25% din elevii romani au probleme la coloana vertebrala. Cat de greu are voie sa fie un ghiozdan
Multi scolari sunt corigenti la capitolul sanatate, avertizeaza medicii. Sedentarismul, alimentatia haotica, pozitia incorecta la birou sau un ghiozdan prea greu in spate afecteaza sanatatea copiilor nostri.
Un raport publicat de Institutul National de Sanatate Publica arata ca in anul scolar 2009-2010 mai multi elevi au avut probleme medicale, comparativ cu anii trecuti. Dintr-un total de peste 450.000 de copii investigati, o patrime nu sunt dezvoltati armonios. Problemele cresc odata cu varsta, cele mai grave cazuri fiind inregistrate in randul elevilor de clasa a XII-a.
Afectiunile de care sufera elevii sunt diferite, pe primul loc situandu-se bolile infectioase si parazitare. Nici problemele legate de vedere nu sunt de neglijat si nici obezitatea, in special in randul elevilor din mediul urban.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un loc important il ocupa si afectiunile coloanei vertebrale, care afecteaza aproximativ 5% din elevii de liceu. Principalul responsabil de aceasta problema este ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o forma corespunzatoare, avertizeaza medicii ortopezi.
Ei le recomanda parintilor sa cumpere ghiozdane de tip rucsac, cu un interior cat mai spatios pentru carti si caiete, iar bretelele sa fie cat mai late, pentru o sustinere comoda.
Doctorul Mihai Jianu a declarat pentru emisiunea "Ce se intampla, doctore?”, realizata de Oana Cuzino: "E de preferat un ghiozdanel de spate, unde greutatea se repartizeaza in mod egal si nu atarnat pe o singura mina".
Nici trollerele nu sunt foarte bune pentru copii, acestia nestiind sa le foloseasca in mod corect. Ei au tendinta sa se intoarca in spate, spre ghiozdanul pe care il trag, astfel incat coloana sta mult timp intr-o pozitie nefireasca. Este preferabil ca un ghiozdan tip troller sa fie impins, nu tras.
Medicii precizeaza ca un bagaj mai greu de 2 kilograme poate deforma coloana si poate provoca dureri mari de spate.
Greutatea ideala a unui ghiozdan nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului.
Din pacate, in alegerea unui ghiozdan parintii se ghideaza in special dupa pret. In hipermarketuri au aparut insa promotii, astfel incat parintii pot cumpara un ghiozdanel plin cu toate rechizitele necesare inceptului de an scolar, la preturi intre 99 lei si 389 lei. Anul acesta, numai 670.000 de elevi dintr-un total de 3,3 milioane vor beneficia de rechizite gratuite oferite de Ministerul Educatiei.