Pare un tatuaj, dar nu ti-ar trece niciodata prin minte ce este in realitate acest "desen"
In 1777, fizicianul german Georg Lichtenberg a facut o descoperire ciudata si anume ca fulgerele pot crea adevarate "sculpturi".
Figurile Lichtenberg sunt modele de tipul unor ramuri de copac, ce se formeaza cateodata pe suprafata sau in interiorul materialelor izolatoare, prin descaracarea unor sarcini electrice de voltaj foarte mare.
Citeste si: Experiment bizar. Ce se intampla cand amesteci lapte cu cola. VIDEO
Pimele figuri Lichtenberg au fost niste modele bidimensionale ce s-au creat din praf, pe placi izolatoare incarcate cu sarcina electrica.
Si mai interesant este atunci cand fulgerele intra in contact cu corpul omenesc
Un singur fulger poate avea 1 milliard de volti de electricitate in el, de aceea, nu este surprinzator cand cei loviti mor pe loc de atac de cord sau sufera arsuri grave, chiar si la organele interne.
10% dintre oamenii loviti de fulger isi pierd viata, in timp ce 70% sufera de probleme pe termen lung, cum ar fi daune cerebrale sau tulburari de personalitate. Intr-un procent foarte mic, insa, raman cu aceste tatuaje, de forma figurilor Lichtenberg.
Un articole din New England Journal of Medicine descrie cazul unui barbat de 54 de ani, lovit de fulger. Dupa socul initial, barbatul si-a revenit complet, iar semnele i-au disparut dupa doua zile. "Tatuajul" este produs de ruperea capilarelor, ca rezultat al descarcarii electrice. Aceste semne sunt adesea numite "flori de fulger".
Un alt barbat, Winston Kemp, a fost lovit de fulger in timp ce incerca sa-si duca recolta la adapost. In mod ironic, barbatul este electrician si nici macar nu a observat ce a patit pana cand a intrat in casa, moment in care pielea a inceput sa-l usture. Semnele au durat in cazul lui mai mult de o luna.
Citeste si: Avertismentul specialistilor. Ce boala poti face din cauza sucurilor
Ce trebuie sa faceti in caz de furtuna
In cazul in care sunteti surprinsi de o furtuna, trebuie sa va adapostiti intr-o masina sau cladire, sa nu ramaneti in spatii deschise. Nu stati, insa, sub copaci.
Daca nu gasiti adapost, trebuie sa va intindeti jos si sa va tineti picioarele si mainile unite, ca sa fiti o tinta cat mai mica.
Trebuie sa evitati sub orice forma apropierea apei, iar daca sunteti in apa, iesiti imediat.