Problema intampinata de singura eleva din Galati care a luat 10 la bacalaureat. De ce se teme sa mearga la facultatea dorita
Unii elevi de zece ai Romaniei se tem sa mai mearga la studii in Anglia, dupa Brexit.
De exemplu, singura tanara din Galati care a obtinut media zece la bacalaureat se gandeste sa renunte la visul pe care il are inca din clasa a noua: acela de a invata dreptul european in Marea Britanie. Gabriela a fost premiata joi de primaria din Galati pentru rezultatele de pana acum, si priveste increzatoare spre viitor.
Ionut Pucheanu, primarul municipiului Galati: "E o mica bucurie - cu ghilimelele de rigoare - pe care o putem face acestor elevi care, intr-adevar, patru ani de zile s-au zbatut, poate ca au sacrificat extrem de mult timp, mai ales din timpul liber pe care-l au pentru a aprofunda materiile care, uneori, poate nu le sunt pe plac."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriela, singura eleva din Galati care a obtinut zece pe linie la bacalaureatul ce tocmai s-a incheiat, vrea sa-si pastreze banii pentru studii. Visul ei din copilarie era sa invete mai departe in Marea Britanie. Insa decizia englezilor de a parasi Uniunea Europeana ar putea sa ii dea planurile peste cap, mai ales ca fata isi doreste sa aprofundeze dreptul european.
Gabriela Necula, Colegiul National Vasile Alecsandri, Galati: "A fost ceva neasteptat si foarte multa lume imi vorbeste acum despre cum imigrantii vor fi afectati. Dupa cum bine stiti sunt la televizor tot felul de straini abuzati. Si este si ideea de costuri, care vor fi probabil mai mari si, bineinteles, daca UK ar fi ramas in UE ar fi fost mult mai usor."
Chiar si inainte de Brexit, costurile pentru a studia in Marea Britanie erau destul de mari. Singur copil la parinti, are sansa de a fi sustinuta de parinti.
Gabriela Necula, Colegiul National Vasile Alecsandri: "Sunt costuri de noua mii de lire pe an, doar taxa scolara, si pentru asta voi aplica pentru un imprumut de la statul britanic si celelalte costuri privind cazarea, mancarea, vor fi suportate de familie."
Alternativa ar fi o universitate din Olanda, insa nivelul invatamantului de acolo este mai scazut fata de Anglia. Daca, pentru facultatea din Marea Britanie, Gabriela ar avea nevoie de 9,50 la bacalaureat, pentru Olanda i-ar fi fost suficient si un 7,50. Profesorii care au indrumat-o o incurajeaza si acum.
Prof. Nicoleta Ionita, Colegiul National Vasile Alecsandri din Galati: "Fiecare generatie este mai buna, din punctul meu de vedere, ca sa contrazic toate gurile rele care zic ca generatiile sunt din ce in ce mai rele. Nu, cred in progres si cred in faptul ca invatamantul, cu toate neajunsurile, merge inainte."
Gabriela are 19 ani si a urmat cursurile Colegiului National Vasile Alecsandri din Galati, unul dintre cele mai prestigioase licee din tara, unde, anul acesta, niciun elev nu a picat bacalaureatul.