Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meteorologii sunt pregătiți să emită Cod roșu de vreme rea. Ordinul dat de Raed Arafat pentru județele cu risc

Your browser doesn't support HTML5 video.

După zile călduroase, cu temperaturi de peste 33 de grade, vremea se va răci brusc în weekend.

În cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loc, joi, la Guvern, șefa Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat că vor fi și cantități mari de precipitații în multe zone ale țării.

Meteorologii sunt pregătiți să emită și un Cod roșu, după ce vor actualiza prognoza.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ia în calcul inclusiv mobilizarea unor forțe suplimentare în județele cu risc.

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie: "Activitatea ciclonică în Mediterană este una foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării, la început în vest și nord-vest, cu siguranță un Cod galben având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment.

Citește și
Furtuna
Avertisment de la ANM. Din cauza ciclonului, vremea se va răci ”semnificativ” în România, vin ploi torențiale și vijelii

Cele mai mari cantități de 60-80l pe mp, posibil peste 90, le așteptăm în Oltenia, Munteania, Carpații Meridionali și de curbură".

Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență: "S-a luat decizia, ieri, deja. Ordinul a fost transmis în țară, de mobilizare a unor forțe suplimentare către unele județe cu risc: Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman. În urma datelor pe care le vom primi, vom ajusta, cel mai probabil, această mobilizare de forțe".

Avem în continuare o vreme a extremelor, cu temperaturi deosebit de calde pentru luna septembrie. Potrivit meteorologilor, de sâmbătă vremea se va schimba, iar duminică vom avea chiar și cu 15 grade Celsius mai puțin.

Sâmbătă, un val de aer rece se îndreaptă către țara noastră, iar când se va întâlni cu masa de aer cald se va forma un ciclon care poate aduce pagube semnificative.

Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații pot depăși 100l pe metrul pătrat iar vântul va bate cu peste 70km/h.

Duminică, toată țara se va afla sub Cod galben de vânt și ploaie, iar județele din Muntenia și Oltenia se vor afla sub Cod Portocaliu. În funcție de cantitatea de precipitații, meteorologii nu exclud să emită chiar și un Cod roșu.

De asemenea, meteorologii nu exclud riscul unor inundații în zonele de munte ale județelor din Muntenia și Oltenia. De marți însă, vremea va reveni la normal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult