O companie a miliardarului Bill Gates a creat untul făcut din aer. Are un gust identic cu cel adevărat, realizat din lapte
Unt făcut din aer în loc de lapte? Un startup din California susține că a elaborat un proces complex care elimină nevoia de animale în fabricarea untului, lăsându-i însă un gust la fel de bun, scrie The Guardian.
Savor, start-up susținut de miliardarul Microsoft Bill Gates, a experimentat crearea de alternative fără lactate la înghețată, brânză și lapte prin utilizarea unui proces termochimic care îi permite să construiască molecule de grăsime, creând lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Compania a anunțat acum o nouă alternativă pentru unt, fără origine animală.
Reducerea consumului de carne și lactate este una dintre modalitățile cheie prin care umanitatea își poate reduce impactul asupra mediului, deoarece producția de animale este o sursă semnificativă de gaze cu efect de seră, iar Savor spune că produsele sale vor avea o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât cele pe bază de animale.
„Untul” ar putea avea mai puțin de 0,8 g echivalent CO2 per calorie. Amprenta climatică standard a untului real nesărat cu 80% grăsime este de aproximativ 2,4 g echivalent CO2 per calorie.
Kathleen Alexander, directorul executiv al Savor, a declarat: „În prezent suntem în faza pre-comercială și lucrăm pentru aprobări, pentru a ne putea vinde untul. Nu ne așteptăm să putem avansa cu orice fel de vânzări până cel puțin în 2025”.
Alternativele la carne și lactate au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar unele nu sunt tocmai generoase în ceea ce privește aroma. Savor spune că aroma untului său este exact la fel ca cea a untului adevărat, obținut din lapte.
„Până acum, am avut teste de gust informale cu zeci de persoane”, a spus Alexander. „Ne așteptăm să realizăm un panel mai formal ca parte a eforturilor noastre de comercializare și extindere”.
Ce spune Bill Gates despre untul făcut din aerÎntrebarea acum este dacă oamenii vor folosi astfel de grăsimi sintetice. A face consumatorii să renunțe la produsele lactate și carnea preferate pentru alimente „experimentale” poate reprezenta o provocare.
Susținând inițiativa într-o postare pe blogul său, Bill Gates a scris: „Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri produse în laborator poate părea ciudată la început. Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Valorificând tehnologii și procese dovedite, ne mai apropiem cu un pas de atingerea obiectivelor noastre climatice”.
„Procesul nu eliberează gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de a mia parte din apa pe care o folosește agricultura tradițională. Și, cel mai important, are un gust foarte bun - ca cel adevărat, pentru că din punct de vedere chimic este”, a mai spus Gates.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria zootehnică, care cuprinde întreaga agricultură a produselor lactate și a cărnii, reprezintă 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.