Klaus Iohannis, la Consiliul European pentru Brexit. Institutia europeana care ar putea sa isi mute sediul in Romania
Iohannis a afirmat, inaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, ca negocierile cu Marea Britanie pentru iesirea acesteia din UE a trebuie purtate in bloc de statele UE, fara negocieri separate.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, sambata, dupa incheirea lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles, ca liderii europeni se asteapta ca Marea Britanie sa-si respecte angajamentele financiare asumate inaintea Brexit-ului, Iohannis precizand ca aceasta nu este ”o nota de plata” pe care ar trebui britanicii sa o achite inainte sa paraseasca Uniunea Europeana.
Klaus Iohannis a precizat ca principiile care vor sta la baza negocierii iesirii Regatului Unit din UE au fost adoptate unanim de liderii europeni prezenti la Bruxelles. ”Abordarea de la inceput a ramas: prima data oamenii, dupa aceea banii. Sunt foarte bucuros ca asa apare si in liniile directoare care au fost azi aprobate in unanimitate. Primul lucru care va fi negociat este soarta oamenilor. In cazul nostru, soarta romanilor care muncesc si traiesc in Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca negocierea sa se faca la modul cel mai serios, sa se faca repede si sa fie o negociere exhaustiva, adica sa se discute si sa se clarifice toate aspectele. Nu numai resedinta, loc de munca, ci inclusiv lucruri precum este pensia pentru ca sunt in Europa milioane de oameni care s-au bazat ca-si pot stabili resedinta oriunde in Uniune”, a declarat presedintele Iohannis.
In ce priveste chestiunea financiara, liderii europeni au convenit sa solicite Marii Britanii sa-si respecte angajamentele luate deja. ”De cand s-a discutat despre Brexit, s-a pus un pic gresit problema. Foarte multi au vorbit despre nota de plata pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio nota de plata, de nicio amenda pe care trebuie sa o plateasca, insa este vorba de angajamente financiare luate inaintea declansarii Brexitului si toata lumea se asteapta ca Marea Britanie sa respecte aceste angajamente. Vorbim despre banii negociati, prinsi in buget si care pentru Romania se reflecta in fonduri de coeziune, pe politica agrara s.a.m.d.”, a explicat Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, sambata, la Bruxelles, ca Guvernul trebuie sa se ingrijeasca repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agentiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucuresti, in caz contrar sansele pentru ca acest lucru sa aiba loc fiind foarte mici.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca membrii Consiliului European au decis ca in luna iunie sa fie stabilite criteriile in functie de care vor fi relocate agentiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmand ca deciziile finale sa fie luate in cursul toamnei. Iohannis a afirmat ca intentioneaza sa ceara un bonus pentru tarile care nu au o agentie europeana pe teritoriul lor, in conditiile in care Romania isi propune ca Agentia Europeana a Medicamentului sa fie mutata la Bucuresti.
Pe de alta parte, guvernul roman trebuie sa ofere garantii ca Agentia va beneficia de toate conditiile necesare. ”Agentia Europeana a Medicamentului este o agentie mare, cu o mie de oameni, laboratoare si asa mai departe. Prima conditie, indiferent de ce discutam politic, este ca statul respectiv sa ofere un sediu. Guvernul Romaniei va trebui, cu maxima celeritate, daca doreste aceasta agentie, sa identifice un sediu care poate fi dispus la dispozitie nu candva, ci acum, in aceasta toamna pentru aceasta agentie. Este primul pas. Al doilea este sa fim deschisi la negocieri pentru conditiile care le oferim acestor oameni, fiindca sunt conditii speciale si de locuire si financiare si multe alte lucruri”, a spus Iohannis.
Presedintele a atras atentia ca asupra criteriilor politice primeaza cele de ordin logistic. ”Vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistica, sunt deja clare in momentul acesta. Daca nu putem sa oferim asa ceva, ma tem ca sansele vor fi foarte mici. Acum nu am auzit ca Guvernul ar fi identificat vreun sediu care sa poata fi oferit. Guvernul face aceste demersuri si sper sa se inteleaga ca e totul ok. Toti vrem, toti facem lobby, dar fara sediu nu se poate”, a conchis Klaus Iohannis.
Romania vrea sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, aflata in prezent la Londra, dupa Brexit, a declarat europarlamentarul PPE Theodor Stolojan in cursul unei intalniri cu jurnalistii romani, pe 28 februarie, la Bruxelles. El a atras atentia, insa, ca trebuie facute demersuri in acest sens din timp.
