Ruleta ruseasca prin care trec copiii cu probleme cardiace in spitalele din Capitala. Un centru de 15 mil. euro sta inchis
Din cauza nepasarii autoritatilor, copiii bolnavi de inima, care ar trebui operati cat mai repede, sunt trecuti pe liste de asteptare in conditiile in care s-au cheltuit peste 15 milioane de euro pentru un centru de chirurgie cardio-vasculara.
La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu nu exista cardiolog decat dimineata, arata o inregistrare cu camera ascunsa. Scena, surprinsa absolut intimplator, arata prin ce criza de specialisti trece sistemul sanitar. Si poate discutia n-ar avea relevanta daca nu s-ar purta intr-unul dintre cele mai mari spitale pentru copii din Romania. Un loc unde s-au investit milioane de euro in ceea ce trebuia sa devina centrul de excelenta de chirurgie cardiovasculara pediatrica din Bucuresti. Inca din 2013, cladirea de 4 etaje exista, dar e cu lacatul pe usa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestea e revoltatoare pentru ca se intimpla in tara unde 1.000 de bebelusi se nasc, in fiecare an, cu malformatii cardiace. 90 la suta dintre ei ajung insa pe o lunga lista de asteptare. Un fel de ruleta ruseasca, care imparte sansele la viata.
Dupa ce a pierdut 2 copii, din cauza unor malformatii cardiace grave, Mihaela a inteles ca e la a mina destinului. Si ca nu-si mai poate pune sperante in sistemul nostru sanitar. Femeia se lupta din rasputeri sa-I tina in viata pe ceilalti 2 copii ai sai, Nicolae si Sanziana, care s-au nascut de asemenea cu probleme grave la inima. Aaici daca mergi la medic trebuie sa stai multe ore”, spune ea.
Nicolae si Sanziana sunt 2 adolescenti de 19 si 16 ani pentru care viata inseamna spitale, medici, tratamente, o lupta zilnica pentru supravietuire. Dar si pentru bani, pentru ca operatiile pe care le-au facut si de care au iarasi nevoie sunt scumpe si urgente.
“Primul doctor la care am mers mi-a zis ca daca mai stateam vreo sase luni fara sa ma operez …game over”, spune Nicolae. Chipurile acestor tineri ascund suferinta. Impreuna, au fost operati de 5 ori, pe cord deschis. El de 4 ori, iar ea o data. Amandoi stiu ce inseamna sa stai cu respiratia taiata si sa-ti incremeneasca sufletul atunci cand ti se spune ca mai ai doar cateva luni de trait.
Pentru astfel de cazuri a fost gandit Centrul de Excelenta in Chirugie Cardiovasculara Grigore Alexandrescu, din Bucuresti. Prima operatie ar fi trebuit sa aiba loc, aici, in 2014. Usile ar fi trebuit sa fie larg deschise pentru toti copiii a caror viata depinde de o astfel de interventie. Din pacate, realitatea este alta. In cei 2 ani de cind noul spital ar fi trebuit deschis, alti .2000 de copii s-au nascut cu inima bolnava si asteapta sa le vina rindul la operatii.
Si astfel, devine inexplicabil de ce primaria sectorului 1 a bagat, in graba, 15,2 milioane de euro, din bani publici, intr-o cladire lasata apoi de izbeliste. Fostul primar, Andrei Chiliman, cel care a promovat investitia, refuza sa apara in fata camerelor si sa dea explicatii. Ne transmite totusi ca el a „lasat vistieria deschisa" si nu a interzis continuarea proiectului, de care nu s-a mai ocupat, insa, in ultimul an si jumtatate.
Chiliman se afla in prezent sub control judiciar, pentru o acuzatie de complicitate la trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat. Procurorii sustin ca fostul edil al sectorului 1, impreuna cu complicii sai, ar fi incasat ilegal aproape 10 milioane de euro, din atribuirea unor contracte de reabilitare a blocurilor din sectorul 1, unor firme agreate. Responsabil pentru nerespectarea termenelor a fost gasit Vlad Rosca, fostul director al Administratiei Unitatilor Sanitare din Sectorul 1. Acesta si-a dat demisia, in urma scandalului creat.
Noul primar, Dan Tudorache, a primit asadar o bomba cu ceas, inca din prima zi de mandat. Demisia unui director nu poate insa legitima un esec care ne-a costat peste 15 milioane de euro.
Fericit si optimist, asa a aparut in fata presei, la inaugurarea din iunie 2013, profesorul Dan Mircea Enescu. Conduce spitalul Grigore Alexandrescu de 7 ani si nu s-a gindit ca centrul, la care a visat, va deveni o rusine, o promisiune fara acoperire. "Stimati oaspeti suntem foarte fericiti ca putem sa va prezentam, pentru prima data, o realizare integrala”, spunea el atunci.
Acum spune ca nu are ce sa-si reproseze deoarece nimeni nu i-a iumpus acest proiect. “Nu am semnat receptia acestei cladiri nu pentru ca as fi tipicar dar pentru ca are niste lucruri grosolan nefacute si trebuiesc terminate. Niste usi care sunt mai mici decat posibilitatea de a baga un aparat inauntru, probleme in circuitele de operatii, de gaze.”
Si chiar daca NU au fost implicati direct, e regretabil ca niciunul dintre ministrii care au condus sanatatea, in ultimii 3 ani, n-a considerat prioritar acest spital. Eugen Nicolaescu, Nicolae Banicioiu si Achimas Cadariu n-au miscat un deget pentru deblocarea proiectului.
„Sincer mi-ar placea un pic daca ar fi si ei in situatia asta…sa vada cum e si ce ar trebui sa faca sa imbunatateasca situatia stiti ? “, spune Nicolae. Statul e dator sa faca ceva. Cu atit mai mult cu cit copiii care au nevoie de centru NU vor scuze. Vor ca, intr-o zi, sa primeasca in dar … sanatate.