Fenomenul meteo bizar care provoacă diferențe mari de temperatură între zi și noapte. Efectele neașteptate
Deşi toamnă a fost neobişnuit de îngăduitoare cu noi şi s-a dovedit călduroasă în multe zone ale ţării, iată că frigul a făcut totuşi prima victimă.
Un bărbat a fost găsit decedat, vineri dimineaţă, în parcul central din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Un altul a fost transportat la spital, în stare de hipotermie.
Trecătorii care au ajuns vineri dimineață în parcul central din Sfântu Gheorghe au fost cei care i-au găsit pe o bancă pe cei doi bărbați, nemișcați. Au fost cei care au anunțat autoritățile, însă în momentul în care echipele de salvare au venit, nu se mai putea face nimic. Decedase din cauza frigului. Celălalt a fost în stare de hipotermie la spital, pe punctul de a-și pierde viața din cauza frigului.
Pentru România, este neobișnuit ca în luna noiembrie să asistăm la decese cauzate de hipotermie. De obicei, asta se întâmplă la finalul lui decembrie, ianuarie – februarie. Problema este că în timpul zilei este neobișnuit de cald pentru această perioadă a anului, iar noaptea este neobișnuit de frig, motiv pentru care cei doi oameni fără adăpost nu și-au luat măsuri de precauție să se îmbrace cu ceva mai gros sau să găsească câte un cotlon pe unde să se ascundă.
S-au lăsat păcăliți de soarele și de temperatura blândă din timpul zilei, în jur de 10 grade Celsius, fără să știe că noaptea avea să aducă temperaturi de – 5,3 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperaturi de – 10 grade Celsius.
Așadar, asistăm la diferențe foarte mari de temperatură, care ajung între regimul diurn și cel nocturn chiar și la 20 de grade Celsius. Dacă stăm să ne uităm aplicațiile de meteorologie, temperaturile din timpul nopții ajung la 0 grade, un grad, maxim două – în centrul Bucureștiului, pentru că lângă Capitală s-au înregistrat minus 2 grade.
Meteorologii au o explicație pentru aceste diferențe mari de temperatură zi-noapte: ei spun că, pe de o parte România este blocată într-un anticiclon care păstrează, de luni bune, căldura și seceta. Astfel, avem temperaturi de primăvară, când ar trebui să fie mult mai frig toamna târziu. Pe de altă parte, începe ceața să se ridice; peste zi, acesta este un lucru bun: dacă soarele bate cu putere, înseamnă că avem temperaturi mari – exact ce simțim cu toții când ieșim de la serviciu.
Însă această ceață care se ridică produce un fenomen contrar în timpul nopții: nu mai păstrează pătura de aer cald lipită de pământ, iar în locul ei vine aerul rece. De aceea asistăm la aceste diferențe de temperatură, când ziua avem 10-14 grade, iar noaptea ne ducem către 0 grade sau chiar spre temperaturi negative.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!