“Deja au inceput batalia intre restul statelor membre privind cine ce apuca din ce avea Marea Britanie institutii europene sau alte, de exemplu, exista Agentie Europeana a Medicamentului de care suntem si noi interesati, noi nu avem nicio agentie europeana”, a declarat Theodor Stolojan. “Suntem si noi un pretendent, dar au aparut si alti pretendenti la aceasta agentie europeana”, a adaugat el.
Informatia a fost confirmata si de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. El a subliniat ca Romania are atuul foarte mare ca nu are nicio agentie europeana. “Marea Britanie, ca centru financiar, este si centru de clearing pentru tot ce inseamna operatiuni financiare cu derivate pentru intreaga Uniune Europeana, deci orice operatiune cu derivate care se face la Sibiu are clearingul din Marea Britanie”. Agentia Europeana a Medicamentului are 900 de angajati si supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in UE, o piata cu peste 500 de milioane de consumatori.
Milano, dar si Viena si Amsterdam si-au exprimat deja intentia de a atrage aceasta agentie, care aduce beneficii economice importante pentru orasul-gazda. Astfel, angajatii sunt platiti de UE, iar orasul unde se afla sediul incaseaza venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. In plus, organizatorii de conferinte, dar si hotelurile pot avea de castigat.
”Trebuie sa fie excluse negocierile separate si negocierile sectoriale. UE-27 trebuie sa fie unita, sa negocieze cu o singura voce si rezultatul nu poate fi unul pe bucatele (...) Toti pentru unul, unul pentru toti si nimic nu este agreat pana nu se agreaza totul”, a afirmat presedintele inainte de summit .
Pe de alta parte, el a sustinut ca negocierile trebuie sa se desfasoare in etape: mai intai pentru acordul de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana, apoi relatiile post-Brexit dintre cele doua entitati.
”Relatia dintre Uniunea si Marea Britanie de dupa iesire nu poate fi negociata simultan cu iesirea ordonata. Atunci este clar ca avem nevoie de o etapizare. Trebuie sa incepem cu iesirea, iar cand suntem lamuriti destul de clar - unii evalueaza intr-un scenariu optimist ca ar fi posibil sa se intample acest lucru pana la sfarsitul anului - atunci sa evaluam daca am facut sau nu progres suficient. Daca am facut, atunci putem, de principiu, sa incepem si negocierile pentru ce va fi dupa”, a mai spus Iohannis.
Iohannis a mai declarat ca subiectul cel mai important privind stabilirea liniilor directoare pentru negocierile cu Marea Britanie sunt oamenii.
”Pentru mine, cel mai important este sa discutam despre oameni. Asta inseamna pentru noi romanii care traiesc in Marea Britanie, dar putem sa-i includem si pe britanicii care traiesc in Romania, iar daca extrapolam la nivelul Uniunii, vorbim despre cetatenii europeni care traiesc, muncesc in Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele si aceasta va fi pozitia mea in cadrul discutiilor pe care le vom avea astazi”, a declarat Klaus Iohannis.
El a spus ca sunt milioane de europeni care s-au folosit de dreptul la libera circulatie si care si-au stabilit resedinta si si-au gasit locuri de munca in Marea Britanie, iar acum trebuie sa stie ce le rezerva viitorul. Iohannis a precizat ca discutiile nu trebuie sa se limiteze doar la dreptul la munca, ci trebuie sa vizeze si alte chestiuni, precum dreptul la pensie sau la educatie.
”Dupa ce lamurim problema oamenilor trebuie sa ajungem la a doua chestiune care sunt banii. Oamenii, dupa aceia banii. Trebuie sa stabilim foarte clar obligatiile financiare care rezulta din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge fiindca toata lumea are program europene in derulare si pentru Romania acestea sunt extrem de importante. Sunt banii pentru coeziune, banii pentru agricultura si trebuie sa stim foarte bine pe ce bani putem conta si la care avem dreptul”, a mai spus Iohannis.
Conform programului anuntat, Klaus Iohannis participa la ora 13.30 (ora Romaniei) la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, la ora 14.15 urmand sa aiba loc dejunul de lucru al sefilor de stat si de Guvern. In jurul orei 16 este asteptata conferinta de presa a presedintelui Consiliului European Donald Tusk si a presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi, a prezentat vineri principalele teme pe care le va sustine presedintele la Bruxelles.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, se va afla la Bruxelles, unde va participa la reuniunea speciala a Consiliului European in format UE 27. Aceasta reuniune este prilejuita de faptul ca Marea Britanie a notificat in legatura cu dorinta de a parasi Uniunea Europeana, conform articolului 50 al Tratatului UE", a declarat Madalina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni, precizand ca la aceasta reuniune se va incerca gasirea unui mandat general de negociere in privinta Brexit.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, consiliul european, brexit,
Dată publicare:
29-04-2017 10:10