BACALAUREAT 2013: Subiecte si barem de corectare la limba si literatura romana pentru real si uman

bacalaureat 2013

BACALAUREAT 2013 incepe in aceasta saptamana cu probele scrise. Absolventii de liceu care s-au inscris la Bacalaureat 2013 vor trebui sa raspunda subiectelor la limba si literatura romana.

BACALAUREAT 2013 limba si literatura romana a inceput pentru peste 160.000 de tineri din toata tara. Acestia au fost supravegheati atat de profesori, cat si de camere video, iar cei care au fost prinsi ca au incearca sa copieze au fostfi eliminati.

Pe www.stirileprotv.ro aflati informatii in timp real de la examenul de de la limba si literatura romana, BACALAUREAT 2013 SUBIECTE LIMBA SI LITERATURA ROMANA, dar si BAREM BACALAUREAT 2013 LIMBA SI LITERATURA ROMANA.

BACALAUREAT 2013 LIMBA SI LITERATURA ROMANA LIVE UPDATE:

ORA 15:00 Baremul la limba si literatura romana a fost publicat oficial. Puteti sa-l vedeti AICI sau sa-l descarcati de la finalul articolului.

Citește și
student, bacalaureat, elev
BACALAUREAT 2013. Barem limba si literatura romana
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

ORA 14:00 Peste 300 de absolventi de liceu din judetul Hunedoara au absentat, luni, la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, cea la limba si literatura romana, nefiind inregistrate eliminari sau alte incidente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Hunedoara, 348 de absolventi de liceu au fost absenti la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat.

"La sesiunea de vara a examenului de bacalaureat, in Hunedoara, s-au inscris 4.283 de candidati, insa la prima proba s-au prezentat 3.935, restul de 348 fiind declarati absenti. Din fericire, nu s-au inregistrat evenimente nedorite si nu avem eliminati", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al ISJ Hunedoara, Marta Mathe.

ORA 13:50 "A fost usor, dar nu ma asteptam la poezie, sper sa iau nota de trecere.", a fost una dintre reactiile unei eleve dupa ce a vazut subiectele la romana. Vedeti video cu mai multe reactii dupa terminarea examenului de Bacalaureat la romana aici.

ORA 12:40 Peste 500 de absolventi de liceu din judetul Timis au absentat, luni, la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, cea la limba si literatura romana, iar alti doi au fost eliminati din examen deoarece aveau la ei telefoane mobile. Mai multe informatii aici.

ORA 11:00: Varianta de subiecte extrasa luni pentru proba scrisa la Limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat a fost cea cu numarul 7.

La subiectul 1,  pe un fragment din "Scrinul negru" al lui George Calinescu, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.

Astfel, la punctul 1 al primului subiect, candidatii au fost pusi sa dea cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "mormane " si "uzate".

Pentru rezolvarea corecta a cerintei sunt acordate doua puncte.

La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa "cu cate-un gumilastic", acesta avand tot doua puncte.

Tot pentru doua puncte, candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "umar".

Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cerinte ale subiectului 1: "Mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat"; "Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat", "Selecteaza doua secvente din text care fixeaza dimensiunea spatiala", "Prezinta rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat"; "Ilusteaza cu exemple din text doua trasaturi ale genului epic".

La punctul noua al primului subiect, candidatii au avut de comentat in 60-100 de cuvinte urmatoarea secventa din text:

"Acesta era un barbat inalt, voinic cu parul carunt, tuns marunt si ascuns in parte sub sapca data pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri cu petice, foarte umflat, semn ca pe dedesubt era prevazut cu un cojocel, in picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau stransi jos, la glezna, cu cate-un gumilastic gros. Omul inalt parea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul sa-i degajeze picioarele in mers. Pe umerii sacoului erau cusute doua bucati de sac gros, in vederea, fara indoiala, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutatilor si de a sluji totodata ca un soi de perna de amortizare a izbiturilor".

La subiectul 2 de la proba de Limba si literatura romana, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta alegerii unui model in viata.

"In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: sa respectati structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; sa ai continutul adecvat argumentari pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si punctuatie) si limitele de spatiu indicate", potrivit cerintelor subiectului al doilea.

Subiectul 3 a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte (doua - trei pagini) in care trebuiau prezentate tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

"In elaborarea eseului vei avea in vedere urmatoarele repere: evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-o orientare literare, intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica; prezentarea a doua imagini/idei poetice, relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul poetic studiat; ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru ilustrarea temei si a viziunii despre lume; sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat", potrivit cerintelor subiectului al treilea.

In cadrul subiectului al treilea s-a precizat ca pentru continutul eseului vor fi acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitati de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru lizibilitate si incadrarea in limitele de spatii indicate.

LA PROFILUL UMAN: Subiectul 1 - „Accidentul“, de Mihail Sebastian - pe baza acestui text, printre alte cerinte, elevii au avut de gasit sinonime si de identificat doua cuvinte care sa dovedeasca genul caruia ii apartine textul.

