Fenomenul meteo bizar care provoacă diferențe mari de temperatură între zi și noapte. Efectele neașteptate

Ultimul update: Vineri 09 Noiembrie 2018 14:02
Data publicarii: Vineri 09 Noiembrie 2018 13:52
Categorie: Actualitate

Deşi toamnă a fost neobişnuit de îngăduitoare cu noi şi s-a dovedit călduroasă în multe zone ale ţării, iată că frigul a făcut totuşi prima victimă.

Un bărbat a fost găsit decedat, vineri dimineaţă, în parcul central din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Un altul a fost transportat la spital, în stare de hipotermie.

Trecătorii care au ajuns vineri dimineață în parcul central din Sfântu Gheorghe au fost cei care i-au găsit pe o bancă pe cei doi bărbați, nemișcați. Au fost cei care au anunțat autoritățile, însă în momentul în care echipele de salvare au venit, nu se mai putea face nimic. Decedase din cauza frigului. Celălalt a fost în stare de hipotermie la spital, pe punctul de a-și pierde viața din cauza frigului.

Pentru România, este neobișnuit ca în luna noiembrie să asistăm la decese cauzate de hipotermie. De obicei, asta se întâmplă la finalul lui decembrie, ianuarie – februarie. Problema este că în timpul zilei este neobișnuit de cald pentru această perioadă a anului, iar noaptea este neobișnuit de frig, motiv pentru care cei doi oameni fără adăpost nu și-au luat măsuri de precauție să se îmbrace cu ceva mai gros sau să găsească câte un cotlon pe unde să se ascundă.

S-au lăsat păcăliți de soarele și de temperatura blândă din timpul zilei, în jur de 10 grade Celsius, fără să știe că noaptea avea să aducă temperaturi de – 5,3 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperaturi de – 10 grade Celsius.

Așadar, asistăm la diferențe foarte mari de temperatură, care ajung între regimul diurn și cel nocturn chiar și la 20 de grade Celsius. Dacă stăm să ne uităm aplicațiile de meteorologie, temperaturile din timpul nopții ajung la 0 grade, un grad, maxim două – în centrul Bucureștiului, pentru că lângă Capitală s-au înregistrat minus 2 grade.

Meteorologii au o explicație pentru aceste diferențe mari de temperatură zi-noapte: ei spun că, pe de o parte România este blocată într-un anticiclon care păstrează, de luni bune, căldura și seceta. Astfel, avem temperaturi de primăvară, când ar trebui să fie mult mai frig toamna târziu. Pe de altă parte, începe ceața să se ridice; peste zi, acesta este un lucru bun: dacă soarele bate cu putere, înseamnă că avem temperaturi mari – exact ce simțim cu toții când ieșim de la serviciu.

Însă această ceață care se ridică produce un fenomen contrar în timpul nopții: nu mai păstrează pătura de aer cald lipită de pământ, iar în locul ei vine aerul rece. De aceea asistăm la aceste diferențe de temperatură, când ziua avem 10-14 grade, iar noaptea ne ducem către 0 grade sau chiar spre temperaturi negative. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Primele victime ale frigului, în acest sezon. Un bărbat a murit, altul a ajuns la spital
Primele victime ale frigului, în acest sezon. Un bărbat a murit, altul a ajuns la spital
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
greva la metrou
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus