Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arsurile solare - metode de tratament și prevenție

Majoritatea oamenilor se confruntă măcar o dată în viață cu o arsură solară, mai ales în sezonul estival, în timpul vacanțelor la mare.

Expunerea necontrolată la soare și fără a utiliza cremă de protecție solară reprezintă principalele cauze ale arsurilor provocate de radiațiile UV.

Acestea nu numai că produc manifestări puternic neplăcute timp de câteva zile, însă cresc și riscul de îmbătrânire prematură și de cancer de piele. Din fericire, există numeroase măsuri de prevenție pe care le poți lua în considerare.

Descoperă cum recunoști o arsură solară, cum o îngrijești corespunzător și cum să previi această problemă în viitor.

Cum se manifestă arsura solară

Potrivit Cleveland Clinic și Mayo Clinic în articolul „Sunburn”, arsura solară este ușor de recunoscut pe baza următoarelor simptome:

Înroșirea pielii, de obicei în pete – poți observa urme lăsate de articolele de vestimentație;

Durere, senzație de usturime sau arsură la nivelul pielii;

Durerea care se intensifică la atingere, la contactul cu hainele și la contactul cu apă caldă;

Senzația că pielea te strânge;

Piele fierbinte;

Inflamația pielii.

Acestea încep să apară imediat după expunerea la soare și persistă timp de câteva zile. După aceea, stratul superficial de piele începe să se decojească, ceea ce se asociază cu senzația de mâncărime.

În cazurile severe de arsuri solare te poți confrunta, de asemenea, cu apariția unor vezicule pline cu lichid pe piele.

Dacă alături de arsurile solare dezvolți și o boală indusă de căldură, cum ar fi epuizare termică sau insolație, pot apărea:

Dureri de cap;

Oboseală;

Slăbiciune;

Greață și vărsături;

Frisoane;

Crampe musculare;

Confuzie;

Amețeli;

Respirație rapidă și scurtată.

Uneori, expunerea prelungită la soare poate afecta și ochii, pe care îi poți simți iritați și uscați.

Dacă te confrunți cu o arsură solară extinsă și severă, asociată cu infecție cutanată, sau dacă prezinți simptome de insolație, este important să te adresezi de urgență medicului pentru tratament. Netratată la timp, insolația poate avea complicații amenințătoare de viață, în special în cazul copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate și persoanelor bolnave cronic.

Cum tratezi o arsură solară

Este important să tratezi arsura solară imediat ce încep să apară manifestările. Așa cum recomandă American Academy of Dermatology Association, măsurile terapeutice includ:

Dușuri sau băi reci – efectuează regulat dușuri sau băi cu apă rece, pentru a scădea temperatura corpului și a pielii. Totuși, evită temperaturile extreme. Apa trebuie să fie ușor mai rece decât temperatura corpului. După duș, usucă pielea cu mare grijă prin tapotare, evitând frecarea;

Comprese reci – aplică în mod regulat prosoape umede, ușor reci, pe pielea afectată;

Baie cu ovăz coloidal – adăugarea pudrei de ovăz coloidal în apa de baie poate avea ca rezultat reducerea inflamației, iritației, precum și hidratarea pielii;

Loțiuni hidratante – aplică regulat gel de aloe vera pe piele sau o cremă special concepută pentru îngrijirea după plajă;

Aport ridicat de lichide – este important să bei multă apă după expunerea la soare, pentru că acesta usucă semnificativ pielea. Consumul de lichide este cu atât mai important dacă prezinți și simptome de epuizare termică, deoarece apa contribuie la termoreglare.

Potrivit aceleiași surse, poți lua în considerare administrarea unui analgezic, cum ar fi ibuprofen, pentru a reduce inflamația și durerea.

Complicațiile arsurilor solare

Pe lângă manifestările neplăcute acute, care pot interfera cu activitățile de zi cu zi, fiecare arsură solară pe care o experimentezi de-a lungul vieții crește riscul de a dezvolta melanom, un tip de cancer agresiv de piele, descrie Mayo Clinic în articolul „Sunburns”.

Melanomul poate avea aspectul unei alunițe cu margini neregulate, culoare neuniformă (de obicei nuanțe de maro sau negru), formă asimetrică, care se extinde progresiv, prezintă Mayo Clinic în articolul „Melanoma”. Uneori, melanomul poate evolua dintr-o aluniță preexistentă.

Riscul de a dezvolta cancer de piele este mai ridicat în cazul episoadelor repetate de arsuri solare în copilărie și adolescență.

De asemenea, arsurile solare repetate au ca rezultat îmbătrânirea prematură a pielii – apariția ridurilor, petelor pigmentare și îngroșarea tegumentelor.

O altă complicație posibilă a arsurilor solare severe este infecția. Aceasta poate apărea dacă spargi veziculele apărute sau dacă zgârii pielea.

Cum previi arsurile solare

Principalele măsuri pentru a preveni arsurile solare sunt:

Folosește cremă de protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg și SPF minim 30, aplicându-l într-un strat generos. Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare necesită o cremă cu factor de protecție 50. Aceasta se aplică înainte cu 20 de minute de a ieși din casă și din nou la fiecare 2 ore. Este recomandată inclusiv în zilele înnorate sau atunci când stai la umbră;

Evită expunerea la orele de vârf – în intervalul orar 10-16, razele soarelui sunt foarte puternice, riscul de insolație și arsuri solare fiind mai ridicat. În această situație, crema de protecție nu te poate proteja în totalitate;

Utilizează o umbrelă de plajă – atunci când mergi la piscină sau la mare, stai mai mult la umbră decât la soare;

Folosește articole de vestimentație potrivite – pălăriile cu boruri largi, hainele lejere din țesături naturale (in, bumbac) și ochelarii de soare sunt recomandate atunci când te expui la soare. Hainele închise la culoare oferă mai multă protecție. Dacă mergi în drumeții în zile însorite sau dacă efectuezi sporturi de apă, ia în considerare utilizarea bluzelor cu protecție UV;

În camping, montează un adăpost de protecție UV;

Evită bronzarea la solar – bronzul artificial la solar este mult mai puternic decât cel natural, astfel încât nici măcar crema cu protecție UV nu te poate proteja de radiații;

Hidratează-te – bea mai multă apă atunci când petreci timp la soare sau în medii foarte calde, pentru a preveni deshidratarea pielii și bolile induse de căldură, cum ar fi insolația. Evită consumul de alcool la plajă, deoarece acesta favorizează deshidratarea;

Verifică medicația și produsele cosmetice – anumite creme de îngrijire și medicamente pot crește sensibilitatea la soare, astfel încât favorizează arsurile solare chiar și după o expunere de scurtă durată.

Așadar, arsurile solare pot fi gestionate cu succes acasă, printr-o serie de măsuri simple de îngrijire. În orice caz, prevenția este mai ușoară decât tratamentul, astfel încât se recomandă sa adopți întotdeauna măsurile de precauție menționate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult