BACALAUREAT 2016. Reactia Ministerului Educatiei la petitia privind "Morometii". Ce au cautat ieri pe Google 20.000 de romani

×
Codul embed a fost copiat

BACALAUREAT 2016. Petitia, nu repetitia, pare sa fie mama invataturii pentru liceenii care au ratat cel mai important subiect de la Bacalaureat.

Peste 5000 au semnat o petitie prin care cer ca "Morometii", sa fie considerat roman interbelic, iar cei care au scris despre el la examen sa fie punctati. Desi petitia a aparut cel mai probabil in gluma, mii de absolventi au luat-o in serios si explica de ce Morometii ar fi interbelic. Iar o alta petitie cere ca "Ion" sa fie considerat roman psihologic. Ieri, peste 20.000 de romani au intrebat pe Google "Ce este romanul psihologic?".

"Romanul Morometii este interbelic, doar ca a fost publicat postbelic. Deci daca e sa o luam logic, cei care au facut subiectele trebuiau sa specifice mai detaliat, trebuia sa spuna perioada in care a fost publicat. Nespecificand asta, romanul Morometii este interbelic", asa argumenteaza un elev de ce "Morometii", roman aparut cu primul volum, in 1955, este interbelic. Asta dupa ce mai multi absolventi de clasa a 12-a, de la profilul real, au ales lucrarea lui Marin Preda la subiectul al III-lea, care cerea un roman interbelic.

Petitia a strans mii de semnaturi si comentarii. Au fost, insa, si candidati care au acceptat esecul.

"Nu am semnat aceasta petitie. Am scris Morometii si am pierdut 30 de puncte, nu sunt un prost. Bafta la mate!"

Citește și
Bacalaureat 2016
BACALAUREAT 2016. "Perlele" elevilor la proba de Limba Romana: "Personajul principal e lacom dupa avere si moare de ciuda"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In ziua probei la romana, in topul cautarilor pe Google a fost "romanul psihologic". Iar cei de la uman, care au tratat ca roman psihologic "Ion", au si ei petitia lor.

"Deocamdata traim intr-o tara si libera si consider ca merita sa incercam! Daca si persoanele de la real care au scris "Morometii" la subiectul 3 au pornit o petitie, atunci cred ca si noi ne permitem acest lucru!"

"Profesoara ne-a spus ca Ion este roman PSIHOLOGIC! Daca asa ne-a spus, asa am scris. Cu ce suntem noi de vina ca asa ni se preda in clasa si cand ajungem la bac, Ion nu mai este roman psihologic?"

In apararea lor vine si criticul literar Nicolae Manolescu.

"In sens larg, toate romanele sunt psihologice, incat nu ai cum sa tragi o linie. Vreau sa imi explice si mie cineva cum sa nu fie psihologica problema, tema unui roman. Ar trebui sa se ocupe de animale, de pasari", a spus Nicolae Manolescu, conform news.ro.

Nici Ion, nici Enigma Otiliei nu vor fi punctate insa la romanul psihologic, spune Ministerul Educatiei, la fel cum nici Morometii nu poate fi considerat roman interbelic.

Cert este ca BAC-ul ramane un izvor nesecat de perle. Si anul acesta, profesorii au gasit lucrari pline de abordari originale...

"In Ion viata este prezentata foarte grea pentru personajul principal care e lacom dupa avere si moare de ciuda ca altii au mai mult."

"Jocurile sunt importante pentru dezvoltarea ta in fata colegilor, adica aia care se oftica atunci cand le spui ca ai ajuns la un nivel peste ei."

"In romanul interbelic lumea este prezentata trista sau fericita pentru ca se gandeste la razboiul care a trecut, dar si la ala care urmeaza."

"Ultima noapte de dragoste prezinta viata grea cand iti lasi iubita acasa si pleci la lupta si nu mai faci..."

BAC-ul continua miercuri cu proba obligatorie de profil: matematica sau istorie.

Reactia Ministerului Educatiei:

Ministerul Educatiei a venit marti cu precizari dupa ce romanul psihologic si romanul interbelic le-au dat de furca elevilor la proba scrisa de la romana, la BACALAUREAT 2016.

"Cei de la profilul uman care au tratat la romanul psihologic "Ion" sau "Enigma Otiliei" nu vor fi punctati. Subiectele de la bacalaureat se realizeaza tinand cont de programa scolara. La romane psihologice studiate, elevii ar fi putut alege intre: "Padurea Spanzuratilor" de Liviu Rebreanu, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", de Camil Petrescu, "Concert din muzică de Bach" de Hortensia Papadat-Bengescu, "Adela" de Garabet Ibraileanu, "Ioana" sau "Jocurile Daniei" de Anton Holban, "Rusoaica" de Gib Mihaiescu" au declarat reprezentantii Ministerului Educatiei. 

In cazul celor de la profilul real care au considerat "Morometii" un roman interbelic si care au facut petitie pentru a fi punctati pentru aceasta alegere, autoritatile din Educatie au spus ca nici nu se pune problema.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
SUBIECTE BAC 2016. SUBIECTE SI BAREM MATEMATICA. Miercuri, absolventii claselor a XII-a au sustinut proba la MATEMATICA
SUBIECTE BAC 2016. SUBIECTE SI BAREM MATEMATICA. Miercuri, absolventii claselor a XII-a au sustinut proba la MATEMATICA

SUBIECTE BAC 2016. SUBIECTE SI BAREM MATEMATICA. Miercuri, 6 iulie, absolventii claselor a XII-a au sustinut proba obligatorie a profilului - matematica si istorie.

BACALAUREAT 2016.
BACALAUREAT 2016. "Perlele" elevilor la proba de Limba Romana: "Personajul principal e lacom dupa avere si moare de ciuda"

Ion, personajul celebru al lui Liviu Rebreanu, este "lacom dupa avere si moare de ciuda ca altii au mai mult" - este parerea unui absolvent de clasa a XII-a, exprimata luni, in proba scrisa de Limba Romana de la Bacalaureat.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.