Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost descoperit un cancer contagios, care se poate transmite între specii. Boala a pornit de la un aliment preferat de om

Oamenii de știință au descoperit un cancer contagios rar care afectează midiile, ce se poate transmite ca niște paraziți între indivizii aceleiași specii, dar și către alte specii.  

Porturile maritime sunt puncte fierbinți pentru răspândirea globală a unui tip de cancer contagios rar care afectează midiile și care se transmite ca niște paraziți între indivizi ai speciei, arată un nou studiu citat de The Independent.

Cel mai adesea, cancerul apare din mutațiile ADN-ului care conduc la creșterea necontrolată a celulelor în organisme și nu se răspândește de obicei de la un organism la altul.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit tipuri rare de cancer infecțios la unele animale, inclusiv tumori faciale la diavolii tasmanieni, unele tipuri de cancer la câini, precum și infecții asemănătoare leucemiei la speciile de bivalve, cum ar fi anumite soiuri de scoici.

Aceste cancere infecțioase se pot răspândi la mai multe specii noi și reprezintă o potențială amenințare pentru ecologie, spun oamenii de știință.

Citește și
Dan Ciotoi are cancer. Fiul său a anunțat că a fost operat de urgență. În ce stare se află artistul
Dan Ciotoi are cancer. Fiul său a anunțat că a fost operat de urgență. În ce stare se află artistul

În timp ce aceste tipuri de cancer se răspândesc de obicei între indivizii aceleiași specii, studiile anterioare au documentat, de asemenea, câteva cazuri de răspândire a acestor infecții printre bivalve.

Cancerul contagios al midiilor, răspândit de oameni 

Oamenii de știință au bănuit că intervenția umană ar putea fi responsabilă pentru introducerea acestor tipuri de cancer în noile populații și specii susceptibile a fi infectate.

Un astfel de tip de cancer contagios numit MtrBTN2 este cunoscut că afectează midiile, în special pe cele care trăiesc în același fund de apă, în porturi și rute de transport maritim.

Traficul maritim a fost considerat a fi cea mai probabilă explicație pentru distribuția globală a acestui cancer.

Acum, după ce au studiat 76 de populații de midii de-a lungul coastei din sudul Bretaniei și din Vendée, cercetătorii au descoperit o incidență mult mai mare a cancerului contagios în porturi.

„Rezultatele noastre au arătat că porturile au o prevalență mai mare a MtrBTN2, cu un hotspot observat la un doc de andocare a navelor”, au scris oamenii de știință.

”Porturile pot servi ca noduri epidemiologice”

Ei bănuiesc că biofoulingul, prin care midiile se atașează de corpurile navelor, ar putea fi în spatele răspândirii mai mari a bolii în porturile maritime.

Cercetătorii spun că porturile pot oferi, de asemenea, condiții favorabile pentru transmiterea MtrBTN2, „cum ar fi densitatea mare de midii, țărmurile adăpostite sau temperaturile moderate”.

„Rezultatele noastre sugerează că porturile pot servi ca noduri epidemiologice, rutele maritime oferind porți artificiale pentru propagarea MtrBTN2”, au adăugat ei.

Descoperirile evidențiază necesitatea unor politici mai bune pentru a atenua biofouling pentru a stopa răspândirea bolii și pentru a conserva ecosistemele de coastă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult