Rasturnare de situatie in cazul celor doi elevi din Dambovita, eliminati din Bac. Ce arata analiza grafologica a lucrarilor
Atentie la caligrafie cand va pregatiti de un examen - este singura concluzie care se poate desprinde din necazul celor doi elevi din Dambovita, care au fost eliminati de la bacalaureat.
Dupa verificari, Ministerul Educatiei a hotarat sa mentina decizia de anulare a lucrarilor celor doi, pe motiv ca apar scrisuri diferite. Chiar daca adolescentii incearca sa demonstreze ca toate randurile au fost asternute pe hartie de mana lor, caligrafia diferita poate fi considerata semn distinctiv si duce la anularea lucrarilor.
Comisia de ancheta a ministerului Educatiei nu a gasit in inregistrarile camerelor de supraveghere nici un indiciu privind o eventuala frauda. Totusi, ambele lucrari au fost anulate, pentru ca unele fragmente sunt scrise altfel, desi textul are continuitate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dupa ce si-a vazut ruinat visul de a se inscrie la Academia de Politie, Mihai Toma vrea sa demonstreze ca este nevinovat. Si ne-a aratat ca ambele scrisuri ii apartin. “Consider ca m-am grabit si am inclinat scrisul, intr-adevar, dar nu consider acest lucru o chestie sa ma elimini din examen. Eu consider ca nu am nicio vina, din cauza emotiilor, a stresului, vazand ca nu prea mai am timp sa redactez tot eseul, am scris poate putin inclinat, pentru a scrie mai repede, ceea ce mi se pare firesc."
Si Ana Maria Ionita, care a terminat liceul cu media 9,87 voia sa mearga la Academia de Studii Economice din Bucuresti. “Eu asa scriu, asa voi scrie si la toamna, pentru ca azi m-am inscris la sesiunea din toamna. Eu imi schimb scrisul de la paragraf la paragraf”.
“Am luat calea legala, mergem pe mana justitiei, politia, am facut proces cu o doamna avocat, ne-a distrus“, spune tatal elevei.
Expertiza grafologica poate fi facuta doar pe originalul lucrarilor si dureaza aproximativ 2 saptamani. Cateva concluzii pot fi trase insa si dupa o scurta analiza. Desi la prima vedere scrisul pare diferit, expertul grafolog admite ca poate apartine unei singure persoane, care si-a schimbat pozitia in timpul examenului, ori a folosit un alt suport sub lucrare. Depinde si de starea emotionala a celui in cauza.
Marcu Gheorghe, expert criminalist: “Scrisurile seamana intre ele chiar dac prezinta aceasta deosebire, de fapt singura deosebire este inclinatia diferita a scrisului, in rest aspectul, dimensiunea lor, legarea lor este asemanatoare. Apreciez ca cele doua scrisuri apartin probabil aceleiasi persoane, am motive suficiente sa spun asta”.
Ministerul Educatiei recunoaste notele obtinute de cei doi elevi la celelalte discipline de examen si le permite sa sustina din nou proba scrisa la istorie, in sesiunea de toamna a bacalaureatului.
Profesor Sorin Ion, inspector scolar general ISJ Dambovita: “Se poate considera semn particular pe lucrare. Din cauza celor doua tipuri de scris, care, se pare ca sunt cu siguranta ale aceluiasi copil. Garantez, nu s-a intervenit pe lucrare nicio secunda, de nimeni “
Un semn distinctiv pe lucrare ar permite profesorului care corecteaza sa identifice autorul si eventual sa-l favorizeze la punctaj.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, bac, analiza, elevi, dambovita, proces, absolvent, semne, scris, nota,
Dată publicare:
12-07-2017 13:50