Subiectul 2 - un text argumentativ despre importanta jurnalului in viata unui adolescent.

Subiectul 3 - elevii au avut de argumentat simbolismul.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de elevi care au terminat in acest an clasa a XII-a si absolventi care nu au promovat in seriile anterioare.

Bacalaureatul vor continua in 2 iulie cu proba la limba si literatura materna, in 3 iulie cu proba obligatorie a profilului si in 5 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie, pana la ora 12.00, iar contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, pana la ora 16.00.

Rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, se vor afisa in 12 iulie.

Vezi aici SUBIECTELE LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA BACALAUREAT 2013

 

ORA 10:47 2.700 de politisti asigura paza pe durata examenelor de Bacalaureat: "Pentru prevenirea evenimentelor negative si asigurarea desfasurarii in conditii de liniste si siguranta a examenelor, pe langa dispozitivul curent, zilnic, actioneaza peste 2.700 de politisti", informeaza IGPR.

ORA 09:15 Examenul la limba si literatura romana a inceput. Ramai pe www.stirileprotv.ro pentru subiecte si barem.

ORA 09:00 Elevii se pregatesc sa primeasca subiectele.

ORA 08:00 560 de camere video vor supraveghea probele scrise la BAC 2013, la Cluj. Amanunte aici.

ORA 07:49 Un elev din Suceava va sustine Bacalaureatul la romana de acasa. Mai multe amanunte gasiti aici.

ORA 07:48 Ministrul Pricopie anunta "Tolerenta ZERO pentru orice act de coruptie si frauda", inainte de proba la limba si literatura romana de la BACALAUREAT 2013. Mai multe informatii gasiti aici.

ORA 07:34 In 2011, cand a inceput sa se ia masura supravegherii video la BACALAUREAT 2013, promovabilitatea in prima sesiune a fost de 44,47% inaintea contestatiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele doua decenii, fiind pentru prima data cand in aproape 30 de unitati de invatamant nu a fost niciun promovat. Dupa contestatii, ponderea celor care au obtinut note de trecere la bacalaureat a crescut la 45,72%, cu 1,25% mai mult.

In 2012, pomovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat a fost de 43,04% inainte de solutionarea contestatiilor, cu 1,43% mai mica fata de 2011. Promovabilitatea dupa solutionara contestatiilor a crescut la 44,41%.

ORA 07:30 Rezultatele la BACALAUREAT 2013 vor fi afisate pe 8 iulie, pana la ora 12.00, iar contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, pana la ora 16.00. Rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, se vor afisa in 12 iulie.

ORA 07:25 Examenele scrise ale bacalaureatului vor continua in 2 iulie cu proba la limba si literatura materna, in 3 iulie cu proba obligatorie a profilului si in 5 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii.

ORA 07:20 Candidatii nu pot inta in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinsi cu astfel de materiale fiind eliminati din examen.

ORA 07:15 Ministerul educatiei a creat pe site-ul EDU.RO o sectiune speciala - Sesizeaza fapte de coruptie aici, unde puteti semnala orice suspiciune privind desfasurarea examenului de Bacalaureat 2013. Acelasi lucru il puteti face si pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil in fiecare judet la numarul 0800.801.100.

ORA 07:10 Trebuie sa precizam ca si de aceasta data camerele de supraveghere vor fi functionale, iar in unele sali au fost montate cate 2 in fiecare clasa, una in fata si una in spate, astfel incat profesorii supraveghetori sa nu le rezolve subiectele elevilor pe tabla.

ORA 07:05 La prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an s-au inscris pentru sustinerea probei scrise de Limba si literatura romana 162.338 de candidati.

ORA 07:00 Elevii vor intra in sali la ora 8:30, urmand ca la ora 9 sa primeasca subiectele, apoi au la dispozitie 3 ore sa le rezolve. Comisia de evaluare a ministerului educatiei a formulat 10 variante de subiecte, insa doar una va fi extrasa in mai putin de o ora prin calculator la ministerul educatiei, si trimisa prin internet in cele 583 de centre de examen.

Citeste si:

Povestea pustilor care au uimit America. Sase frati au intrat la facultate la 12 ani, iar acum sunt nr. 1 in domeniile pe care le-au ales

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
EDU.RO, site-ul oficial pe care se vor afisa REZULTATE BACALAUREAT 2013
EDU.RO, site-ul oficial pe care se vor afisa REZULTATE BACALAUREAT 2013

EDU.RO, site-ul Ministerului Educatiei va publica duminica, 7 iulie, REZULTATE BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. Barem limba si literatura romana
BACALAUREAT 2013. Barem limba si literatura romana

BACALAUREAT 2013. Absolventii de liceu au sustinut luni proba scrisa la limba si literatura romana la BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. Subiecte limba si literatura romana
BACALAUREAT 2013. Subiecte limba si literatura romana

BACALAUREAT 2013. Elevii care au terminat clasa a XII-a sustin luni proba scrisa la limba si literatura romana la BACALAUREAT 2013.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.