BACALAUREAT 2014. Subiecte si barem limba romana Edu.ro. Eseu despre George Bacovia pentru candidatii de la profilul real

×
Codul embed a fost copiat

Probele scrise de la bacalaureatul de toamna incep luni cu testul la limba si literatura romana, care va fi sustinut de peste 39.000 de candidati, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real.

Pentru sustinerea testului la limba si literatura romana s-au inscris 39.091 de candidati, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a in acest an, iar 9.475 sunt din promotiile anterioare, potrivit Ministerului Educatiei.

Proba se va desfasura in 208 centre de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 76 de centre. Absolventii vor avea, in functie de profilul si filiera pe care le-au urmat in invatamantul liceal, doua tipuri de subiecte.

Astfel, absolventii filierei teoretice - profilul umanist si cei ai filierei vocationale - profilul pedagogic, vor avea acelasi tip de subiecte, iar absolventii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice si ai filierei vocationale vor primi alte tipuri de subiecte.

Subiecte profil real

Citește și
Bacalaureat
BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Peste 63.000 de absolventi, inscrisi la a doua sesiune a examenului de bacalaureat

Potrivit gandul.info, subictele pentru profilul real au fost urmatoarele:

Subiecte profil uman

Cum s-au pregatit pentru Bacalaureat elevii unui liceu din Capitala

Modul in care a inteles un elev din Bucuresti sa abordeze examenul este cel putin surprinzator: "Am stat in banca si am ras... Am baut un pahar de vin", spune el.

De fapt, multi dintre colegii de scoala au tratat testul cu aceeasi maturitate.

"N-am scris, mi-a fost lene", spune un alt elev.

La Liceul "Traian Vuia", din Capitala, s-au prezentat dimineata peste 450 dintre candidatii celei de-a doua sanse, desi unii sunt la a treia sau a patra incercare. Cat de usor le-a fost sa abordeze subiectele la limba si literatura romana? Unul dintre concurenti a spus simplu: "Plumb!".

"Eu mai stiu ce am scris. Am copiat", spune alt elev.

Dar nici cei care au reusit sa se ascunda de ochiul vigilent al camerei sau de supraveghetori nu au cu ce sa se laude.

"N-am scris foarte mult, ca n-am avut inspiratie foarte mare", spune altcineva.

Cei peste 39.000 de tineri care formeaza cel mai firav lot de candidati la bacalaureatul de toamna mai au de trecut inca 2 probe scrise. Pe 1 septembrie vor afla cu ce s-au ales: o diploma sau indemnul de a mai trage un loz.

Programul probelor scrise

Probele scrise vor continua marti cu examenul la limba si literatura materna, miercuri cu proba obligatorie a profilului si vineri cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Pentru proba scrisa la alegere a profilului si specializarii s-au inscris 39.369 de absolventi. Cei mai multi au ales sa dea testul la biologie (25.134), iar celelalte optiuni s-au indreptat spre geografie (9.139), fizica (2.169), chimie (1.535), logica (425), informatica (317), sociologie (248), psihologie (181), economie (162) si filosofie (59).

Un numar ridicat de candidati se inregistreaza si la proba obligatorie a profilului - 36.228 absolventi, dintre care 31.845 la Matematica si 4.383 la Istorie.

La examenul scris pentru Limba si literatura materna s-au inscris 1.002 candidati, dintre care 953 la limba si literatura maghiara, 42 la limba si literatura germana, trei la limba si literatura slovaca, doi la limba si literatura ucraineana si cate unu la limba si literatura sarba, respectiv limba si literatura croata.
Rezultatele vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12.00 si 16.00. Contestatiile vor fi solutionate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice pe 4 septembrie.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a solicitat duminica, intr-o videoconferinta la care au participat inspectorii scolari generali, presedintii comisiilor judetene de examen si membrii Comisiei Nationale de Bacalaureat, ca toti cei implicati in organizarea si desfasurarea examenului sa respecte strict regulamentele si sa aiba toleranta zero fata de orice tentativa de fraudare.

La a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care a inceput in 18 august, cu probele orale, s-au inscris in total 63.323 de absolventi, dintre care 42.121 din promotia 2013-2014, iar 21.202 din promotiile anterioare. In urma sesiunii din vara a bacalaureatului, 59.265 de candidati au fost respinsi.

La bacalaureatul din vara acestui an au fost inscrisi 161.682 de absolventi ai clasei a XII-a, cei mai putini din ultimii 10 ani. Dintre ei, la examen au fost prezenti doar 151.311.

Din totalul celor prezenti, 91.771 (60,65 la suta) au promovat, iar 59.265 au fost respinsi. Analizand rezultatele celor care au fost respinsi, rezulta ca 10.900 au luat la probe note peste 5, fara a obtine insa media generala 6 pentru a promova examenul. Pe filiere, ponderea absolventilor care au promovat este urmatoarea: filiera teoretica - 77,2%, filiera vocationala - 67,8% si filiera tehnologica - 38,7%.

La sesiunea de toamna din 2013, doar 21,5 la suta dintre candidati au promovat examenul, respectiv 15.592 de candidati din totalul celor 72.476 care au fost prezenti la examen. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, promovabilitatea a scazut cu patru puncte procentuale.

Procentul elevilor care au promovat examenul national de bacalaureat din 2012 (sesiunea august-septembrie), dupa solutionarea contestatiilor, a fost de 25,49.

Comparativ cu rezultatele din sesiunea a bacalaureatului din 2011, se constata o majorare a ratei de promovare cu 5,07 la suta.

Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor, la care rezultatele nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.

Candidatii nu pot intra in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose sau posete, acestea urmand sa fie lasate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti in examen.

De asemenea, candidatii nu pot intra in sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu persoane din exterior.

Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati "eliminati din examen", fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acestia nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Citește și...
BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Probele care le-au dat dureri de cap la primul examen.
BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Probele care le-au dat dureri de cap la primul examen. "Nu mai stiu ce mi-a picat"

Fara prea mult interes, absolventii de liceu care au picat Bacul s-au prezentat luni la sesiunea de toamna a acestui examen important. Peste 60.000 s-au inscris, desi in ultimii patru ani s-au adunat 250.000 de candidati respinsi.

BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Peste 63.000 de absolventi, inscrisi la a doua sesiune a examenului de bacalaureat
BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Peste 63.000 de absolventi, inscrisi la a doua sesiune a examenului de bacalaureat

BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DE TOAMNA. Peste 63.000 de absolventi s-au inscris la sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat, care incepe luni, 42.121 fiind din promotia 2013-2014, iar ceilalti 21.202 din promotiile anterioare, conform Mediafax.

Recomandări
Ambasadorul român la Viena, mesaj pentru Austria: Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie
Ambasadorul român la Viena, mesaj pentru Austria: Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie

Ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu i-a adresat preşedintelui Austriei o scrisoare în care se referă la opoziţia faţă de admiterea României în Schengen.

Primele informații despre conținutul plicurilor trimise la Ambasada Ucrainei. Plicurile ar fi fost trimise prin poștă
Primele informații despre conținutul plicurilor trimise la Ambasada Ucrainei. Plicurile ar fi fost trimise prin poștă

A fost alertă la Ambasada Ucrainei din București unde au ajuns prin poștă două plicuri suspecte. După ce le-au verificat reprezentanții SRI au anunțat că înăuntru nu era explozibil.

CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi
CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi

Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi