Turta dulce, cel mai potrivit cadou în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce idei au producătorii pentru a atrage clienți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dovadă că, la târgurile de sezon, cei mai mulți oameni sunt în fața căsuțelor cu prăjituri.
Delicioasă, aromată, veselă și colorată, turta dulce este cel mai potrivit cadou în perioada sărbătorilor de iarnă. De peste un secol și jumătate, într-o gospodărie din Târgu Secuiesc se coace, zi de zi, deliciosul desert. Familia Szanto a ajuns la a patra generație care trăiește doar din asta. Rețeta succesului este simplă.
Erzsebet Szanto, producător de turtă dulce: „Toată lumea are acasă tot ce trebuie: făină, miere, ulei, puțină sare și mirodeniile: anason, cuișoare, scorțisoară”.
Ca să-și diversifice sursele de venit, oamenii au venit cu o idee interesantă. Organizează tururi ghidate în micul lor atelier. La finalul vizitei, adulții cumpără turtă dulce, iar copiii pot învăța, contra cost, cum să-și facă singuri.
Jozsef Szanto, producător de turtă dulce: „Pe la sfârșit de săptămână avem și 200 de vizitatori care vin la noi cu ghizi”.
O familie din județul Cluj are o tradiție de peste 80 de ani în fabricarea turtei înmiresmate.
Rigo Attila, producător de turtă dulce: „De vreo zece ani de zile, cel puțin, anual facem investiții, am început cu un cuptor pe lemne cum avea bunicul, dar după mi-am cumpărat utilaje mai performante”.
Pentru că au fost harnici și au avut succes, oamenii și-au construit o casă cu etaj și și-au ținut copilul la studii, în Olanda. Acum, băiatul s-a întors acasă și îi ajută în atelier. De vânzari se ocupa o mătușă. La târgul de Crăciun din Sibiu, o căsuță cu dulciuri vinde cel puțin 5.000 de figurine din turtă dulce. Cele mai scumpe costă 40 de lei.
Doina Pătrașcu, producător de dulciuri: „Turta de 40 de lei necesită un proces mai complex, pe lângă materialul de calitate, fiecare culoare trebuie pusă la uscat și sunt făcute manual, în primul rând”.
Client: „Am luat pentru nepoți, pentru fiecare, așa, șase bucăți”.
Un producător din Bran spune că turta dulce este un produs cu valoare adăugată mare.
Laurențiu Drăgan, producător de turtă dulce: „Cam 20% sunt materiile prime, 80% este manopera pe acest produs, iar adaosul poate să ajungă și la 100% la un târg de Crăciun”.
Bărbatul produce și cozonac, însă acest produs îi asigură un profit de numai 50%.