BACALAUREAT 2014: "Ce fac daca pic BAC-ul?" Intrebarea la care mii de elevi cauta raspunsul in fiecare an

Dezamagire la Bacalaureat

In 2013, doar jumatate dintre elevii de clasa a XII-a au reusit sa promoveze din prima sesiune. Cum examenul de BACALAUREAT 2014 nu e, in esenta, cu nimic diferit, este posibil ca nici in aceasta sesiune lucrurile sa nu se schimbe prea mult.

Promovabilitatea in prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% inaintea contestatiilor si de 56,4% dupa solutionarea acestora. In prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidati. Ce optiuni au restul, cei "picati"? Din pacate, nu foarte multe.

Prima varianta este sa se prezinte la cea de-a doua sesiune, in toamna, la care promovabilitatea scade vertiginos. In sesiunea august-septembrie 2013 a examenului de BACALAUREAT a fost inregistrata o promovabilitate de 21,5%, respectiv 15.592 de candidati din totalul celor 72.476 care au fost prezenti la examen.

TAXE PENTRU CEI CARE AU PICAT BAC-UL DE DOUA ORI

Cei care nu au reusit sa-si ia diploma de BAC nici din prima, nici din a doua incercare mai pot sustine examenul doar cu plata. Taxa este de 230 de lei si este valabila numai in cazul candidatilor din promotiile anterioare care se prezinta la toate probele examenului de BACALAUREAT. In celelalte cazuri, stabilirea sumei de plata pentru examenul de BACALAUREAT 2014 se face diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le sustine fiecare candidat, luandu-se in calcul toate cheltuielile necesare examinarii candidatului.

Citește și
Narcis Iustin Ianau
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la "Romanii au talent", media generala 8,31
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

CALENDARUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2014, SESIUNEA DIN TOAMNA

Inscrierile pentru sesiunea de toamna a BACALAUREATULUI se vor desfasura in perioada 14-18 iulie, iar prima proba orala este programata in intervalul 18-19 august. Proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se va desfasura in perioada 19-20 august, iar cea de evaluare a competentelor digitale in perioada 21-22 august. Probele scrise se vor desfasura dupa urmatorul calendar: 25 august - proba la limba si literatura romana, 27 august - proba obligatorie a profilului, 29 august - proba la alegere a profilului si specializarii. Ziua de 1 septembrie este rezervata afisarii primelor rezultate (pana la ora 12:00) si depunerii contestatiilor (orele 12:00 – 16:00).

Contestatiile vor fi solutionate pana in data de 4 septembrie, cand vor fi afisate rezultatele finale.

Citeste si: REZULTATE BACALAUREAT 2014 - EDU.RO. Toate notele au fost publicate: 59,25% dintre elevi au promovat.

O NOUA SESIUNE IN PRIMAVARA SI MEDITATII PLATITE DE STAT

O propunere anuntata de Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, intr-o declaratie de presa, le-ar permite elevilor sa-si incerce norocul la BAC intr-o sesiune speciala, dupa ce au urmat cursuri subventionate de stat.

"Este bine sa introducem o serie de cursuri la nivelul liceelor sau al unor institutii de invatamant superior, finantate de la bugetul statului sau din proiecte pe fonduri structurale, astfel incat cei care au nevoie de un sprijin si nu au bani sa plateasca meditatiile sa poata sa vina la liceu sau la universitate si sa urmeze aceste cursuri de pregatire, urmand ca, eventual, sa existe o sesiune de bacalaureat in februarie-martie", a spus Pricopie.

REZULTATE BACALAUREAT 2014. "Trebuie sa analizam cu multa atentie toate aceste lucruri, caci cineva care nu reuseste sa ia examenul de bacalaureat nu mai are niciun fel de suport institutional. Este obligatia noastra sa sprijinim toti acesti tineri, caci ar fi pacat ca, dupa 12 ani de scoala, sa-i lasam pur si simplu in aceasta faza, fara sa le mai acordam ajutor de o jumatate de an, in sensul de pregatire", a subliniat ministrul.

Citeste si: REZULTATE BACALAUREAT 2014. Ce nota a obtinut Mihai Eminescu, elev la un liceu din Vrancea.

SCOLILE POSTLICEALE NU CER DIPLOMA DE BAC

Elevii care si-au pierdut orice speranta de a obtine diploma de BAC si de a merge la facultate, dar vor sa-si continue studiile, se pot indrepta catre scolile postliceale. Rezultatele slabe din ultimii ani de la examenul de BACALAUREAT i-au facut pe multi absolventi fara diploma sa se indrepte catre aceste forme de invatamant. Durata studiilor este de doi pana la trei ani, cursurile se tin fie dimineata, fie dupa-amiaza, astfel incat tinerii sa-si poata lua un job, daca vor, pe durata studiilor.

