie au ajuns regiune s-a constatat că stratul de gheaţă era acoperit de un lac de mică adâncime.

Comunităţile din Groenlanda depind de gheaţă pentru ''transport, vânătoare şi pescuit'', a precizat Olsen, iar inundarea zonei, provocată de topire, impune ''o creştere a capacităţii predictive în zona arctică''.

Fotografia a fost distribuită de Rasmus Tonboe, coleg cu Olsen la DMI. ''Topirea rapidă şi stratul de gheaţă cu permeabilitate redusă, dar şi câteva fisuri, fac ca apa topită să se menţină deasupra'', a notat el pe Twitter.

''Săptămâna trecută a fost consemnată o vreme mai călduroasă în Groenlanda şi, de fapt, în mare parte din zona arctică, cauzată de aerul mai cald ce urcă din sud'', a declarat Ruth Mottram, cercetătoare la DMI. ''Aceasta a condus la accentuarea topirii gheţii, atât în zona gheţarilor cât şi a suprafeţelor încă acoperite cu gheaţă.

''Potrivit prognozelor noastre, încălzirea din Groenlanda va persista cel puţin câteva zile. În mod normal, astfel de evenimente de încălzire au loc mai târziu, la sfârşitul lunii iunie sau în iulie, aşa că este destul de neobişnuit că s-a întâmplat aşa de devreme, deşi nu este fără precedent'', a menţionat Mottram.

Staţia meteorologică a DMI a consemnat o temperatură maximă de 17,3 grade Celsius în zona aeroportului Qaanaaq din Groenlanda, miercurea trecută, cu o zi înainte de realizarea fotografiei.

În anul 2012, Groenlanda s-a confruntat cu cel mai important fenomen de topire. În luna iulie, timp de patru zile, 97% din suprafaţa acoperită cu gheaţă prezenta o topire a gheţii de la suprafaţă.

Comentând fotografia, Rosie Rogers din cadrul Greenpeace Marea Britanie a declarat că ''de la gheaţa topită în Groenlanda la arşiţa de 50 de grade Celsius din India, impactul urgenţei climatice se face auzit peste tot în jurul nostru''.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Câini de sanie care par că merg pe apă în Groenlanda. Poza face înconjurul lumii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Boris Johnson a fost desemnat viitorul premier al Marii Britanii
Boris Johnson a fost desemnat viitorul premier al Marii Britanii
Plaja Vadu, tot mai căutată de turiști. A devenit vedeta litoralului românesc
Simona Halep a dus acasă, la Constanța, trofeul de la Wimbledon
50 de ani de la primul pas pe Lună
Imagini cu 2.500 de bagaje blocate în aeroportul Dusseldorf
Simona Halep a prezentat trofeul de la Wimbledon pe Arena Națională
O clădire s-a prăbușit într-un cartier aglomerat din Mumbai
O clădire s-a prăbușit într-un cartier aglomerat din Mumbai
Fenomenul meteo neobișnuit surprins în Miercurea Ciuc
Simona Halep, alături de Novak Djokovici la Balul Campionilor de la Wimbledon
Președintele francez Emmanuel Macron a deschis festivitățile de Ziua Franței
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, în finala Wimbledon 2019
Simona Halep, calificată în premieră în finala turneului de la Wimbledon