BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul "SPAGA la BAC". Inspectorul din Arad, in arest la domiciliu, 30 de zile

×
Codul embed a fost copiat

BACALAUREAT 2014. Adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad s-a intors luni seara acasa, dupa o noapte petrecuta in celula.

 

-► SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Aproape 144.000 de elevi sustin luni prima proba scrisa la limba romana

ACTUALIZARE:
Magistratii au decis ca in urmatoarele 30 de zile Mihai Spanu - acuzat de trafic de influenta - va sta in arest la domiciliu. Spanu ar fi primit mii de euro de la elevii care sperau sa promoveze examenul de bacalaureat contra cost. Pe inspector il ajutau o colega si o profesoara din comisia de supraveghere. Ambele sunt cercetate in stare de libertate, in acest caz care sifoneaza din nou imaginea sistemului romanesc de invatamant.

Imagini realizate cu CAMERA ASCUNSA, Filmul flagrantului de la Arad

Citește și
Bacalaureat 2014
SUBIECTE BACALAUREAT 2014: Modele de subiecte anuntate de Ministerul Educatiei pentru probele scrise
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Profesoara: "La matematica, pentru ca e miza asa mare, pentru nota 6, 500 de euro. Matematica, 6! E mult! Eu va spun adevarul cat e! La romana se merge cu 450 si biologie 450. Asa merg inspectorii, eu pe mana lor merg! Deci eu va spun, e mult!"

Aceasta negociere s-a purtat intre o profesoara de limba romana si un ofiter sub acoperire care a jucat rolul parintelui ingrijorat ca nu o sa isi vada copilul cu diploma de BAC. Potrivit datelor din ancheta suspectii cereau - pentru nota 6 - minimum 300 de euro, dar suma crestea cu cate 50 sau chiar 100 de euro, pentru fiecare punct in plus. Ca sa nu fie probleme elevii ar fi trebuit sa urmeze intocmai indicatiile profesoarei. Dupa ce ii dadeau banii, aflau ce semn ar fi trebuit sa faca pe foaia de examen ca sa fie recunoscuti.

Profesoara de limba romana: N-a facut ce-am zis eu... si-atunci... ori a pus unde n-a trebuit...
Investigator sub acoperire: N-a facut cum ati zis dumneavoatra...
Profesoara de limba romana: Trebuie niste semne si-acolo, ca mie imi spune profesorul dumnica seara si-atunci trebuie sa-l chem pe copil sa-i dau insemnul.
Investigator sub acoperire: Trebuie sa stie exact ce trebuie sa faca.
Profesoara de limba romana: Ii spun eu!"

Elevii erau sfatuiti de profesorul care intermedia fraudarea examenului sa scrie in timpul probelor cu un pix ca acesta, care se gaseste in orice librarie. De ce acest model de pix? Pentru ca oricine foloseste un model similar, poate sterge si modifica orice pasaj din lucrare.

Cei doi inspectori scolari urmau apoi sa caute profesori corectori dispusi sa modifice raspunsurile gresite din lucrarile elevilor contra unei sume de bani.

Anchetatorii spun ca au probe care arata ca Mihai Spanu, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar din Arad, ar fi incasat bani si le-ar fi promis mai multor parinti ca ii va ajuta pe copiii lor sa treaca probele scrise de la Bacalaureat. In casa lui au gasit liste cu nume de elevi care urmau sa sa fie ajutati, precum si suma de zece mii de euro.Pentru reusita deplina, fiecare candidat ar fi trebuit sa faca pe lucrare, un semn distinctiv. 

"Daca se intervenea dupa examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidati care ar fi fost ajutati. Aceasta lista cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate si alte obiecte care demonstreaza metoda prin care candidatii urmau sa fie ajutati", a spus procurorul Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad.

"Credem ca aceste instrumente de scris urmau sa fie folosite si de catre candidati, iar suspectii ar fi trebuit sa stearga raspunsurile gresite si sa le completeze pe cele corecte", a afirmat procurorul.

La intrebarile tip grila, daca raspunsul ar fi fost incercuit gresit, profesorii il stergeau cu o guma speciala si ar fi trebuit, conform intelegerii - sa noteze ei raspunsul corect. Suspectii in acest caz de coruptie sunt acuzati de trafic de influenta si luare de mita, si daca vor fi gasiti vinovati, risca pana la sapte ani de inchisoare.

