Fals inspector scolar retinut dupa ce a luat bani ca sa ajute doua eleve sa promoveze bacalaureatul
Un barbat din Dambovita care s-a dat drept inspector scolar si ar fi inselat doua persoane, de la care a cerut bani pentru ca fiica si, respectiv, nepoata acestora sa promoveze bacalaureatul, a fost retinut.
Falsul inspector scolar a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii Parchetului Tribunalului Dambovita, care au cerut miercuri instantei arestarea lui preventiva, se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Judetean Anticoruptie Dambovita.
Ancheta in acest caz a inceput dupa ce mai multe persoane au reclamat la Serviciul Judetean Anticoruptie Dambovita ca doi barbati au cerut si primit bani, promitand ca vor interveni pentru promovarea probei de bacalaureat sau pentru angajarea acestora.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa inregistrarea plangerilor, anchetatorii au stabilit ca cei doi suspecti sunt Marian Banu, membru al unei asociatii de revolutionari din Targoviste, si Dorel Nedelea, un fost sofer la Primaria Razvad, potrivit unor surse din randul anchetatorilor.
Sursele citate au precizat ca doua femei au aratat, in plangerile formulate, ca au fost inselate de Banu si Nedelea, care le-au promis ca, in schimbul unor sume de bani, le vor ajuta pe fiica si, respectiv, nepoata acestora sa promoveze examenul de bacalaureat sustinut in iulie.
Victimele erau racolate de Marian Banu, care il prezenta apoi pe Nedelea ca fiind inspector scolar. Prin aceasta metoda, in cursul lunii iunie, Banu si Nedelea ar fi cerut unei femei 800 de euro, pentru ca fiica ei sa promoveze probele scrise de matematica si limba romana ale examenului de bacalaureat din iulie.
Tot in iunie, Dorel Nedelea a cerut unei femei 2.400 de lei, bani ce trebuiau achitati in trei transe, pentru ca nepoata acesteia sa promoveze probele scrise ale examenului de bacalaureat sustinut in iulie. La intalnirile cu femeia de la care a cerut bani, Nedelea l-a prezentat pe Marian Banu ca fiind functionar la Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita si a promis ca acesta va interveni pentru ca nepoata ei sa promoveze bacalaureatul, cerandu-i in acest sens si o serie de documente.
Marian Banu a fost arestat in iulie, iar in urma denunturilor si a cercetarilor, anchetatorii au stabilit ca si Dorel Nedelea este suspectat de trafic de influenta si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.
Dorel Nedelea a fost dus, marti, la audieri la Parchetul Tribunalului Dambovita, fiind retinut de procurori.
Marian Banu, aflat deja in arest preventiv, este acuzat si de alte inselaciuni, dupa ce a promis mai multor persoane ca le poate angaja la institutii publice din judetul Dambovita.
Potrivit DGA, pe numele lui Marian Banu au fost facute mai multe plangeri la Serviciul Judetean Anticoruptie Dambovita. Prima plangere a fost depusa in cursul lunii august 2012, cand o femeie a reclamat ca i-a dat 1.800 de lei, dupa ce barbatul i-a promis ca va interveni pe langa un angajat al
Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita pentru a primi un post de profesor suplinitor la o unitate de invatamant din Targoviste.
In luna martie 2013, Banu a pretins si primit 900 de lei de la o alta persoana, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa factori de raspundere din cadrul administratiei publice locale pentru angajarea acesteia pe o functie de sofer.
La sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie, Marian Banu ar fi luat 3.100 lei de la un barbat si fiul acestuia, dupa ce le-ar fi promis ca le poate aranja sa lucreze intr-un institut de cercetare din judetul Dambovita.