Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2024 - 2025. Pașii pentru a beneficia de protecție față de virusuri

Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2024 - 2025 reprezintă o barieră esențială în fața virusurilor gripale, care pot provoca complicații serioase și pot afecta calitatea vieții.

În acest context, pregătirea și informarea sunt cruciale pentru a asigura o protecție optimă.

Află pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a beneficia de protecție împotriva virușilor toamna și iarna aceasta. Cine beneficiază gratuit de vaccinul antigripal și de unde poate fi cumpărat.

Vaccinul antigripal 2024 - de unde poate fi procurat

Gripa este o boală respiratorie contagioasă care poate provoca simptome severe și complicații, în special în cazul persoanelor vulnerabile. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenție și este recomandată tuturor, în special grupurilor de risc.

Citește și
vaccin
Un nou tratament şi un vaccin pentru gripă şi diverse coronavirusuri, dezvoltate de oamenii de ştiinţă

· Cabinetele medicilor de familie: Vaccinul antigripal poate fi administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie pentru anumite categorii de persoane, conform Programului Național de Vaccinare.

· Farmacii: Vaccinul antigripal poate fi achiziționat și din farmacii, cu sau fără prescripție medicală, în funcție de politica fiecărei farmacii. Prețul vaccinului poate varia în funcție de producător și farmacie.

· Centre de vaccinare private: Unele centre de vaccinare private oferă și vaccinul antigripal, contra cost.

Ce categorii de persoane primesc vaccinul gratis

Deși majoritatea populației trebuie să își cumpere vaccinul antigripal pentru a beneficia de protecție împotriva gripei, sunt unele persoane care pot beneficia gratuit de vaccin.

Iată care sunt acestea:

· minorii cu vârsta de peste 6 luni;

· gravide;

· persoane între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cronice cardio-vasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală;

· persoane peste 65 de ani;

· personal medico – sanitar și auxiliar.

În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%, conform casan.ro.

Perioada ideală pentru administrarea vaccinului

Sezonul gripal începe de obicei în octombrie și durează până în aprilie.

Cel mai bun moment pentru vaccinare este înainte de începerea sezonului gripal, ideal în lunile octombrie-noiembrie.

Cu toate acestea, vaccinarea poate fi efectuată și mai târziu, pe tot parcursul sezonului gripal.

De ce este important să ne vaccinăm

· Reduce riscul de îmbolnăvire: Vaccinul antigripal reduce semnificativ riscul de a contracta gripa.

· Reduce severitatea simptomelor: Chiar dacă te îmbolnăvești, vaccinul poate reduce severitatea simptomelor și durata bolii.

· Previne complicațiile: Vaccinarea poate preveni complicațiile grave ale gripei, cum ar fi pneumonia, spitalizarea și chiar decesul.

· Protejează persoanele vulnerabile: Vaccinându-te, contribui la protejarea persoanelor din jurul tău care sunt mai vulnerabile la complicațiile gripei, cum ar fi copiii mici, vârstnicii și persoanele cu boli cronice.

Vaccinul antigripal este sigur și bine tolerat de majoritatea oamenilor. Reacțiile adverse sunt de obicei ușoare și trecătoare, cum ar fi durere la locul injectării, febră ușoară sau dureri musculare. Reacțiile adverse severe sunt foarte rare, conform reginamaria.com.

Cât timp oferă protecție vaccinul antigripal

Conform specialiștilor, protecția oferită de vaccinul antigripal durează, în general, între 6 și 12 luni. Aceasta înseamnă că este necesară vaccinarea anuală pentru a menține o protecție optimă împotriva gripei, deoarece:

· Răspunsul imun scade în timp: Nivelul de anticorpi produși de organism ca răspuns la vaccin scade treptat în timp, ceea ce reduce eficacitatea protecției.

· Tulpinile de virus se schimbă: Virusurile gripale suferă mutații constante, iar compoziția vaccinului este actualizată anual pentru a include cele mai probabile tulpini care vor circula în sezonul respectiv.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult