Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cifre șocante: un milion de români, majoritatea tineri, suferă de depresie. De ce se adâncește în perioada sărbătorilor

Cel puțin un milion de români, majoritatea tineri, suferă de depresie, boala mintală a secolului care distruge nenumărate destine, deși este tratabilă. Iar medicii spun că în perioada sărbătorilor depresia se adâncește, mai ales la cei singuri și izolați.

Boala mintală a secolului afectează și românii. Statisticile arată că aproximativ 5% din populația țării, cu precădere tinerii, suferă de depresie, scrie Timiș Online. La o populație a țării de circa 19 milioane de oameni, înseamnă că un milion de români sunt bolnavi de depresie.

Aceasta vine, de obicei, la pachet cu anxietatea, iar manifestările sunt diverse: de la sentimente profunde de tristețe, care încep la primele ore ale dimineții și sunt exacerbate pe parcursul zilei, oboseală persistentă și interes scăzut pentru orice activitate care, înainte, venea cu ușurință.

Depresia este tratabilă, spun medicii, însă trebuie vorbit cu un specialist.

Tinerii sunt, de obicei, mai predispuși la a dezvolta depresia, însă nu este o boală exclusivă a lor. Anxietatea este, de obicei, asociată cu simptomele de depresie, iar manifestările acestei afecțiuni pot avea efecte asupra desfășurării vieții de zi cu zi. Specialiștii spun că, în anumite cazuri, depresia poate afecta grav calitatea vieții.

Citește și
DJ Alex Super Beats: Tehnologia îi “ajută” foarte mult pe cei din Generația Z să alunece în probleme emoționale
DJ Alex Super Beats: Tehnologia îi “ajută” foarte mult pe cei din Generația Z să alunece în probleme emoționale

„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică.

O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere. Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată.

Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă.

Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Depresia se tratează: ”tratamentul poate varia în funcție de fiecare individ”

Este important consultul medical. Medicul de familie ori psihologul pot bănui pacientul că suferă de depresie – lucru care poate fi confirmat de medicul psihiatru.

Ulterior, se poate face o schemă de tratament, care, de obicei, este un mix între terapie și medicație.

„Tratamentul poate fi medicamentos și psihoterapeutic. De cele mai multe ori, combinația acestora are rezultatele cele mai bune și rapide. Este important să subliniem că tratamentul pentru depresie poate varia în funcție de fiecare individ, de aceea este necesară o abordare personalizată.

În perioada de sărbători, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolați geografic sau emoțional”, mai adaugă Carina Dragu.

Depresia este tratabilă iar, în cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara, consultul este gratuit, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult