Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis: „Am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru. Decretul de desemnare a a fost publicat în Monitorul Oficial.  

Anunuț vine după consultările cu liderii coaliţiei PNL - USR PLUS - UDMR, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Şeful statului a vorbit, în declaraţia susţinută la Palatul Cotroceni, despre consultările recente, dar şi despre faptul că noua coaliţie a demonstrat că are majoritate în Parlament.

"Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată, şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru", a spus Iohannis.

La rândul său, premierul desemnat, Florin Cîţu, a declarat că va face tot ce este posibil pentru a avea "o guvernare stabilă şi de lungă durată".

Citește și
comisii parlamentare
Cum și-au împărțit partidele parlamentare șefiile comisiilor. PSD a primit cele mai multe

"Vreau să-i asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată", a declarat Florin Cîţu, marţi seară, după ce a fost anunţat de preşedintele Klaus Iohannis ca premier desemnat.

Florin Cîțu are 10 zile la dispoziție să-și formeze echipa

 

Din acest moment, Florin Cîțu are la dispoziție 10 zile să îşi alcătuiască echipa de 18 miniştri. Liderii politici au anunţat deja că vor un guvern investit până la Crăciun. Audierile miniştrilor şi votul în parlament vor fi miercuri.

Anunţul preşedintelui a venit după ce liderii coaliţiei de dreapta, Ludovic Orban, Dan Bârnă, Dacian Cioloș şi Kelemen Hunor au participat împreună la negocieri.Toţi i-au înaintat preşedintelui aceeaşi propunere de premier, Florin Cîțu.

Deşi au primit cele mai multe voturi la alegeri, iar Klaus Iohannis îi aştepta primii la consultări, cei de la PSD au refuzat invitaţia. Au participat însă cei de la Alianța pentru Unirea Românilor, AUR, în formula restrânsă.

Ca să fie învestit, guvernul are nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Apoi miniştrii şi premierul vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult