Reţetă de miel umplut. Cum se sărbătorește Paștele Catolic în Maramureș
Catolicii sărbătoresc duminică Paștele. În Maramureş de pildă, pregătirile sunt în toi.
Gospodinele prepară pentru următoarele 3 zile bucate de sărbătoare, iar vedeta este, bineînţeles, mielul. În unele case şi-au mai făcut totuşi loc şi bunătăţi din carne de porc sau de pasăre. De pe mese nu vor lipsi prăjiturile şi ouăle pictate în culorile primăverii.
În Coltău, judeţul Maramureş, mai bine de jumătate din localitate celebrează duminică Paştele. Sâmbătă oamenii muncesc de zor, fie prin ograda fie prin bucătărie.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
La doamna Erika e nebunie încă de dimineaţă de când s-a pus pe treabă, cu cele 3 fete. Nu vrea să lipsească nimic de pe masă, mai ales că aşteaptă şi musafiri din Ungaria. Iată o reţetă de miel umplut.
"Punem ouă fierte, ficăţel de miel, de pui şi ceapă verde mărunţita, pătrunjel verde, n-are voie să lipsească, puţin griș în umplutură. Și bunica mea tot aşa făcea. Și punem ouăle bătute peste ingredientele cu care o să fie umplut mielul. Mielul e gata umplut, l-am pus în tavă. Am uns tava cu unsoare de mangaliţă care o să-i dea un gust aparte. Punem şi slănină peste mielul umplut care o să se topească frumos peste miel."
Două ore se va rumeni la foc domol, iar spre final trebuie stropit din abundenţă cu bere, pentru un gust aparte.
La fel ca în fiecare an, fetele nu lipsesc din bucătărie şi au sarcini precise, vopsesc ouăle şi le pictează. Le vor dărui baiețior care vor ajunge a doua zi de Paşte, la stropit ca să aibă un an bun să fie frumoase şi fericite.
La câteva case distanţă, în familia Bencze stăpâna casei scoate din cuptor rulada aburindă. "Avem aici rulada colorată din carne de porc. Pregătim carnea cu ouă crude, condimente după gust, sare, piper, măghiran şi se întinde pe hârtia de copt se unge cu ou crud şi caşcaval râs se pun cuburi de ouă şi de ardei verde şi se rulează ca şi cozonacul."
Şi fiica acesteia a pregătit mai multe sortimente de prăjituri. "Sunt reţete moştenite, practicate în familie de multe ori, avem un deliciu cu iaurt şi fructe, prăjitura cu cremă de caramel şi cremă de ciocolată şi alune şi bezele umplute cu gem de caise pregătit în casă.”
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!