Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Puțini români aleg să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit unor cauze sociale. Formularul poate fi completat și online

Your browser doesn't support HTML5 video.

Campania de redirecţionare a impozitului pe venit, de 3,5%, merge greoi. Anul trecut, doar un sfert dintre contribuabili au cedat aceşti bani către cauze sociale.

Astfel, sumele respective au mers direct în visteria statului. Din păcate şi acum, la început de an, românii ezită să sprijine diferite acţiuni, cel mai probabil, descurajaţi de procedura de depunere a hârtiilor, şi neştiind de variantele online.

Mai multe aparate care îi ajută pe nou-născuții care nu pot respira singuri au fost cumpărate din banii pe care cei de la "Salvați Copiii" i-au primit de la cei care au ales să redirecționeze către ei 3,5% din impozitul pe venit. În total, peste 1,8 milioane de lei au ajuns la acest ONG, în 2021, bani care s-au transformat în incubatoare, ecografe, pulsoximetre ori ventilatoare pentru copiii bolnavi.

Ștefania Mircea, "Salvați Copiii" România: „Cărămidă cu cărămidă putem construi o casă. Așa și noi, cu fiecare formular primit din partea celor care vor să susțină campania, vom putea dona către spitale cât mai multe echipamente. Ceea ce înseamnă viață și sănătate pentru copiii noștri.”

Din păcate, în ultimul an numărul românilor care au vrut să sprijine cauze sociale a scăzut drastic.

Dacă în 2020, aproape 90.000 de oameni au redirecționat parte din impozitul pe venitul obținut în 2019 pentru cauze sociale, anul trecut au fost puţin peste 22.000. De patru ori mai puțini. Cu toate că procedura nu implică deloc costuri. Iar banii pleacă spre cauzele sociale doar prin completarea formularului 230.

Asociația Agent Green este unul dintre ONG-urile pentru care oamenii nu au mai donat așa cum o făceau înainte de pandemie.

Gabi Păun, Agent Green: „Am observat că în 2021, numărul lor a scăzut mai bine de trei ori. Nu știm de ce se întâmplă în acest lucru, însă clar ne afectează activitatea pentru că ne bazăm foarte mult pe acești bani pentru a susține procesele pe care le avem în instanțe, procese pe care le-am început pentru a proteja păduri. Deci practic pentru a salva aerul pe care îl respirăm.”

Formularul 230 poate fi găsit foarte ușor pe internet. După ce alegeți cauza pe care vreți să o susțineți, primul pas este să îl completați. Apoi, documentul trebuie printat și depus la ghişeele ANAF ori trimis prin poştă. Acest ultim pas, este de altfel descurajant pentru mulți oameni. Însă este bine să știți că multe din ONG-uri aleg să facă asta în locul dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți, este să le trimiteți online formularul completat cu datele dumneavoastră.

Anul acesta, termenul limită pentru depunerea formularelor este luna mai.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult