Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chinezii ar fi modificat genetic creierele unor gemene. Ce putere au fetiţele "mutant"

Lulu şi Nana, două gemene ale căror gene au fost modificate de savanţii chinezi înainte de naştere pentru a fi rezistente la HIV, ar beneficia de fapt de un efect secundar neşteptat.

Potrivit Technology Review, cele două copile, născute anul trecut în China, au o mutaţie neaşteptată apărută în urma editării genelor. Studiile făcute pe şoareci au arătat că ştergerea genei CCR5 nu produce doar imunitate la SIDA, ci îmbunătăţeşte substanţial şi memoria şi funcţiile cognitive în general.

Neurobiologul Alcino J. Silva de la Universitatea din California, care a studiat gena CCR5, spune că “cea mai simpli interepretare este că mutaţiile vor avea impact asupra funcţiilor cognitive ale gemenelor. Efectul e imposibil de prezis, aşa ceva nu ar trebui făcut niciodată”.

Experimentul a fost făcut public în noiembrie 2018, când He Jiankui, un profesor la Universitatea din Shenzhen, în provincia Guangdong, a anunţat pe YouTube naşterea celor 2 gemene al căror ADN a fost modificat pentru a le face imune la virusul care provoacă SIDA.

Citește și
embrion
Soluția găsită de un cuplu din Statele Unite după ce au aflat că nu pot avea copii

”Am cerut autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă minuţioasă cu scopul de a stabili faptele”, a reacţionat luni

Comisia Naţională chineză de Sănătate a cerut o ancheta. Anunţul lui He Jiankui a provocat un val de critici în comunitatea ştiinţifidă mondială. Cercetătorul, care a studiat în Statele Unite, la Stanford şi conduce în China un laborator specializat în modificarea genomului, a folosit tehnica CRISPR.

Ştirea a produs speculaţii privind faptul că această tehnică de editare genetică ar putea fi folosită pentru a produce persoane super-inteligente. Chiar şi neurobiologii americani recunosc că ar putea fi utilizată în viitor în acest scop, dar efectele secundare nu sunt cunoscute.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult