Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reţetă de miel umplut. Cum se sărbătorește Paștele Catolic în Maramureș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Catolicii sărbătoresc duminică Paștele. În Maramureş de pildă, pregătirile sunt în toi.

Gospodinele prepară pentru următoarele 3 zile bucate de sărbătoare, iar vedeta este, bineînţeles, mielul. În unele case şi-au mai făcut totuşi loc şi bunătăţi din carne de porc sau de pasăre. De pe mese nu vor lipsi prăjiturile şi ouăle pictate în culorile primăverii.

În Coltău, judeţul Maramureş, mai bine de jumătate din localitate celebrează duminică Paştele. Sâmbătă oamenii muncesc de zor, fie prin ograda fie prin bucătărie.

La doamna Erika e nebunie încă de dimineaţă de când s-a pus pe treabă, cu cele 3 fete. Nu vrea să lipsească nimic de pe masă, mai ales că aşteaptă şi musafiri din Ungaria. Iată o reţetă de miel umplut.

"Punem ouă fierte, ficăţel de miel, de pui şi ceapă verde mărunţita, pătrunjel verde, n-are voie să lipsească, puţin griș în umplutură. Și bunica mea tot aşa făcea. Și punem ouăle bătute peste ingredientele cu care o să fie umplut mielul. Mielul e gata umplut, l-am pus în tavă. Am uns tava cu unsoare de mangaliţă care o să-i dea un gust aparte. Punem şi slănină peste mielul umplut care o să se topească frumos peste miel."

Citește și
miei, Paste, cioban
Fermierii din Bulgaria sunt nemulțumiți din cauza mieilor din România, cu ocazia Paștelui

Două ore se va rumeni la foc domol, iar spre final trebuie stropit din abundenţă cu bere, pentru un gust aparte.

La fel ca în fiecare an, fetele nu lipsesc din bucătărie şi au sarcini precise, vopsesc ouăle şi le pictează. Le vor dărui baiețior care vor ajunge a doua zi de Paşte, la stropit ca să aibă un an bun să fie frumoase şi fericite.

La câteva case distanţă, în familia Bencze stăpâna casei scoate din cuptor rulada aburindă. "Avem aici rulada colorată din carne de porc. Pregătim carnea cu ouă crude, condimente după gust, sare, piper, măghiran şi se întinde pe hârtia de copt se unge cu ou crud şi caşcaval râs se pun cuburi de ouă şi de ardei verde şi se rulează ca şi cozonacul."

Şi fiica acesteia a pregătit mai multe sortimente de prăjituri. "Sunt reţete moştenite, practicate în familie de multe ori, avem un deliciu cu iaurt şi fructe, prăjitura cu cremă de caramel şi cremă de ciocolată şi alune şi bezele umplute cu gem de caise pregătit în casă.”

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult