Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomenul meteo care determină diferențele enorme de temperatură dintre zi și noapte din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Traversăm o perioadă cu zile însorite, dar nopți extrem de friguroase. În zori, la Miercurea Ciuc se înregistrau -10 grade, iar la Sfântu Gheorghe, în Covasna, -5 grade.

Într-un parc din acest oraș, un bărbat a fost găsit decedat, iar altul a fost transportat la spital, aproape înghețat. Erau oameni fără adăpost, păcăliți de vremea bună, cu mult soare.

Noaptea, însă, temperaturile au scăzut sub limita înghețului.

Este neobișnuit să vorbim în România, în această perioadă a anului, de hipotermie sau, și mai rău, de cineva care a murit din cauza înghețului. Și totuși, asta s-a întâmplat.

De obicei, oamenii fără adăpost, în momentul în care vine frigul în România, se duc la adăposturile oferite de autoritățile locale sau știu să găsească câte un cotlon, să se îmbrace cu ceva mai gros și să treacă peste perioada cea mai friguroasă a anului.

Citește și
Vreme rea
Vremea 8 noiembrie 2018. Zonele cu vreme mohorâtă și burniță

Numai că cei doi oameni care au fost găsiți vineri dimineață la Sfântu Gheorghe, unul fără viață, și unul aproape de punctul de a-și pierde viața, au fost păcăliți de aceste diferențe uriașe de temperatură, câteodată chiar și de 20 de grade.

De ce se întâmplă asta? De ce avem ziua la polul frigului, 10 - 11 grade, și noaptea -10 grade? De ce avem la București 14 - 15 grade peste zi, iar la periferie, peste noapte, -2 grade? Meteorologii vin cu o explicație extrem de simplă: lipsește ceața în România.

Pe de o parte, este bine în timpul zilei, pentru că dacă cerul este senin și nu ai ceață, soarele bate cu putere și încâlzește extrem de tare atmosfera și solul. Noaptea se întâmplă la fel: dacă ceața lipsește, lipsește exact pătura tampon care ținea la suprafața pământului aerul cald. Dacă noapte este senină, automat frigul va coborî pe acea zonă, ori exact asta s-a întâmplat.

Pe de altă parte, există o veste bună. Meteorologii anunță că nu ne așteptăm ca iarna să vină în următoarele 4 săptămâni, ci poate mai târziu. Sunt doar aproximări, momentan. Iarna adevărată în România s-ar putea să vină abia după Anul Nou.

Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni spune că ne vom bucura cam de vremea asta primăvăratică sau de început de toamnă, nicidecum de sfâșit de noiembrie. Se întâmplă asta pentru că meteorologii anunță un alt fenomen cu care România s-a tot confruntat anul acesta, dar care a lipsit în ceilalți ani și anume că perioadele de frig, de căldură sau precipitații au fost cumva bloc întinse pe câte 3-4 luni consecutive.

Spre exemplu, la noi în țară a plouat cu nemiluita toată primăvara, până în iulie inclusiv, până spre august. Din august până acum a urmat o perioadă extrem de caldă, fără precipitații, deci cu secetă și nu este exclus, spun meteorologii, deși nimeni nu poate să spună ce se va întâmpla în viitor cu exactitate, ca iarna în momentul în care va veni să dureze tot la fel, două luni sau poate trei luni. Exact o masă de aer cald sau rece, după caz, care stă deasupra României și nu mai pleacă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult