Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NASA va lansa un telescop de 100 de ori mai puternic decât celebrul „Hubble”. Costurile sunt uriașe

NASA este pe cale sa lanseze un nou telescop care are misiunea de a căuta semne de viaţă pe alte planete.

Dimensiunile şi abilităţile extraordinare ale dispozitivului fac ca bătrânul telescop Hubble să pară o jucarie de copii pe lângă succesorul său, James Webb.

Costurile suportate până acum de NASA pentru realizarea telescopului au ajuns la aproape 11 miliarde de dolari.

Noul telescop este de 100 de ori mai puternic decat Hubble. James Webb va fi lansat in cateva saptamani, cu misiunea de a raspunde unor intrebari existentiale ale omenirii, de exemplu: "suntem oare singuri in univers?".

Paul Geithner, managerul proiectului: „Cele mai grozave descoperiri vor oferi răspunsuri la întrebări pe care nici măcar nu le-am formulat ori imaginat încă”.

Citește și
Asteroid
”Armageddon”. NASA va devia un asteroid, în cadrul unei misiuni de "apărare planetară"

Hubble a fost lansat la bordul navetei spaţiale "Discovery'' în 1990 şi a colectat milioane de date şi a obţinut imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.

Bătranul dispozitiv a avut nevoie şi de foarte multe misiuni pentru a fi reparat, mai ales în ultimii ani. Însă Webb nu va mai putea suferi ajustări odată ce ajunge în spațiu. Pur și simplu va fi prea departe, pe orbita Soarelui la o distanță de Pământ de patru ori mai mare decât e Luna.

De dimensiunea unui teren de tenis, telescopul e atât de mare încat nu încape ca atare pe o rachetă purtătoare.

Paul Geithner, managerul proiectului: „A trebuit să-l concepem astfel încât să poată fi demontat și montat în spațiu. Este așa-zisul 'observator origami'”.

Lee Feinberg, inginer NASA: „N-am fi construit un telescop atât de mare dacă n-ar fi fost necesar. Ai nevoie de așa ceva dacă vrei să observi cele mai îndepărtate și mai timpurii galaxii din Univers”.

James Webb va fi lansat de pe o rachetă europeană din Guyana Franceză. Investiția a depășit cu 9 miliarde costul estimat inițial, iar proiectul s-a finalizat cu o întârziere de 10 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult