Isi pierdea memoria o data la 30 de secunde. Boala bizara cu care a fost diagnosticat doar un om
Inca din anul 1953, un barbat din Statele Unite a devenit celebru pentru boala pe care a dobandit-o in urma unei interventii chirurgicale.
Henry Molaison, a uimit medicii din intreaga lume dupa ce si-a pierdut capacitatea de a-si amintiri. In ciuda numeroaselor teste, care au durat aproape 60 de ani, boala nemaiintalnita de care suferea barbatul nu a fost nici explicata nici astazi, potrivit Daily Mail.
Barbatul, care a murit in 2008, la varsta de 82 de ani, isi pierdea memoria o data la 30 de secunde.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cazul sau a aparut in nenumarate manuale de medicina si a inspirat sute de tineri sa isi faca o cariera in neurostiinta. Odata cu Henry Molaison, au inceput cercetarile in legatura cu memoria umana", a declarat medicul Suzanne Corkin, care a studiat misterioasa boala din 1992, pana la moartea lui Henry.
Molaison, care a suferit de schizofrenie inca de la varsta de 27 de ani, s-a ales cu boala misterioasa in urma unei operatii, cand un chirurg faimos i-a inlaturat o parte din creier, crezand ca astfel crizele severe vor inceta.
De atunci, barbatul si-a pierdut capacitatea de a stoca informatiile pentru mai mult de 30 de secunde.
"Henry ne-a invatat atat de multe lucruri despre creier. Datorita lui am descoperit ca memoria este localizata in zona cerebrala numita hippocampus", a mai adaugat medicul.
In plus, medicii au descoperit ca memoria si inteligenta nu au nicio legatura intre ele. Dupa tragica operatie, IQ-ul barbatului a raman acelasi, iar ablitatea de a rezolva probleme nu a fost afectata.
Chiar daca barbatul nu putea sa isi formeze nicio amintire, cei care l-au cunoscut spun ca era mereu fericit, prietenos si era entuziasmat ca putea sa ii ajute pe cercetatori.
Suzanne Corkin, medicul care l-a ingrijit timp de aproape 2 decenii, a scris o carte, "Permanent Present Tense", pentru ca Henry sa ramana in amintirea tuturor.
In ciuda bolii care il impiedica sa isi aminteasca orice, in timp, Henry a inceput sa realizeze ca se intampla ceva cu memoria lui.
"Tot ce se intampla acum este foarte clar pentru mine. Ceea ce s-a intamplat inainte ma ingrijoreaza, insa. E ca si cum doar ce m-am trezit dintr-un vis si nu imi amintesc nimic", a declarat Henry la un moment dat.
Boala, numita de specialisti HM, inca este un mister pe care specialistii incearca sa il rezolve. Creierul lui Henry a fost donat in scop stiintific, pentru a contribui la cercetari ulterioare.