Luni dimineata dupa ce a auzit de scandal ministrul Educatiei l-a eliberat din functie. "Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, a fost eliberat din functie, o decizie in acest sens fiind in competenta Ministerului Educatiei", a spus Remus Pricopie.

Pretul, negociat ca la piata pentru fiecare punct in plus

Inspectorul adjunct al Inspectoratului Scolar Arad a fost retinut duminica noapte iar anchetatorii il suspecteaza ca impreuna cu alte cadre didactice intentiona sa ajute anumiti elevi sa treaca probele scrise. Totodata, o profesoara care facea parte din comisia de supraveghere si inca un inspector scolar au dat declaratii in fata anchetatorilor, dar au plecat liberi acasa. Procurorii au lucrat in aceasta ancheta cu ajutorul unor ofiteri sub acoperire, care au jucat rolul unor parinti ingrijorati ca odraslele lor nu vor trece Bacalaureatul.

In casa lui au gasit liste intregi cu nume de elevi care urmau sa sa fie ajutati si mii de euro. Ofiterii sub acoperire infiltrati in acest caz ar fi negociat direct cu inspectorul si s-au dat drept parinti. Preturile percepute ar fi fost - pentru nota 6 - 300 de euro, iar suma crestea cu cate 50 sau 100 de euro, pentru fiecare punct in plus.

Procurorul de caz Codrin Gavra a declarat ca cercetarile au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta. Astfel, in urma perchezitiilor domiciliare facute la cei trei suspecti, procurorii au ridicat cateva mii de euro si liste cu nume, care ar fi ale unor absolventi de liceu ce ar fi platit ca sa promoveze examenul.

Seful ISJ Arad: Cei trei suspecti in dosarul mitei nu erau implicati in desfasurarea bacalaureatului

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad, Claudius Mladim, a declarat, luni dimineata, ca cei doi inspectori scolari si profesoara ridicati de procurori pentru fapte de coruptie nu erau implicati in desfasurarea bacalaureatului, profesoara fiind insa candidata pentru comisia de examinare. Inspectorul scolar general Claudius Mladin a declarat ca adjunctul sau, Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit, care preda limba romana la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad, nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spanu “este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane”, la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane. Seful ISJ Arad a precizat ca doar profesoara de limba romana Lavinia Bit s-a inscris pentru tragerea la sorti care va avea loc luni pentru stabilirea componentei comisiei de examinare la bacalaureat.

“Doamna Lavinia Bit era inscrisa alaturi de alti colegi, dar tragerea la sorti inca nu a avut loc. Voi cere sa se faca alte propuneri pe lista de candidati pentru componenta comisiei de examinare”, a afirmat Mladin. Acesta a adaugat ca Parchetul Tribunalului Arad nu a transmis inca Inspectoratului informatii cu privire la ancheta si ca un punct de vedere cu privire la acest caz de coruptie va fi oferit dupa ce se vor fi primite informatii de la procurori.

Citeste si: BACALAUREAT 2014. Totul despre examen: Luni incep probele "de foc", cele scrise. Primul test este la limba romana

Luni are loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii. Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
BACALAUREAT 2014:
BACALAUREAT 2014: "Ce fac daca pic BAC-ul?" Intrebarea la care mii de elevi cauta raspunsul in fiecare an

In 2013, doar jumatate dintre elevii de clasa a XII-a au reusit sa promoveze din prima sesiune. Cum examenul de BACALAUREAT 2014 nu e, in esenta, cu nimic diferit, este posibil ca nici in aceasta sesiune lucrurile sa nu se schimbe prea mult.

SUBIECTE BACALAUREAT 2014: Modele de subiecte anuntate de Ministerul Educatiei pentru probele scrise
SUBIECTE BACALAUREAT 2014: Modele de subiecte anuntate de Ministerul Educatiei pentru probele scrise

Pe 30 iunie are loc prima proba scrisa a examenului de BACALAUREAT 2014, la limba si literatura romana. Ministerul Educatiei a publicat pe site-ul oficial mai multe modele de subiecte pentru probele scrise.

BACALAUREAT 2014. Vineri a avut loc loc ultimul examen scris, proba la alegere a profilului.Luni avem rezultatele la BAC 2014
BACALAUREAT 2014. Vineri a avut loc loc ultimul examen scris, proba la alegere a profilului.Luni avem rezultatele la BAC 2014

Bacalaureatul din 2014 nu va fi foarte diferit de cel de anul trecut, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei. La simularea din primavara, mai putin de jumatate dintre elevi au obtinut note de trecere la proba obligatorie a profilului.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.