Una dintre cele mai cautate meserii este cea de asistent medical. Doritorii trebuie doar sa aduca o copie dupa foaia matricola dupa cele 12 clase si sa plateasca, in Bucuresti, spre exemplu, peste 2.000 de lei. Totodata, tinerii au obligatia sa isi ia examenul. Atentie, insa! Conducerea Ordinului Asistentilor din Romania, cei care acorda drept de libera practica absolventilor de scoala postliceala sanitara, contesta inscrierea fara bacalaureat.

Liste cu unitatile postliceale din tara gasiti pe site-ul fiecarui inspectorat judetean in parte. In Bucuresti, de pilda, acestea pot fi accesate in categoria "Retea scolara".

CE SANSE AU PE PIATA MUNCII CEI FARA DIPLOMA DE BAC

Optiunile celor care nu au promovat examenul de BACALAUREAT sunt limitate, iar salariile, cele minime. Fara o diploma de BAC, un tanar poate aspira la un post intr-un fast-food, la receptie, sa imparta flyere sau sa vanda pe strada tot felul de promotii, in menajerie, intr-o firma care face dezinsectii si deratizari, la ADP si stransul gunoiului sau alte slujbe de muncitor necalificat, in domenii precum agricultura sau constructii.

Din pacate, insa, cei care nu reusesc sa termine macar liceul au putine sanse pe piata muncii, pentru ca joburile sunt rare. Acestia sunt, in general, cei care ingroasa randurile somerilor.

Marius a terminat liceul anul trecut, insa nu a reusit sa ia si BAC-ul. Dupa esecul din vara si-a depus dosarul pentru indemnizatia de somaj, de 250 de lei pe luna. Pretinde ca initial si-a cautat o slujba. Dupa care s-a dedicat distractiei. Cu atat mai mult cu cat parintii il intretin. Deodata, Marius pare responsabil. Vrea sa se faca ospatar. In luna mai, aproape toti cei 35.000 de absolventi de liceu de anul trecut, cu sau fara BACALAUREAT, au ramas fara indemnizatia de somaj. Statul i-a ajutat timp de jumatate de an cu 250 de lei pe luna. Acum, insa, incepe adevarata provocare pentru ei. Vor reusi sa-si gaseasca un loc de munca, chiar daca multi dinte ei nu au nici macar o diploma de BACALAUREAT sau vor sta in continuare pe banii parintilor?

O bursa organizata in sapte judete plus Capitala a pus la bataie peste 8.000 de locuri de munca, cele mai multe pentru persoane fara studii superioare. Cei mai cautati au fost sudorii, mecanicii, vanzatorii si tamplarii, care pot castiga intre 700 si 1.500 de lei. Doar 95 de posturi au fost ocupate pe loc. Chiar daca tinerii par dispusi sa accepte si salarii mici, angajatorii nu sunt foarte grabiti sa le acorde prea multe sanse. "Marea majoritate au venit total nepregatiti: fara un CV, fara sa fie in stare sa spuna un cuvant despre ei. Nu pot face fata joburilor pe care le putem oferi, chiar daca vorbim de multe ori de joburi slab calificate", declara un agajator.

Este si cazul Magdalenei, o tanara de 24 de ani, fara BACALAUREAT: "Am lucrat si in supermarket, sa aranjez si nu m-a tinut mai mult de 3 zile ca proba, ca n-am putut sa ma descurc si m-a dat afara si de acolo", povesteste ea.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Gimnasta Diana Bulimar a promovat Bacalaureatul cu media 7,56.
Gimnasta Diana Bulimar a promovat Bacalaureatul cu media 7,56. "E inca o medalie castigata, bravo Diana!"

Componenta lotului national de gimnastica al Romaniei Diana Laura Bulimar a promovat bacalaureatul la Colegiul National Sportiv Cetate Deva, obtinand nota finala 7,56, conform rezultatelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei Nationale.

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la "Romanii au talent", media generala 8,31

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Iustin Ianau, contratenorul care a participat la prima editie a emisiunii "Romanii au talent" si s-a clasat pe locul al doilea, a "performat" anul acesta si la bacalaureat.

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Teodora Becali, media generala 8,45 la Bacalaureat. Nota cea mai mare, la Biologie
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Teodora Becali, media generala 8,45 la Bacalaureat. Nota cea mai mare, la Biologie

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Ziua marilor emotii pentru absolventii de liceu. Astazi EDU.ro si inspectoratele judetene afiseaza notele la Bacalaureat 2014 in toate judetele. Printre ei si fiica cea mare a lui Gigi Becali, Teodora.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.