"Eu nu predic, doar spun ce va urma". Discursul unui guru indian, care a facut milioane de euro
Un indian care sustine ca are puteri spirituale deosebite a pus bazele unui adevarat imperiu financiar, din taxele cerute credinciosilor veniti sa-i asculte predicile.
Nirmaljit Singh Narula, cunoscut sub numele de Nirmal Baba, are o avere de aproximativ 25 de milioane de lire sterline. El are si o emisiune televizata, in care tinea predici si oferea sfaturi credinciosilor sai.
Programul este difuzat de mai multe posturi de televiziune si are sute de mii de telespectatori.
Totul a inceput cand barbatul avea 15 ani si si-a dat seama ca are capacitatile paranormale ale unui guru. Ulterior, el a inceput sa vindece bolnavii, insa nu prin medicamente, ci prin "binecuvantari".
In scurt timp, mii de oameni plateau cate 24 de lire doar ca sa asiste la discursurile lui, iar alte sute de mii ii urmareau emisiunea televizata, intitulata Al Treilea Ochi al lui Nirmal Baba.
Barbatul sustine ca poate afla detalii despre viata unor necunoscuti, carora le ofera apoi sfaturile cerute. Fiecare il intreaba despre necazul sau: cum sa faca bani, cum sa rezolve problemele de la serviciu sau cum sa se vindece.
Acum insa norocul sau pare sa fi luat sfarsit. Impotriva lui exista trei procese, in care Nirmal este acuzat de frauda, iar procurorii au cerut si interzicerea emisiunii sale, in care “ofera sfaturi tampite” credinciosilor.
La randul sau, Nirmal spune ca totul este facut din invidie, pentru ca el este diferit de alti guru. “Eu nu predict, eu doar spun ce va urma. De-asta sunt oamenii atrasi de mine. Cum as putea sa stiu aceste lucruri, despre oameni pe care nu ii cunosc?” Nirmal este convins ca peste doi ani afacerea lui va fi si mai prospera ca acum.
In India sunt deseori intalniti asemenea guru, oameni care sustin ca au puteri spirituale deosebite. Multi dintre acestia s-a dovedit ca erau de fapt sarlatani.
Succesul lui Nirmal se datoreaza in mare parte discursului sau simplu, inspirat din viata de zi cu zi, el facand aluzie la lucruri obisnuite, cum ar fi consumarea unei mese la restaurant.