Rasturnare de situatie in cazul celor doi elevi din Dambovita, eliminati din Bac. Ce arata analiza grafologica a lucrarilor

Ultimul update: Sambata 15 Iulie 2017 07:15
Data publicarii: Miercuri 12 Iulie 2017 13:50
Categorie: Bacalaureat 2018

Atentie la caligrafie cand va pregatiti de un examen - este singura concluzie care se poate desprinde din necazul celor doi elevi din Dambovita, care au fost eliminati de la bacalaureat.

Dupa verificari, Ministerul Educatiei a hotarat sa mentina decizia de anulare a lucrarilor celor doi, pe motiv ca apar scrisuri diferite. Chiar daca adolescentii incearca sa demonstreze ca toate randurile au fost asternute pe hartie de mana lor, caligrafia diferita poate fi considerata semn distinctiv si duce la anularea lucrarilor.

Comisia de ancheta a ministerului Educatiei nu a gasit in inregistrarile camerelor de supraveghere nici un indiciu privind o eventuala frauda. Totusi, ambele lucrari au fost anulate, pentru ca unele fragmente sunt scrise altfel, desi textul are continuitate.

Dupa ce si-a vazut ruinat visul de a se inscrie la Academia de Politie, Mihai Toma vrea sa demonstreze ca este nevinovat. Si ne-a aratat ca ambele scrisuri ii apartin. “Consider ca m-am grabit si am inclinat scrisul, intr-adevar, dar nu consider acest lucru o chestie sa ma elimini din examen. Eu consider ca nu am nicio vina, din cauza emotiilor, a stresului, vazand ca nu prea mai am timp sa redactez tot eseul, am scris poate putin inclinat, pentru a scrie mai repede, ceea ce mi se pare firesc."

Un absolvent din Sibiu a depus contestatie dupa ce a obtinut 9,80 la Romana. Ce nota a primit dupa recorectare

Si Ana Maria Ionita, care a terminat liceul cu media 9,87 voia sa mearga la Academia de Studii Economice din Bucuresti. “Eu asa scriu, asa voi scrie si la toamna, pentru ca azi m-am inscris la sesiunea din toamna. Eu imi schimb scrisul de la paragraf la paragraf”.

“Am luat calea legala, mergem pe mana justitiei, politia, am facut proces cu o doamna avocat, ne-a distrus“, spune tatal elevei.

Expertiza grafologica poate fi facuta doar pe originalul lucrarilor si dureaza aproximativ 2 saptamani. Cateva concluzii pot fi trase insa si dupa o scurta analiza. Desi la prima vedere scrisul pare diferit, expertul grafolog admite ca poate apartine unei singure persoane, care si-a schimbat pozitia in timpul examenului, ori a folosit un alt suport sub lucrare. Depinde si de starea emotionala a celui in cauza.

Marcu Gheorghe, expert criminalist: “Scrisurile seamana intre ele chiar dac prezinta aceasta deosebire, de fapt singura deosebire este inclinatia diferita a scrisului, in rest aspectul, dimensiunea lor, legarea lor este asemanatoare. Apreciez ca cele doua scrisuri apartin probabil aceleiasi persoane, am motive suficiente sa spun asta”.

Ministerul Educatiei recunoaste notele obtinute de cei doi elevi la celelalte discipline de examen si le permite sa sustina din nou proba scrisa la istorie, in sesiunea de toamna a bacalaureatului.

Profesor Sorin Ion, inspector scolar general ISJ Dambovita: “Se poate considera semn particular pe lucrare. Din cauza celor doua tipuri de scris, care, se pare ca sunt cu siguranta ale aceluiasi copil. Garantez, nu s-a intervenit pe lucrare nicio secunda, de nimeni “

Un semn distinctiv pe lucrare ar permite profesorului care corecteaza sa identifice autorul si eventual sa-l favorizeze la punctaj.

 

Ce se va intampla cu elevii din Dambovita eliminati de la Bac pentru scrisuri diferite. FOTO cu lucrarile

Ce se va intampla cu elevii din Dambovita eliminati de la Bac pentru scrisuri diferite. FOTO cu lucrarile

VIDEO PROTVPLUS.RO

REZULTATE BAC 2018. Notele la Bacalaureat 2018

BACALAUREAT 2018. Au început înscrierile pentru a doua sesiune de bacalaureat

Fiul ministrului Viorel Ilie a picat BACUL. Ce note a obținut după contestație

Un elev cu 2,50 la Română la Bac a obţinut 9,50 după contestaţie

A avut media 9.41 la BAC, însă a depus contestație la toate materiile. Ce note a primit în final

Patricia, fiica fostului premier Emil Boc, notă mai mică la BAC după contestaţie

VRANCEA - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREA au fost publicate

Rezultate Bacalaureat 2018 Timiș

TIMIȘ - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BACALAUREAT 2018 EDU.RO. Notele au fost afișate

VÂLCEA - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREAT au fost publicate

TELEORMAN - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREAT au fost publicate

SIBIU - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREAT au fost publicate

PRAHOVA - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREAT au fost publicate

MARAMUREȘ - REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII BAC 2018 EDU.RO. Notele finale de la BACALAUREAT au fost publicate