Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Învățământ obligatoriu de 15 ani. Copiii și-ar putea începe educația la 4 ani

Învăţământul ar putea deveni obligatoriu începând cu grupa mijlocie de la grădiniţă şi până la terminarea liceului. Deputaţii au aprobat miercuri un proiect de lege care prevede că de la vârsta de 4 ani copiii să înceapă deja educaţia.

Astfel, perioada obligatorie de studiu ar ajunge la 15 ani, până în 2023.

Iniţiatorii proiectului, parlamentari PSD şi UDMR, susţin că noua lege ar oferi mai multe şanse copiilor din medii defavorizate şi ar alinia legislaţia română la cea europeană.

Camelia Gavrilă, deputat PSD: ”În felul acesta, la cei 12 ani de şcoală tradiţională, plus grupa pregătitoare, se adaugă încă doi ani, dar în etape. Credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor. Într-o primă etapă, grupa mare va deveni grupa obligatorie din 2020, iar grupa mijlocie va deveni obligatorie până în 2023.”

”Cred că se vor adapta mai uşor la şcoală, în clasa zero, dar nu cred că trebuie să facă lucrul acesta obligatoriu, pentru că sunt foarte mulţi părinţi care nu au posibilităţi. La grădiniţele de stat se intra foarte greu, sunt liste lungi de aşteptare, serviciile nu sunt tocmai ok”, spune o mamă.

Szabo Odon, deputat UDMR: ”Este un proiect viabil cu atât mai mult pentru zona rurală.”

Şi opoziţia consideră însă că prioritară ar trebui să fie îmbunătăţirea calităţii învăţământului.

Corneliu Bichineț, deputat PMP: ”Noi îi ducem spre liceu pe majoritatea împotriva voinţei lor şi în prima zi după ce termină liceul se duc şi iau şomaj. Asta este realitatea. De aceea, eu cred că trebuie să se lucreze pentru curiculă, pentru manuale bune, pentru ajutarea copiilor încât să aibă condiţii materiale.”

Mai multe state europene aplică deja acest sistem de învăţământ obligatoriu de la vârste fragede. În Franţa, învăţământul este obligatoriu pentru copii de la vârsta de 3 ani, conform reformei sistemului educaţional, anunţată de preşedintele Macron. Schimbările vor intra în vigoare din septembrie 2019. Deja, peste 97% din numărul total al copiilor francezi sunt înscrişi la grădiniţă de la 3 ani. Dar reforma urmăreşte nivelarea inechităţilor sociale, pentru că unii copii din familiile cu venit redus intra în sistemul educaţional la o vârstă mai mare de 3 ani.

Boris Cyrulnik, psiholog și consilier guvernamental: ”Vârsta de 3 ani este fundamentală în copilărie. Pot învăța limba maternă în 10 luni, la o vârstă cuprinsă între 20 și 30 de luni. Așadar, aceasta e o perioadă când poți învăța cel mai ușor, cum nu vei fi capabil să mai înveți niciodată în viață.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și

Citește mai mult